torstai 3. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän mustikkakakku

Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku.






Kakkujen parissa tulee yleensä hiekkalaatikkoleikit mieleen. En ole kovin taitava kakkuleipuri. Harjoitus voisi olla avuksi, mutta usein menen sieltä missä aita on matalin. Varmaan juuri siitä syystä tykästyn kakkuihin, jotka pienellä muokkauksella sopii juhlaan kuin juhlaan.

Tämä mustikkakakku oli alunperin lakkakakku (Jyväshyvän-sivuilta). Siinä oli kaurakeksejä ja lakkahilloa. Näin joulun alla sama kakku muuttuu jouluiseksi, myös itsenäisyyspäivään sopivaksi kakuksi. Kaurakeksit vaihtui pipareihin ja lakkahillo mustikka-kardemummahilloon.







MUSTIKKAKAKKU

Pohja:
175 g pipareita
75 g voita sulatettuna

Täyte:
125 g pipareita
4 kpl liivatelehteä
100 g valkoista suklaata
4 dl kuohukermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
250g maitorahkaa
1/2 sitruunan mehu

Pinnalle:
2 dl mustikka-kardemummahilloa
1 dl kuohukermaa vaahdoksi vatkattuna
 valkosuklaalastuja

Hienonna pohjan piparit tehosekoittimella tai sauvasekoittimella hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 20-24 cm) pohjalle. Reunakalvon avulla kakku irtoaa vuoasta paremmin.

Hienonna myös täytteen piparit tehosekoittimella/sauvasekoittimella hienoksi jauheeksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon tuorejuusto ja maitorahka. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita lopuksi täytteeseen sulatettu valkosuklaa. Kokoa keksipohjan päälle kerros täytettä, kerros keksijauhetta ja päällimmäiseksi vielä kerros täytettä.

Nosta kakku jääkaappiin hyytymään 5-6 tunniksi tai yön yli. Koristele kakun pinta mustikkahillolla, kermavaahdolla ja valkosuklaalastuilla.

4 kommenttia:

  1. Nam, onpa herkullisen näköinen kakku!! Melkein jo maistan tuo ihanan makukombon suussani - joulupipareita, kardemummaa, mustikkaa ja valkosuklaata, *slurps*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tässä kyllä maistuu joulun parhaat maut ja mustikkainen muisto menneeltä kesältä :) Mustikka ja kardemumma on yhdessä niin ihanaa, etten osaa niitä enää erottaa toisistaan!

      Poista
  2. Täytyykin testata kardemumma myös mustikan kanssa. Mina olen käyttänyt sitä puolukan makuparina.

    VastaaPoista
  3. Täytyykin testata kardemumma myös mustikan kanssa. Mina olen käyttänyt sitä puolukan makuparina.

    VastaaPoista