lauantai 19. joulukuuta 2015

Perinteinen joulukinkku

Vuoden vilkkain uunin lämmitys sesonki on nyt käsillä. Omat jouluvalmistelut on vielä vaiheessa. Juurekset odottavat edelleen kylmiössä. Edes ensimmäinen erä laatikoita ei päätynyt pakastimeen asti. Onneksi tässä on vielä aikaa.

Joulun odotuksen ensimmäinen kinkku oli menestys. Lopputulos oli mehukas vaikka nukuin pommiin loppuvaiheessa ja lihalämpömittari näytti kinkun sisälämpötilaksi jo reilut 85 astetta. Kun se optimaalinen lämpötila on 80 astetta. Joten ei se niin tarkkaa ole, kunhan vain huolehtii muutamista tärkeistä asioista.

Ennen kuin ryhdyt paistamaan kinkkua huolehdi, että kinkku on saanut sulaa kaikessa rauhassa. Sulattaminen kestää vuorokausia! Tarkista lihalämpömittarin toimivuus. Kasta mittarin kärki kiehuvaan veteen, jos mittari on kunnossa, se näyttää noin 100 astetta.
PERINTEINEN JOULUKINKKU
(paistoaika noin 7 tuntia)

noin 7kg:n luullinen joulukinkku

kuorrutus:
1 dl sinappia
noin 1½ dl korppujauhoja


Anna suolatun pakastekinkun sulaa hitaasti kylmässä esim. jääkaapissa omassa pakkauksessa. Jos jääkaapissa ei ole tilaa niin sulata kinkku ulkona (3-6°C) hyvin suojattuna. Luullisen kinkun sulatus kestää 3-5 päivää. Ota kinkku huoneenlämpöön 2-4 tuntia ennen paistamista. Parhaan lopputuloksen saat kun kinkun sisälämpötila on noin +10°C sillä hetkellä kun laitat sen uuniin. On myös huolehdittava, ettei kinkku pääse lämpenemään liikaa.
Kuumenna uuni 200-225 asteeseen. Poista kinkku pakkauksesta. Jätä kinkun pinnalla oleva verkko paikalleen. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Laita kinkku ritilälle uunipellin päälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Huolehdi, ettei mittarin kärki kosketa luuta. Kaada pellille pari desiä vettä, ettei kinkusta tihkuva neste ala käryämään paiston aikana. Pidä huoli, ettei vesi lopu paiston aikana. Työnnä kinkku uuniin. Paistomittarin on hyvä olla näkyvällä paikalla, jotta kinkun paistumista voi seurata avaamatta uunin luukkua.

Paista kinkkua kuumassa uunissa noin puoli tuntia ja laske sitten uunin lämpötila 110-120 asteeseen. Paista kinkkua, kunnes sisälämpömittari osoittaa 77-80°C. Suuntaa antavan paistoajan voi arvioida sen mukaan, että aikaa kuluu 60-80 min/kg. Paisto-aikaan vaikuttaa kinkun koko, muoto ja kinkun alkulämpötila.

Anna kypsän kinkun jäähtyä hetki uunista ottamisen jälkeen. Poista kinkun pinnalta verkko, kamara ja osa silavaa.
Ja lopuksi perinteinen sinappihuntu. Levitä kinkun pintaan ohut kerros sinappia ja ripottele päälle korppujauhoja. Käytä tuoreita korppujauhoja. Hyvä kinkku on helppo pilata eltaantuneilla korppujauhoilla. Nosta kinkku 250-asteiseen uuniin siksi aikaa, että pinta saa kauniin värin. Koristele halutessasi pinta kokonaisilla neilikoilla.

Kinkku säilyy kypsennettynä noin viikon, kun se on jäähdytetty nopeasti paiston jälkeen ja säilytetään viileässä. Säilytä kinkku folioon käärittynä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti