torstai 17. joulukuuta 2015

Perinteiset joulupöydän laatikot

Joulu syntyy perinteistä. Jouluaaton tärkeimmällä aterialla tuoksuu tutut herkut. Joululaatikot ovat perinteisen joulupöydän kestosuosikkeja. Näillä ohjeilla syntyy perinteiset joululaatikot meidän joulupöytään. Kasvissoseilla laatikot valmistuvat astetta nopeammin.



Lanttulaatikko

Porkkanalaatikko



Imelletty perunalaatikko eli tuuvinki


LANTTULAATIKKO

1½ kg lanttua
½ l vettä
ripaus suolaa

2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
½ tl jauhettua inkivääriä
1 dl korppujauhoja
½ dl siirappia
1 kananmuna

korppujauhoja
voita

Kuori ja paloittele lantut. Keitä lanttupalat vähässä suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois. Säästä keitinvettä hieman. Soseuta lantut.

Lisää suola, valkopippuri, inkivääri, korppujauhot ja siirappi sekä kermaan hyvin vatkattu kananmuna. Sekoita ainekset, vatkaa seos kuohkeaksi ja kaada massa voilla voideltuun vuokaan.

Kuvioi pinta lusikalla ja siivilöi päälle korppujauhoja. Lisää muutama voinokare. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 2 tuntia.

                                        --------------------------------------------------------


PORKKANALAATIKKO

3 dl vettä
1½ dl puuroriisiä
7 dl maitoa
1 kg porkkanoita
1 iso tai 2 pienempää kananmunaa
2-3 rkl siirappia
½ tl suolaa
rouhittua valkopippuria
muskottipähkinää

korppujauhoja

Kiehauta 3 dl vettä ja lisää riisi. Anna kiehua pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 30 minuuttia. Puuro saa jäädä viittä vaille valmiiksi.

Keitä pestyt kuorimattomat porkkanat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, ota osa keitinvedestä talteen. Jäähdytä porkkanoita hieman, kuori ne ja soseuta.

Sekoita porkkanasose, puuro, mausteet ja kananmuna(t) keskenään. Jos seos on liian paksua, ohenna sitä porkkanoiden keitinvedellä.

Kaada seos voideltuun vuokaan. Kuvioi laatikon pinta lusikalla painelemalla, siivilöi korppujauhoja päälle ja paista 175-asteisen uunin alatasolla niin kauan, että pintaa saa väriä.


Pata porisee -vinkki

-Yli jääneestä porkkanalaatikosta voi valmistaa vaikka ohukaisia tai kasvispihvejä

                                     --------------------------------------------------------


IMELLETTY PERUNALAATIKKO

2 kg jauhoisia perunoita
¾ dl vehnäjauhoja
50 g voita
7-8 dl täysmaitoa
2 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
loraus siirappia tarvittessa

Pese perunat ja keitä ne kypsiksi suolaamattomassa vedessä. Kaada vesi pois, ota osa keitinvedestä talteen.

Kuori kypsät perunat kuumina. Survo perunat tai soseuta hyvin varovasti sähkövatkaimella, älä vatkaa liisteriksi.

Lisää jäähtyneeseen (50-75 astetta) soseeseen vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Jos sose on kuiva, lisää joukkoon jäähtynyttä keitinvettä. Anna soseen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla vähintään 4-5 tuntia, mieluiten yön yli. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Soseen lämpötilan tulee olla imeltymisen ajan yli 50, mutta alle 75 astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta.

Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi, maito ja suola. Kun kaadat perunasoseen vuokiin täytä vuoka vain puoleen väliin, koska perunalaatikko kuohuu herkästi yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia.


Pata porisee -vinkit

- Sosemylly on apuväline numero yksi, kun valmistetaan joululaatikoita!

- Perunalaatikon voi imellyttää noin 50 asteisessa sähköuunissa, mutta perunasoseen lämpötilaa täytyy tarkkailla ettei se kuumene liikaa. Toinen vaihtoehto on styroksinen kylmälaukku. Vuoraa kylmälaukku sanomalehdillä. Rypistele sanomalehtiä mahdollisimman paljon kattilan ympärille. Kansi kiinni, paino päälle ja sanomalehtiä vielä lisää. Pidä kylmälaukkua lämpimässä paikassa ja peitä se tarvittaessa vielä paksulla viltillä. Vaihtoehtoja on muitakin, mutta tässä muutama.

2 kommenttia:

  1. Vinkit ja neuvot tulivat kreivin aikaan. Täällä on epätoivoinen imellyttämisyritys meneillään. Saas nähdä kuinka käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua :)

      Poista