lauantai 5. joulukuuta 2015

Suklaa-hasselpähkinäpataleipä

Mitä olisikaan joulu ilman suklaata? Se ihastuttaa konvehtirasioissa, leivonnaisissa ja jopa kuusenkoristeissa. Suklaa hurmaa myös leivässä. Suklaa-hasselpähkinäpataleipä on herkullinen ja pinta on juuri niin rapea miltä se näyttääkin. Suklainen pataleipä on myös erinomainen ruokalahja.




Pataleipä on parhaimmillaan tuoreena sillä leivän rapea pinta häviää säilytyksessä. 


SUKLAA-HASSELPÄHKINÄPATALEIPÄ

6 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1½ tl suolaa
½ tl hiivaa
½ dl muscovado siirappia 
3 dl vettä
½ dl hasselpähkinöitä paahdettuna 
80 g tummaa suklaata rouhittuna

Yhdistä kulhossa jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää siirappi reilusti kädenlämpöisen veden joukkoon ja lisää neste jauhojen sekaan, sekoita nopeasti. Taikinaa ei vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–16 tunniksi. 

Paahda hasselpähkinöitä kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori lähtee irtoamaan. Kuori pähkinät kuumina. Rouhi suklaa reilun kokoisiksi paloiksi.  

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Ripottele suklaarouhe ja (jäähtyneet) hasselpähkinät taikinan päälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele sen verran että saat täytteet taikinan sekaan. Muotoile taikina palloksi. Nosta leipä kohoamaan peitettynä 30 minuutiksi.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Jäähdytä leipä ritilän päällä.





Dansukker ja Ruoka.fi haastoi ruokabloggaajat kilpaan vuoden makeimmasta herkusta. Käy äänestämässä suosikkiasi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti