torstai 30. huhtikuuta 2015

Lakua, raparperia ja vaniljajäätelöä






Lakritsimunkkeja, raparperidippiä, lakritsisiirappia ja vaniljajäätelöä. Näillä aineksilla syntyy maukkaat munkkibileet. Tuoreet raparperit ovat vielä maan alla, joten käytin ohjeesta poiketen pakastettuja raparperipaloja. Kuukauden päästä käytössä onkin jo tuoretta tavaraa.














Lakritsi ja raparperi sopii mainiosti yhteen. Juoksutin työmatkalla ollutta miestäni lakritsijauheen takia pitkin Tukholmaa. Elisabeth Johanssonin ohje ja lakurae (Lakrids by Johan Bülow) on odottanut tätä hetkeä jo tovin. Nykyisin tätä herkkua saa jo Suomestakin.

Munkkien siisti muoto on rengasmuotin ansiota. Stanssasin keskustan pienemmällä noin 3 cm:n rengasmuotilla. Lopputuloksena saatiin pyöreitä munkkeja ja näitä rinkeleitä.




LAKRITSIMUNKIT & RAPARPERIDIPPI
(noin 60 kpl)

50 g hiivaa
150 g voita
5 dl maitoa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
15-16 dl vehnäjauhoja
2 tl lakritsiraetta (Lakrids by Johan Bülow)
noin 7 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen

lakritsisokeri:
3 dl sokeria
2 rkl lakritsiraetta

raparperidippi:
3 raparperin vartta
3 rkl vettä
1 vaniljatanko
1½ dl sokeria

lakritsisiirappi:
2 rkl vettä
1 rkl lakritsiraetta
1½ dl siirappia

Munkit: Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi kattilassa, lisää maito ja kuumenna neste 37 asteiseksi. Kaada maito-voiseos hiivan joukkoon ja sekoita. Lisää sokeri, suola ja lakritsirae. Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja kauli se noin 1½ cm:n paksuksi levyksi. Santssaa munkit noin 6 cm:n halkaisijaltaan olevalla rengasmuotilla, tee reikä keskelle ja muotoile rinkeliksi. Voit käyttää myös pienempää rengasmuottia, jolla painat munkin keskelle reiän. Anna munkkien kohota noin 10 minuuttia. Lämmitä öljy kattilassa 160-170 asteiseksi. Lisää 2-3 munkkia kerrallaan ja paista kunnes ne ovat kauniin ruskeita, Paista munkit molemmin puolin. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Lakritsisokeri: Yhdistä sokeri ja lakritsirae. Pyörittele jäähtyneet munkit lakritsisokerissa. Jos pakastat munkkeja, pakaste ne ilman sokerikuorrutusta.

Raparperidippi: Kuori ja leikkaa raparperi pieniksi paloiksi. Laita raparperipalat kattilaan ja lisää vesi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi siemenet ja lisää vaniljatangon kanssa kattilaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna poreilla kevyesti viisi minuuttia. Lisää sokeri ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Poista vaniljatanko.

Lakritsisiirappi: Kaada vesi pieneen kattilaan ja lisää lakritsirae ja siirappi, kiehauta. Anna seoksen kiehua muutama minuutti. Jäähdytä siirappi.

Tarjoa munkkien kanssa raparperidippiä, lakritsisiirappia ja vaniljajäätelöä.

Iloista vappua!

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Sillileipä







Kun suolaisen nälkä iskee, sillivoileipä auttaa! Maukkaat sillileivät maistuvat myös piknikillä, alkupaloina tai kahvipöydän suolaisina tarjottavina. Koristele leivät punasipulilla ja ruohosipulilla.








SILLIVOILEIVÄT
4 leipää

4 siivua tummaa vuokaleipää
1 rkl voita
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
3 pientä keitettyä perunaa
matjessilliä
4 rkl kermaviiliä
1 pieni punasipuli hienonnettuna
ruohosipulia hienonnettuna

Leikkaa keitetyt kananmunat ja perunat viipaleiksi. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli.

Voitele leivät, levitä päälle kananmuna- ja perunasiivuja, sillin paloja, kermaviiliä ja viimeistele leivät hienonnetulla punasipulilla ja ruohosipulilla.


maanantai 20. huhtikuuta 2015

Sitruunasemifreddo







Meillä otettiin varaslähtö jäätelökauteen jo pääsiäisenä. Jäätelökärpänen puraisi viime kesänä niin pahasti, että lupaan ettei tämä jää tämän vuoden ensimmäiseksi ja viimeiseksi jäätelöpostaukseksi. Ei haittaa vaikkei kaapista löydy jäätelökonetta, hyvää jäätelöä voi valmistaa ilman konettakin. Koneella kumminkin saa jäätelöön parhaan rakenteen enkä itse enää pärjäisi ilman. Itse tehty jäätelö on ihanuutta. Mutta hei, itse tehdyn jäätelön säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin teollisen jäätelön. Joten sitä ei säilötä pakastimessa viikkotolkulla, vaan syödään pois ja tehdään uutta tilalle.

Jäätelökausi ei alkanut perinteisellä jäätelöllä vaan vähän helpommalla versiolla. Semifreddo muistuttaa kovasti jäätelöä, mutta se valmistamiseen ei käytetä jäätelökonetta. Sitruunasemifreddo sopii hyvin myös juhlapöytään. Koristeluun voi käyttää hedelmiä, marjoja ja syötäviä kukkia. Mantelilastut tekevät tästä herkusta juhlavamman. Sitruunasemifreddo on gluteeniton vaihtoehto perinteiselle kakulle.

Sitruunatahnaa (lemon curd) on taas kevään aikana tullut valmistettua jokunen kerta. Vesihauteet olen jättänyt historiaan sen jälkeen kun valmistin tahnan ensi kertaa mikrossa. Se on vähän liiankin helppoa! Onneksi meidän taloudessa ei ole mikroa. 


















SITRUUNASEMIFREDDO
noin 10 hengelle

4 kananmunaa
1½ dl tomusokeria
rouhittua vaniljatankoa (vaniljamylly)
5 dl kuohukermaa
1 dl lemon curdia
reilu 1 dl mantelilastuja

Varaa noin 1,5 litran vuoka semifreddon pakastamista varten.

Paahda mantelilastuja varovasti kuumalla pannulla, varo polttamasta niitä. Siirrä hieman väriä saaneet mantelilastut sivuun odottamaan.

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.

Rouhi vaniljatankoa keltuaisten kanssa samaan kulhoon. Mittaa joukkoon myös tomusokeri. Vatkaa keltuaisseos kuohkeaksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi kolmannessa kulhossa.

Yhdistä kermavaahto keltuais­seokseen. Nostele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto. Kääntele ne huolellisesti sekaisin, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta vaahdot eivät laske.

Kumoa seos vuokaan yhdessä lemon curdin kanssa. Ripottele mantelilastut tasaisesti semifreddon pintaan. Peitä vuoka kelmulla. Nosta vuoka pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Tartarkastike

Tartakastike ei vaadi kuin vain vähän sekoittamista. Tämä kastike on niin helppo valmistaa, että ensimmäisen kerran jälkeen homma hoituu ulkomuistista! Pelkällä kermaviilillä ja sinappikurkkusalaatilla pääsee jo pitkälle, muut ainekset on pelkkää ekstraa. Kastike sopii erityisen hyvin paistetulle kalalle.









TARTARKASTIKE

1 purkki kermaviiliä
1 dl sinappikurkkusalaattia
ripaus rouhittua mustapippuria
(suolaa)
(tuoreita yrttejä)

Yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa hetki. Tarjoa paistetun kalan lisukkeena.

torstai 9. huhtikuuta 2015

Haukipihvit

Kevät on parasta aikaa haukipullille ja -pihveille. Hauki on maultaan herkullinen ja hinnaltaan melko edullinen kala. Poistan fileistä ainakin suurimmat ruodot ennen kuin laitan lihamyllyn laulamaan. Muutamat ruodot ei haittaa kun fileet jauhaa lihamyllyssä.

Verkkokalastuskausi on tältä erää ohi ja viimeiset hauet päätyivät pihveiksi. Samalla pääsi testiin ihastuttava Sydänruokaa-keittokirja. Kirja sisältää kauniiden kuvien lisäksi paljon hyviä ja melko yksinkertaisia ohjeita. Ja tietenkin sydänystävällisesti.

Tapani mukaan käytän kalapulliin/-pihveihin kermaa melko runsaasti. Mutta se on ihan turhaa, sillä herkullisia niistä tulee vähemmälläkin. Pihvejä kannattaa valmistaa kerralla kaksinkertainen annos sillä tarvittaessa niitä voi myös pakastaa.




 



KALAPIHVIT 4:lle

500 g kalafileetä, esim. puolet haukea ja puolet lohta
¾ tl suolaa
½ tl rouhittua rosepippuria
ripaus valkopippuria
½ dl hienonnettua tuoretta tilliä
1 sipuli
2 kananmunaa
1 dl kermaa tai kermaviiliä
2 rkl perunajauhoja

öljyä paistamiseen

Jauha paloitellut kalapalat tehosekoittimessa, monitoimikoneessa tai lihamyllyssä. Lisää suola, pippurit ja tilli.

Kuori ja hienonna sipuli ja pehmitä silppua hetki esimerkiksi vesitilkassa mikrossa. Lisää sipulisilppu, munat, kerma ja perunajauhot kalamassaan ja sekoita tasaiseksi.

Paista taikina pihveiksi kevyesti öljytyssä lettupannussa. Voit myös kypsentää pihvit uunissa 225 asteessa noin 15 minuutin ajan.

torstai 2. huhtikuuta 2015

Kananmunien värjääminen

Pääsiäispöydän värikkäät kananmunat syntyvät helposti kotikonstein. Kananmunat keitetään normaaliin tapaan lisäten joukkoon etikkaa ja väriä antavaa ainetta. Lapset tykkää näistä!















Laita kananmunat kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä niin paljon, että munat peittyvät täysin. Lorauta joukkoon hieman etikkaa ja valitse väriä antava aine.

Esimerkkejä värivaihtoehdoista:

Keltainen: kurkuma, curry tai keltasipulin kuoret
Vihreä: pakastepinaatti
Sininen: mustikka, marja-aronia
Vaaleanpunainen: säilykepunajuuren liemi, puolukka
Ruskea: pikakahvi

Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi ja keitä munia kevyesti poreillen noin 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna kananmunien jäähtyä keitinvedessä.

Lopullinen värisävy riippuu siitä miten paljon keitinvedessä on käytetty väriainetta. Etikka parantaa värin tarttumista ja pitää kuoren ehjänä. Etikan maku ei tartu kananmuniin.