keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Bagel goes Vietnam






Gluteeniton ruokavalio on ollut pitkään melkoinen mörkö (varsinkin) ravintolapuolella. Erityisen hyvin ongelma on näkynyt hotellien aamiaisella, missä tarjolla ei ole ollut juuri muuta kuin riisikakkuja. Viime aikoina gluteeniton ruokavalio on kasvattanut suosiotaan myös muiden kuin keliakiaa sairastavien keskuudessa ja samalla tuotteiden näkyvyys ja saatavuus on parantunut huomattavasti.

Henkilökohtainen kokemukseni gluteenittomien jauhojen käytöstä on melko vähäistä. Gluteenittomassa leivonnassa on omat niksinsä, mutta yksinkertaisilla ohjeilla ja valmisjauhoilla on helppo aloittaa.











Meikäläisen gluteenittomat bagelit lähtivät makumatkalle Vietnamiin! Urtekram yleisleivontamixillä bagelit valmistui melko vaivattomasti. Jopa helpommin kuin vehnäversiot. Jauhojen joukkoon tarvitsee sekoittaa vain hiiva, suola ja vesi. Taikinan voi maustaa halutessaan oliiveilla. Suosittu vietnamilainen bánh mì -leipä kootaan tavallisesti patongin väliin, mutta tällä kertaa poiketaan tästä perinteestä. Gluteeniton bánh mì -bagel täytetään nyt kotoisasti etikoiduilla vihanneksilla (porkkanalla ja kurkulla) ja salaatilla.

Lähdin mukaan Ruoka.fi:n ja Urtekramin järjestämään paras gluteeniton leivonnainen- kilpailuun. Käy äänestämässä suosikkileivonnaista ja voita 100 eurolla Urtekram-tuotteita!


BÁNH MÌ -BAGEL
noin 12 kpl

BAGEL:
7 dl kädenlämpöistä vettä
15 g hiivaa
2 tl suolaa
1 ps Urtekram yleisleivontamixiä

keitinvettä
suolaa

kananmuna voiteluun
kurpitsan- tai unikonsiemeniä

PORKKANA-KURKKUPIKKELSI:
½ kurkkua
1-2 porkkanaa
1 dl valkoviinietikkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä
½ tl suolaa

LISÄKSI:
kypsää siankylkeä, kanaa tai graavilohta
salaattisekoitusta
srirachamajoneesia
tuoretta korianteria


Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele viipaloi kurkku pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna liemen ainekset niin, että sokeri liukenee täysin. Anna liemen jäähtyä. Laita vihannekset jäähtyneeseen liemeen ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Liota hiiva veteen. Lisää suola ja Urtekram yleisleivontamix. Sekoita huolellisesti yleiskoneella noin 5 minuuttia. Taikinan tulee olla kiinteä. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Huuhtele kädet kylmällä vedellä ja muotoile taikina voipaperin päällä noin 2 sentin paksuiseksi levyksi. Stanssaa taikinalevystä kahdella rengasmuotilla rinkeleitä. Nosta rinkelit voipaperin päälle kohoamaan noin 45 minuutiksi. Kiehauta kevyesti suolalla maustettu vesi, keitä bageleita kevyesti kiehuvassa vedessä molemmin puolin (n. 1min/puoli). Nosta bagelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle.

Voitele bagelit kananmunalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleita 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Halkaise bagelit. Täytä leivät valitsemallasi lihalla tai kalalla, etikoituneilla porkkanasuikaleilla ja kurkkuviipaleilla ja salaatilla. Viimeistele Bánh mì- bagelit srirachamajoneesilla ja tuoreella korianterilla.





sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Mansikkajäätelö






Nyt on hyvä aika tyhjätä pakastinta ja keittää mm. hilloja pakastemarjoista. Hilloraita itse tehdyn jäätelön (tai jogurtin) seassa maistuu niin mansikalta! Ohjeesta poiketen hillon voi halutessaan sekoittaa jäätelömassan joukkoon ennen kuin seos jäädytetään jäätelökoneessa. Ihanaa äitienpäivää!












MANSIKKAJÄÄTELÖ
(valmista jäätelöä reilu litra)

5 dl maitoa
4 dl kuohukermaa
6 keltuaista
1 dl sokeria
1 vaniljatanko

MANSIKKARAITA:
noin 200g mansikoita (pakaste)
½ dl (hillo)sokeria

Laita hieman sulaneet mansikat kattilaan. Lisää sokeri.

Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna hillon kiehua kevyesti 10 minuuttia, sekoita välillä. Jäähdytä. Hillon voi ajaa sauvasekoittimella soseeksi.

Halkaise vaniljatanko. Kuumenna kermamaito ja vaniljatanko kattilassa. Ota pois liedeltä, laita kansi päälle ja anna hautua 10-15 minuuttia. Poista vaniljatanko.

Sekoita keltuaiset ja sokeri vesihaudeastiassa. Kaada päälle hieman jäähtynyt kermamaito ja saosta vesihauteessa koko ajan hyvin vatkaten. Jäähdytä hyvin heti saostumisen jälkeen.

Jäädytä kylmä seos jäätelökoneessa sekoittamalla.

Kaada jäätelömassa ja mansikkahillo vuorotellen pakastimen kestävään vuokaan. Säilytä hyvin peitettynä pakastimessa. Jäätelö säilyy hyvä pakastimessa muutaman viikon.


perjantai 8. toukokuuta 2015

Lehtikaali-vuohenjuustopizza







Törmäsin vasta viime viikolla lähikaupassa kotimaiseen ruukussa kasvatettuun lehtikaaliin. Varpion Puutarhan lehtikaali poikkeaa jonkin verran tavallisesta lehtikaalista. Ruukussa kasvatettu lehtikaali on rakenteeltaan paljon pehmeämpi mitä tavallinen eikä se ole lainkaan puisevaa. Se on niin ihana, että sitä voi napsia suuhun noin vain. 

Perjantain kunniaksi lehtikaalit päätyivät vuohenjuuston kanssa pizzaan. Tähän makupariin ei tarvitse pettyä koskaan. Henri Alenin Vuoden keittokirja saapui sopivasti, joten poimin kirjasta vinkit toimivaan pizzapohjaan. 







LEHTIKAALI-VUOHENJUUSTOPIZZA
1 iso tai 2 pientä

TAIKINA:
1½ dl lämmintä vettä
20 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
noin 3½ dl vehnäjauhoja

TÄYTE:
2 ruukkua lehtikaalia tai 150g tavallista lehtikaalia
150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 dl juustoraastetta
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl hunajaa
½ tl suolaa

Sekoita kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva, suola ja oliiviöljy. Vaivaa jauhot vähitellen joukkoon. Käytä vaivaamiseen yleiskonetta tai vaivaa käsin noin 12 minuuttia. Taikina on valmista, kun siihen koskettaa sormella, eikä sormeen enää tartu mitään. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puoli tuntia lämpimässä paikassa.

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää kaali ja paista kunnes kaali on pehmennyt. Mausta hunajalla ja suolalla ja nosta sivuun jäähtymään. Sekoita juustoraaste jäähtyneen kaalipaistoksen joukkoon.

Vaivaa taikinaa vielä hieman ja kauli se jauhojen avulla ohueksi. Levitä taikinapohjan päälle lehtikaalitäytettä. Lisää pintaan vuohenjuusto.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

maanantai 4. toukokuuta 2015

Suomalainen suosikkikasvis - kurkku



 

Kurkku on ihmeellinen raaka-aine, sillä se maistuu lähes kaikille. Se on kevyt, raikas ja terveellinen kasvis. Kurkku sisältää paljon kuitua ja k-vitamiinia. Terveydelle parhaat ainesosat sijaitsevat kurkun kuoressa, joten kurkku kannattaa nauttia aina kuorineen. Kuoren sisältämä pii edistää ihon hyvinvointia ja vahvistaa kynsiä ja hiuksia - eli hyvää ja terveellistä!

Kurkku on sellaisenaan niin maukas ja raikas kasvis, ettei se kaipaa jalostusta maistuakseen hyvältä. Mutta hölskykurkut jos mikä maistuu kesäisen raikkaalta ja kuuluu kesään. Kevyesti etikkainen kurkkusalaatti sopii jokapäiväiseen käyttöön, mutta erityisen kivalta se maistuu kalaruokien kanssa ja esimerkiksi täytetyn patongin välissä.

 


 





Pääsin Blogiringin kautta mukaan Kauppapuutarhaliiton kampanjaan. Kampanja on ollut käynnissä muutaman viikon ja se jatkuu pitkälle kesään. Raaka-aineet vaihtuvat viikottain. Nyt on vuorossa kurkku.
Sirkkalehtimerkki takaa, että tuote on sataprosenttisesti kotimainen. Vain tähän merkkiin voit luottaa, jos haluat ostaa Suomessa viljeltyjä puutarhatuotteita. Ostamalla kotimaisia vihanneksia tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. 




 






HÖLSKYKURKUT

1 tuore kurkku (2-3 avomaankurkkua)
1 tl suolaa
3 tl sokeria
1 tl Rajamäen etikkaa
tillisilppua

Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi lasipurkkiin mandoliinia tai juustohöylää apuna käyttäen. Ripottele suola ja sokeri päälle sekä lisää etikka. Sulje kansi ja hölskytä purkkia minuutin ajan, niin että kurkuista irtoaa neste.

Lisää tuoretta tilliä. Sekoita. Säilytä hölskykurkut kylmässä.

















Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto