perjantai 26. kesäkuuta 2015

Fish&chips - Vuoden keittokirja

Brittikeittiön klassikko fish&chips ei kaipaa uppopaistamista ollakseen täydellisen herkullinen. 






Henkan ruokajutuista ei voi olla innostumatta! Vuoden keittokirja vie mennessään ja käsi nappaa sen kirjahyllystä aina kun kohdalle osuu. Henri Alénin uusimpaan kirjaan on koottu kotiruokareseptejä jokaiseen vuodenaikaan. Resepteissä tarvittavia aineksia ei tarvitse metsästää kissojen ja koirien kanssa ympäri maata, sillä ohjeet on koottu aineksista, jotka löytyvät pääosin tavallisesta ruokakaupasta. Reseptien ainekset on peruskamaa, mutta itse ohjeissa on sitä tuttua Henkkaa eli ei mitään peruskamaa, vaan aina jotain innostavaa ja erilaista. Vuoden keittokirjassa makumaailmaa seilaa Suomen, Lähi-idän, aasialaisen, italialaisen ja ranskalaisen keittiön makujen parissa, niin kuin nykyisin monessa suomalaisessa keittiössä.

Fish&chips valmistuu Henri Alénin Vuoden keittokirjan ohjeella kotimaista järvikalaa hyödyntäen. Haukipalat pyöritellään korppujauhoissa ja paistetaan pannulla juuri ja juuri kypsiksi. Hauen voi tarvittaessa korvata myös kuhalla. Perunalohkot valmistuvat vaivattomasti uunissa sillä välin kun haukipalat ovat työn alla.

Remoulade kruunaa tämän annoksen. Dippikastikkeeseen käytettävä majoneesi kannattaa ehdottomasti valmistaa itse. Huoneenlämpöisillä raaka-aineilla ja huolellisella vatkaamisella saa aikaan täydellistä majoneesia. Ja jos vahinko sattuu, juoksettunutta majoneesia ei kannata nakata roskiin. Majoneesin voi pelastaa lisäämällä joukkoon tipan vettä, sitruunamehua tai yhden keltuaisen ja sekoittamalla juoksettunut majoneesi vähitellen sekaan.

Leivittämisessä tykkään itse käyttää korppujauhojen sijaan ranskanleipää. Se on vähän niin kuin kotimainen vaihtoehto pankokorppujauhoille. Surautan palan ranskanleipää sauvasekoittimella muruiksi pari tuntia ennen käyttöä ja jätän muruset lautaselle kuivahtamaan.












PAISTETTUA HAUKEA FISH&CHIPS, REMOULADE

1 kg Rosamunda-perunoita
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
600 g haukifileetä
korppujauhoja

MAJONEESI:
2 kananmunankeltuaista
2 tl dijon-sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
3-4 dl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuri

REMOULADE:
½ porkkanaa
1 salottisipuli
2 rkl persiljaa hienonnettuna
½ dl maustekurkkua pieninä kuutioina
2 rkl kapriksia
½ tl dijon-sinappia
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
2 dl majoneesia

Valmista ensin majoneesi. Riko keltuaiset kulhoon. Lisää sinappi ja valkoviinietikka ja sekoita hyvin vatkaten. Jatka sekoittamista ja kaada joukkoon öljy ohuena nauhana. Jos majoneesi tuntuu leikkaavan, voit lisätä joukkoon tipan vettä tai sitruunamehua ja sen jälkeen jatkaa öljyn lisäämistä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuori ja raasta puolikas porkkana. Kuori ja kuutioi salottisipuli. Hienonna persilja ja maustekurkku. Sekoita kaikki raaka-aineet hyvän majoneesin joukkoon ja anna tekeytyä hetki.

Pese perunat hyvin. Jos kuori on puhdas, perunoita ei tarvitse kuoria.

Leikkaa isoiksi lohkoiksi. Pirskota lohkojen päälle öljyä, suolaa ja mustapippuria. Paista perunalohkot kerran tai kaksi kääntäen kuumassa uunissa noin 220-asteessa, kunnes niiden pinta on kullanruskea ja rapea ja ne ovat sisältä pehmeitä.

Leikkaa haukifileen paksusta selkäosasta tulitikkuaskin mittaisia paloja. Pyöritä palaset korppujauhoissa. Paist haukipalat keskilämpimällä pannulla, kunnes ovat juuri ja juuri kypsiä.

Mausta suolalla ja tarjoa paistetut perunat ja hauki kotitekoisen remouladekastikkeen kera.





Vuoden keittokirja on saatu arvostelukappaleena.


sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Tuoretta leipää myös pyhänä

Vesisade, koleus ja tyhjät leipävarastot. Tänään on monta hyvää syytä leipoa tuoretta leipää.






Leipä on usein se mikä pyhien jälkeen loppuu ensimmäisenä. Tilanne on usein sama myös ruokakaupassa, missä tilanne normalisoituu muutamassa päivässä. Meillä asuu leivän suurkuluttajia, joten leipä-aineksia on oltava aina kaapissa. Taikinajuuret viettävät ansaittua kesälomaa, joten nyt leivotaan hiivalla.

Pehmoiset kaurasämpylät on vastustamattomia. Sämpylät valmistuu kätevästi yleiskoneella, käsipelillä kestää hieman pidempään. Mutta jos on taikinaterapian tarpeessa niin ei muuta kuin sormet taikinaan. Tuorehiivan voi korvata pussillisella kuivahiivaa. Muista käyttää kuivahiivan kanssa hieman lämpöisempää nestettä.


















SÄMPYLÄT
Noin 20 kpl

2 dl kaurahiutaleita
5 dl maitoa (tai puolet maitoa ja puolet vettä)
30 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 pieni muna
noin 11 dl vehnäjauhoja
50g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Mittaa kaurahiutaleet yleiskoneen kulhoon, murenna hiiva sekaan ja lisää kädenlämpöinen maito. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, hunaja ja muna ja sekoita. Lisää jauhot vähän kerrallaan, koko ajan koneella vaivaten. Työstä taikinaa kunnes se on sopivan paksua. Käytä jauhoja mielummin vähemmän kuin liikaa. Lisää huoneenlämpöinen voi pienissä erissä ja jatka vaivaamista kunnes voi on sekoittunut joukkoon. Anna taikinan kohota liinan alla noin 50 minuuttia.

Kumoa taikina kevyesti jauhoitetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Painele takinasta ilmat pois ja jaa molemmat takinamassat noin kymmeneen osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi, jauhota pinta, nosta leivinpaperin päälle ja litistä ilmat pois. Anna sämpylöiden kohota vielä 30 minuutin ajan liinalla peitettynä. Pistele sämpylät haarukalla. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista sämpylöitä 10-13 minuuttia, kunnes ovat kauniin värisiä. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilällä.

torstai 18. kesäkuuta 2015

Hitaat ribsit

Satoi tai paistoi, juhannus on kesän kuuminta grillaussesonkia. Grilliin päätyy monenlaisia herkkuja, mutta ribsien suosio on ja pysyy vuodesta toiseen. Glorian ruoka&viini -lehden Jouni Toivasen todella hitaat ribsit, osui ja uppos. Ohjeen mukaiset ribsit valmistetaan kahdessa vaiheessa ja mitä pidempään lihojen antaa marinoitua sen parempi. Marinoidut ribsit haudutetaan ylikypsiksi ja grillataan hyvän glaseerauksen kera. Täydelliset ribsit on niin kypsiä, että lihat tippuu lautaselle, kun luista ottaa kiinni. 

Alkuperäinen ohje löytyy uusimmasta (4/2015) Glorian ruoka&viini -lehdestä. Lisäsin glaseerauskastikkeeseen puoli pulloa hp-kastiketta ja mausteseos sai savuista makua savupaprikajauheesta, toki ilmankin pärjää. Nämä ylikypsät ribsit päätyvät grillin kautta vatsaan vielä useamman kerran tänä kesänä.

Ehdoton suosikki ribsien kaveriksi on coleslaw. Varsinkin nyt kun kotimaista varhaiskaalia löytyy vihannesosastolta. Jos majoneesipohjainen salaatti tuntuu liian raskaalta jätä majoneesi pois!







HITAAT RIBSIT
max 4:lle

1 kg ribsejä

MAUSTESEOS:
2 valkosipulinkynttä
1½ rkl suolaa
1 rkl ruokosokeria
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
¼ tl mustapippuria myllystä

HAUDUTUKSEEN:
3 dl kolajuomaa
3 dl omenamehua

½-1 plo hp-kastiketta

VIIMEISTELYYN:
1 punainen chili
tuoretta korianteria

Tee mausteseos. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää muut aineet. Hiero mausteseos ribsiin. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 12 tunniksi, mieluiten vuorokaudeksi.

Siirrä ribsit kannelliseen pataan. Leikkaa luurivit pataan mahtuviksi paloiksi, mutta jätä ne mahdollisimman isoiksi. Kaada kola ja omenamehu pataan. Laita kansi päälle.

Hauduta ribsejä 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Anna ribsien vetäytyä liemessä noin 30 minuuttia. Nosta lihat pois padasta ja kaada haudutusliemi kattilaan. Keitä lientä noin 15 minuuttia, kunnes se on kiehunut hieman kasaan. Lisää joukkoon hp-kastiketta maun mukaan ja anna kiehua kevyesti poreillen vielä toiset 15 minuuttia. Kastike saa olla mahdollisimman paksua, jotta se pysyy hyvin ribsien pinnalla.

Kuumenna grilli keskilämmölle. Sivele kastiketta ribseille ja grillaa 5 minuuttia molemmilta puolilta välillä käännellen. Jos on aikaa, niin ribsiä voi marinoida glaseerauskastikkeessa ennen grillausta.

Purista limetin mehu kypsille lihoille. Hienonna pinnalle chiliä ja korianteria. Tarjoa ribsien kanssa esim. coleslaw-salaattia.

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Suussa sulava suklaajäätelö (ilman jäätelökonetta)

Vaahdota kerma, yhdistä aineet ja pakasta - helppoa! Jäätelön valmistaminen ei ole enää välineistä kiinni. Samettinen itsetehty jäätelö syntyy kolmesta raaka-aineesta. 






Puheet lämpimästä alkukesästä antoi jäätelöunelmille siivet. Jäätelöunelmia ja unelmajäätelöä - nautittu on, mutta ne helteet vielä puuttuu. Tämä historiallisen kylmä alkukesä saisi muuttua jo hieman kesäisempään suuntaan.

Täydellinen suklaajäätelö syntyy kolmesta raaka-aineesta, eikä jäätelön valmistamiseen tarvitse jäätelökonetta. Tämän helpon jäätelön mahdollistaa kondensoitu maito. Jäätelöpohjaa (kermavaahto + kondensoitu maito) voi maustaa oman maun mukaan, mutta suklaan ystävänä sulatin joukkoon levyllisen taloussuklaata. Kondensoitu maito on makeaa, joten jäätelömassaan ei tarvitse lisätä sokeria.



SUKLAAJÄÄTELÖ
noin 1½ litraa

5 dl kuohukermaa
1 prk kondensoitua maitoa
200 g taloussuklaata

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa useasti sekoittaen. Anna jäähtyä hieman.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito suoraan purkista keittämättä ja kääntele varovasti sekaan. Kaada joukkoon hieman jäähtynyt suklaa ja sekoita hyvin.

Kaada seos pakastuksen kestävään vuokaan. Laita kansi päälle tai peitä kelmulla. Laita jäätelö pakastimeen yön yli. Ota hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Vinkki! Käytän itsetehdyn jäätelön pakastamiseen pahvista paistovuokaa. Se kestää hyvin pakastamisen ja vuoka on kaunis pöydässäkin.

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Pihviperjantai

Edullinen, kevyt ja maukas - trendikäs kukkakaali. Viikonlopun kunniaksi grillissä tirisee kukkakaalipihvit!






Nyt rikotaan rajoja! Kukkakaalini on päätynyt aikaisemmin perinteiseen gratiiniin, pyreeseen tai sellaisenaan suuhun, mutta nyt kukkakaalista tuli grillipihvi. Ihan suin päin en lähtenyt kokeilemaan grillaamista, mutta lukuisat kehut tuosta herkusta innostivat testaamaan.

Grillattu kukkaalipihvi on herkullinen ja maukas. Se maistuu vannoutuneelle lihansyöjällekin, testattu on! Kypsennetty kukkakaali on melko miedon makuinen, joten pihvit kaipaa reipasta maustamista. Käytin mausteena mm. savupaprikajauhetta ja chilihiutaleita, ne voi tarvittaessa korvata tavallisella paprikajauheella.







KUKKAKAALIPIHVIT

1 iso tai 2 pienempää kukkakaalia
½ dl rypsiöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl hunajaa
½ limen mehu
1 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl chilihiutaleita
tuoretta korianteria

Revi kukkakaalista lehdet. Viipaloi kukkakaali (noin 1,5 cm:n) viipaleiksi siten, että viipaleet pysyvät kasassa kantaosan avulla. Päätypalat voi popsia sellaisenaan.

Sekoita öljy, hienonnettu valkosipuli, hunaja ja limen mehu keskenään. Sivele öljyseosta kukkakaalipihvin pintaan. Yhdistä suola, savupaprika ja chilihiutaleet. Ripottele mausteseosta pihvien pintaan. Grillaa tai paista pihvejä noin 5 minuuttia molemmilta puolilta. Sivele öljyseos myös toiselle puolelle, mausta ja paista. Käännä varovasti. Pihvit ovat valmiita kun ne on hieman pehmentyneet.

Hienonna päälle hieman korianteria ja nauti!

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Raparperimehu






Puutarhan kesä alkaa raparperista. Hyvällä kasvupaikalla raparperin sato on niin runsas, että siitä riittää myös jaettavaksi. Raparperikimppu ei ole mikään vaatimaton lahja, itse ainakin iloitsen kovasti tuosta kimpusta kun omat raparperit ei vieläkään kasva kovin tuottoisasti.

Raparperimehusta on tullut alkukesän blogihitti, eikä suotta! Se on kesän paras ja helpoin hellejuoma. Punaiset varret antavat mehulle kauniin värin. Lisäsin vielä raparperin joukkoon kourallisen vadelmia, nam!






RAPARPERIMEHU

1 l raparperia (kuorineen paloiteltuna)
(1 dl vadelmia)
2 l vettä
2 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua

Pese raparperit ja leikkaa ne paloiksi. Pane raparperipalat, vadelmat ja vesi kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

Jäähdytä juoma haaleaksi. Siivilöi seos, mielellään sideharson läpi. (Jäljelle jäänyt raparperimassa kannattaa käyttää piirakkaan.) Lisää siivilöityyn juomaan sokeri sekä sitruunamehu ja sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.

Kaada mehu puhtaisiin pulloihin ja anna tekeytyä viileässä yön yli.

Laimenna raparperimehu vedellä tai kivennäisvedellä ja nauti kylmänä.