torstai 30. heinäkuuta 2015

Kuha Skagenröra




Skagenröra on klassinen ruotsalainen rapusalaatti, joka sopii erinomaisesti kalan ja perunoiden kanssa tarjottavaksi.

Kalaruokia on turha ujostella. Kuhasta ja ahvenesta syntyy maukasta kesäruokaa pienellä vaivalla. Näin kesällä kalan kaveriksi riittää helppo kastike/lisäke ja uudensadon perunat. Kuha- ja ahvenfileistä tarvitsee poistaa vain ruotorivi, jonka jälkeen ne ovat valmiita pannulle.





KUHA SKAGENRÖRA
4:lle

4 kuhafilettä
reilu pala kuivahtanutta vaaleaa leipää
voita paitamiseen

katkarapusalaatti:
noin 400 g katkarapuja
150 g ranskankermaa
1-2 tl dijon-sinappia
reilusti hienonnettua ruohosipulia

Valmista ensin katkarapusalaatti. Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita. Anna makujen tasoittua hetki kylmässä.

Murenna kuivahtanut leipä hienoksi muruksi. Poista kuhafileistä ruodot. Pyörittele fileet leipämuruissa molemmin puolin. Paista kuhafileet pannulla voissa noin 1 minuutti/puoli tai kunnes pinta on kullanruskea.

Tarjoa lisänä uudensadon perunoita.

lauantai 25. heinäkuuta 2015

Helpot mustikkamuffinit kardemummalla












Kauden ensimmäiset mustikat on nyt poimittu ja leivottu. Mökkiolosuhteissa on hieman tingitty herkuttelusta, sillä lähes kaikki leivontavälineet on kotona. Näihin muffineihin riittää apuvälineiksi kulho, mitta ja puuhaarukka. Taikinaa ei tarvitse vatkata, silti muffinin rakenteesta tulee ihanan mehevä.


MUSTIKKAMUFFINIT
9-10 kpl

3 ½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl voisulaa
2 dl mustikoita


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita puuhaarukalla. Lisää loput aineet, sekoita hyvin, mutta älä vatkaa. Lisää viimeisenä mustikat varovasti nostellen.

Jaa taikina paperivuokiin muffinipellille lusikalla. Jätä hieman kohoamisvaraa.

Paista muffineita uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia kunnes ovat kauniin värisiä.

torstai 23. heinäkuuta 2015

Sesonkisalaatti





Syksyn sadonkorjuuseen on vielä aikaa, nyt nautitaan harvennuksen hedelmistä. Syötävän Puiston talkoissa harvennettiin tiistaina muun muassa porkkanarivejä. Se on aina yhtä ihanaa puuhaa. Erityisesti siinä vaiheessa kun työ on valmis ja on aika nauttia raikkaat, nuoret porkkanat parempiin suihin.

Porkkanat voisi hyvin popsia sellaisenaankin, mutta yhdistämällä naattiporkkanat muihin sesonkiherkkuihin saa aikaan helpon ja kevyen salaatin. Päälle hieman balsamiviinietikkaa, öljyä ja ripaus suolaa - muuta ei tarvita.









SESONKISALAATTI

1 pieni kurkku
½ kukkakaali
1 nippu naattiporkkanoita
salaattia
retiisejä
herneitä
tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria

kastike:
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa


Pese vihannekset hyvin. Leikkaa kurkku pitkittäin tai poikittain siivuiksi. Halkaise porkkanat. Viipaloi retiisit ja kukkakaali ohuiksi siivuiksi. Laita paloitellut vihannekset kulhoon, lisää joukkoon myös salaatti.

Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike vihannesten joukkoon. Viimeistele lehtipersiljalla.

Jos valmistat sesonkisalaatin etukäteen niin säilytä salaatti kylmässä ja lisää valmiiksi sekoitettu kastike vasta juuri ennen tarjoilua.



perjantai 17. heinäkuuta 2015

Varhaiskaalimuhennos

Varhaiskaalista valmistuu nopeasti ja helposti herkullinen lisuke paistetulle tai savustetulle kalalle. Jos kala-ateriasta haluaa täyttävämmän lisäksi voi keittää uusia perunoita ja porkkanoita.






VARHAISKAALIMUHENNOS
4:lle

noin 600 g varhaiskaalia (yksi keskikokoinen kaali)
tuoretta tilliä
1 prk ranskankermaa
suolaa
keitinvettä


Viipaloi kaali suikaleiksi.

Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa. Lado kaalisuikaleet kattilaan. Keitä kaalisuikaleita noin 8 minuuttia tai kunnes suikaleet ovat pehmenneet. Kaada vesi pois ja anna kaalisuikaleiden jäähtyä hieman.

Lusikoi kaalin sekaan ranskankerma ja reilusti hienonnettua tilliä. Mausta tarvittessa suolalla.

Tarjoa varhaiskaalimuhennos paistetun tai savustetun kalan kera. 

lauantai 11. heinäkuuta 2015

Kesän helpoin jäätelökakku






Tarjosin ystävälle itse tehtyä suklaajäätelöä ja hän siinä tuumasi, että tästähän saisi tehtyä myös jäätelökakun. Siitä se ajatus sitten lähti. Digestive-keksipohja, helppo jäätelömassa ja päälle hilloa tai tuoreita marjoja - kesän helpoin jäätelökakku on valmis!

Ohjeesta tulee kaksi normaalin kokoista (noin 24 cm) kakkua tai kolme pienempää. Keksipohja kannattaa painella mahdollisimman ohueksi. Mitä paksumpi pohja, sen vaikeampi sitä on leikata. Jos kaksi tai jopa kolme kakkua on liikaa, puolita pohjan ainekset ja valmista vain yksi jäätelökakku. Puolikkaasta jäätelömassasta valmistuu samettista vaniljajäätelöä kuin itsestään.

Kakun voi kuorruttaa tuoreilla marjoilla tai päälle voi keitellä hillon. Hilloon kannattaa käyttää mahdollisimman vähän sokeria, sillä tuo jäätelömassa on jo itsestään tarpeeksi makeaa.

Mansikkahillo (yhdelle kakulle)

reilu 2 dl (pakaste)mansikoita
½ dl vettä
2 rkl hillosokeria

Mustikka-kardemummahillo (yhdelle kakulle)

2 dl (pakaste)mustikoita
½ dl vettä
2 rkl hillosokeria
½ tl kardemummaa

Kuumenna vesi ja (puolisulaneet) marjat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.






JÄÄTELÖKAKKU
12-16:lle

pohja:
400 g digestive-keksejä
150 g voita

jäätelömassa:
1 prk kondensoitua maitoa
4 dl kuohukermaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
½ tl rouhittua vaniljatankoa tai yhden vaniljatangon sisus

viimeistelyyn:
tuoreita marjoja tai hilloa (hillo ei saa olla liian makeaa)


Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Jos omistat reunakalvoja ja haluat käyttää sellaista, laita sekin vuokaan tässä vaiheessa.

Murskaa keksit painelemalla niitä kaulimella tai surauta paloitellut keksit sauvasekoittimella. Jatka kunnes keksit ovat hajonneet hienoksi muruksi.

Sulata voi kattilassa. Sekoita keksimurut ja voi kattilassa.

Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle ja reunoille lusikan avulla. Siirrä pohjat jääkaappiin jäähtymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon keittämätön kondensoitu maito, tuorejuusto ja vaniljarouhe. Sekoita hyvin. Kaada jäätelömassa keksipohjien päälle ja pakasta. Massa jäätyy noin neljässä tunnissa, mutta jäädytä mieluiten yön yli.

Ota jäätelökakku huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele kakku tuoreilla marjoilla tai hillolla. Kakku säilyy pakastimessa noin viikon.

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Varhaisporkkanasalaatti







Porkkanat on nyt parhaimmillaan. Ei sillä, että porkkanassa joskus jotain vikaa olisi. Nykyisin kotimaista porkkanaa saa jo lähes ympäri vuoden. Nuoren ja vanhan porkkanan välillä on kumminkin huima ero. Varhaisporkkanan raikkaasta mausta olisi ihana nauttia pidempääkin.

Ohjeen porkkanat on peräisin kaupasta. Syötävän Puiston porkkanat sai jäädä vielä kasvamaan. Sen sijaan ohjeen kevätsipulit poimin suoraan pihamaalta.

Paistetut porkkanat toimivat lisukkeena lihalle ja kalalle. Tästä varhaisporkkanasalaatista saat muutakin kuin lisukkeen kun lisäät joukkoon keitettyjä spelthelmiä, lehtikaalia ja fetaa.


VARHAISPORKKANASALAATTI
4-6:lle

10 varhaisporkkanaa
2 kevätsipulinvartta
tuoretta korianteria
rypsiöljyä
1 tl kurkumaa
½ tl juustokuminaa
ripaus suolaa
puristettua sitruunamehua

Pese porkkanat huolellisesti. Kiehauta vesi kattilassa, lisää porkkanat ja keitä noin 8 minuuttia, kunnes porkkanat ovat lähes kypsiä. Pilko porkkanat 2-3 palaan.

Lisää pannulle öljy, kurkuma, juustokumina ja porkkanapalat. Paista miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää hienonnettu kevätsipuli ja purista joukkoon hieman sitruunamehua. Viimeistele tuoreella korianterilla. Tarjoa esimerkiksi kalan lisukkeena.

torstai 9. heinäkuuta 2015

Kesäkoti

Pata porisee perheineen muutti CityTorppariksi keskelle Helsinkiä. Tarkemmin sanottuna Korkeasaaren naapuriin, Mustikkamaalla sijaitsevaan Syötävän Puistoon. Meille tarjottiin ainutlaatuinen mahdollisuus päästä nauttimaan kauniin torpan ilmapiiristä keskellä kaupunkia.






Syötävän Puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaan virkistysalueelle on kokeellinen hanke, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja syventää kaupunkilaisten ympäristösuhdetta sekä avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuurin kehittämiseen. Tarkoituksena on innostaa erilaisia ryhmiä puiston käyttäjiksi ja kehittäjiksi talkoo-periaatteella.

Syötävä Puisto on kaikille kaupunkilaisille avoin puutarha. Puisto tarjoaa moniaistisen luontokokemuksen makuineen, tuoksuineen ja väreineen. Syötävään puistoon on istutettu hedelmäpuita ja marjapensaita, joiden sadosta kuka tahansa saa nauttia. Puiden väleissä kasvatetaan vihanneksia ja yrttejä moneen makuun.

Tiistaisin Syötävän Puistossa pidetään tiistaitalkoot. Illan aikana hoidetaan yhteisiä kasvimaita, marjapensaita ja hedelmäpuita. Tiistaitalkoissa jaetaan sen hetkistä satoa osallistujien kesken. Talkoisiin voi liittyä pitkin iltaa ja puistoon voi tulla myös tutustumismielessä.

CityTorpparina me saadaan osallistua Syötävän Puiston toimintaan. Meille on jopa perustettu oma kasvimaa torpan nurkalle. Heinäkuun aikana tutustumme Helsinkiin ja nautimme tästä hienosta mahdollisuudesta päästä osaksi Maaseudun Sivistysliiton hanketta, joka pyrkii lähentämään maaseutua ja kaupunkia. CityTorpparia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

















Poiketkaa, niin tavataan!

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Nyhtölohiburgeri & fenkolisalaatti







Nyhtäminen sen kuin jatkuu. Sweet Paul oli väsännyt burgerin nyhtölohesta ja fenkolisalaatista. Vierastan hieman tuota fenkolia, mutta tässä kohtaa se toimi hienosti ja innostuin siitä niin, että ajattelin napata sen ostoskoriin toistekin.

Uunilohi kypsennetään usein ihan liian kypsäksi, jolloin se on valmista nyhdettäväksi. Nyhtölohi valmistuu siis paljon helpommin ja nopeammin kuin possu ja kana, ne perinteisemmät nyhdettävät.

Hampurilaissämpylän voi kiireessä korvata hyvällä kaupan sämpylällä, mutta suosittelen testailemaan erilaisia itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä. Briossisämpylät oli ihania.




















NYHTÖLOHI BURGER JA FENKOLISALAATTI
6:lle

3 rkl sriracha-kastiketta
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuminaa
½ rkl suolaa
2 limeä
2 rkl valkoviinietikkaa
rypsiöljyä
1 kokonainen lohifilee (1-1½ kg)
1 pieni fenkoli, ohuina viipaleina
½ sitruunan mehu
6 hampurilaissämpylää
BBQ-kastiketta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Sekoita sriracha, timjami, kumina, suola, (1) limen mehu ja valkoviinietikka keskenään.

Aseta lohi voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Levitä mausteseos tasaisesti lohen pintaan.
Kypsennä lohifilee 175-asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia (paistoaika riippuu fileen koosta).

Huuhdo ja viipaloi fenkoli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Purista fenkolin joukkoon limen ja sitruunan mehut ja mausta suolalla.

Halkaise hampurilaissämpylät ja laita väliin salaattia, kurkkua, nyhtölohta, fenkolisalaatti ja BBQ-kastiketta.

lauantai 4. heinäkuuta 2015

Puolukkajäätelö

Sujautin puolukkavanukkaat jääkaapin kautta pakastimeen ja sieltä suuhun! Niin helppoa ja niin hyvää!










Unelman pehmeä ja kermainen posset on brittiläinen kirpsakka vanukas. Posset valmistuu todella nopeasti ja helposti vain kolmesta raaka-aineesta. Alkuperäinen posset tehdään sitruunasta, mutta siihen voi hyvin käyttää myös kotimaisia happamia marjoja kuten puolukkaa.

Kaipasin viilennystä hellepäivään ja sujautin hyytyneet puolukkavanukkaat pakastimeen jäätelötikun kera. Tästä puolukkajäätelöstä tuli sopivan happama hellepäivän viilentävä herkku! Sokerin määrää voi itse säädellä omaan makuun sopivaksi.






PUOLUKKAJÄÄTELÖ
6-8:lle

2-3 dl (pakaste)puolukoita
4 dl kuohukermaa
½ dl sokeria

Kuumenna kerma ja sokeria kattilassa ja keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia. Kaada kuuma kermaseos puolukoiden päälle, sekoita ja survo puolukoiden rakenne rikki. Seoksen voi halutessaan siivilöidä.

Kaada seos jäätelömuotteihin tai pieniin kertakäyttömukeihin ja anna jähmettyä noin tunti jääkaapissa. Paina hyytyneisiin vanukkaisiin jäätelötikut ja siirrä pakastimeen jäätymään.