maanantai 24. elokuuta 2015

Kurpitsakeitto




Kauniit ja muhkeat kurpitsat olivat ilmestyneet kaupan vihanneshyllyyn. Kurpitsa on maultaan mieto, joten se maistuu hyvin myös lapsille.


KURPITSAKEITTO 
4:lle

noin 500 g kurpitsan hedelmälihaa (oranssia halloweenkurpitsaa)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
5 dl kasvislientä
½ pkt perinteistä koskenlaskijaa
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
persiljaa


Poista kurpitsasta siemenet ja kuori.

Paloittele kurpitsa, sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne kattilassa voissa.

Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Sulata joukkoon sulatejuusto ja viimeistele keitto suolalla ja valkopippurilla. Koristele keitto hienonnetulla persiljalla.

Tarjoa paahdetun leivän kanssa

perjantai 21. elokuuta 2015

Mustikka-banaanijogurttijäätelö








Jäätelökesä sen kuin jatkuu! Mustikka-banaanijogurttijäätelöstä on moneksi. Sillä massan voi ihan hyvin jättää myös ilman jäädytystä ja nauttia smoothiena. Tätä jätskiä on lupa syödä koska vaan aamulla, päivällä tai vaikka illalla. Makeuttajana toimii hunaja ja banaani.


MUSTIKKA-BANAANIJOGURTTIJÄÄTELÖ

5 dl maustamatonta jogurttia
2-3 dl mustikoita
1 banaani
2 rkl hunajaa

Mittaa (jääkaappikylmät) ainekset kulhoon ja aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada seos jäätelökoneeseen jä jäädytä massa. Siirrä valmis jäätelömassa hetkeksi pakastimeen ja nauti!

Jos et omista jäätelökonetta, varaa hieman enemmän aikaa ja toimi näin:
- Jäädytä metallinen kulho pakastimessa.
- Sekoita jääkaappikylmät ainekset ja kaada seos jäädytettyyn kulhoon. Vatkaa seosta sähkövatkaimella 1-2 minuuttia. Tarkista makeus.
- Siirrä seos pakastimeen jäätymään.
- Sekoita jogurttiseosta aluksi noin 20 minuutin välein sähkövatkaimella. Kun seos alkaa jäätyä voit sekoittaa harvemmin.
- Pakastusaika on 2-3 tuntia. Jogurttijäätelö saa olla notkeaa. Täysin jäätyneenä massa on niin kovaa ettei sen annostelu onnistu.

torstai 20. elokuuta 2015

Vadelmapiirakka

On taas se aika vuodesta kun vadelmapuskat hehkuvat kauniin punaisina. Laitan lapset illalla nukkumaan ja polkaisen pyörällä metsään. Tunnen itseni välillä ihan höperöksi kun iloitsen puskan seassa metsänantimista. Tänä vuonna vadelmaa on runsaasti! 

Vadelman tuoksu muuttuu huumaavan herkulliseksi uunissa, joten kokeile tätä vadelmapiirakkaa ja ihastu. Haluatko piirakan ilman gluteenia? Vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja nauti!















VADELMAPIIRAKKA

pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
250 g maitorahkaa
200 g sitruunarahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua
2-3 dl vadelmia

Vatkaa pehmeä voi ja sokeria vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään ja kaada vuokaan. Ripottele vadelmat piirakan täytteeseen.

Paista piirakka 175 asteisessa uunissa noin tunti.

Tarjoa piirakka jäähtyneenä.

tiistai 18. elokuuta 2015

Kantarellikastike

Suomen kesä on kaunis, lyhyt ja arvaamaton. Kostea heinäkuu kiihdytti sienien kasvua ja loi odotuksia runsaasta sienisadosta. Kunnes sitten elokuun myötä sateet ovat tauonneet ja sienet kuivuvat kasaan. Onneksi kumminkin on paikkoja joissa kasvuolosuhteet ovat vielä hyvät ja sieniä pukkaa pintaan.

Meillä on muuten käynnissä sienikoirien koulutus. Katsotaan kuka löytää ensimmäisen sienen luonnosta koulutuksen päätyttyä. Onko se kääpiösnautseri, lagotto vai emäntä? Se jää nähtäväksi :)







Helpoin ja herkullisin kantarelliruoka on kantarellikastike. Kastike maistuu perunoiden kera niin lihan kuin kalankin kyljessä.

Vinkki! Tilkka jallua viimeisteleen sienikastikkeen. Lisää alkoholi sienien paistuessa. Alkoholi haihtuu kuumentaessa, joten jallusta jää jäljelle vain aromi.


KANTARELLIKASTIKE
2:lle

½ l kantarelleja
1 pieni sipuli
1 rkl voita
2 dl kermaa
½ tl suolaa

Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna myös sipuli.

Paista sieniä pannulla voissa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää hienonnettu sipuli ja jatka paistamista vielä hetki kunnes sipuli pehmennyt.

Kaada sekaan kerma ja keitä kastiketta hieman kasaan. Mausta kastike suolalla.