keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Mehevä homejuustobroileri





Meillä syödään kalan ja punaisen lihan lisäksi paljon broileria. Kiireessä suikaleet ja nopeat minuuttipihvit ovat hyviä ja vaivattomia, mutta silloin kun aikaa on enemmän kannattaa valita juhlavampia raaka-aineita. 

Jyväbroilerilta löytyy paljon laadukkaita vaihtoehtoja myös juhlavampiin aterioihin. Kotimainen Jyväbroiler on panostanut tuotteissan laatuun. Tuotteet ovat lisäaineettomia, säilöntäaineettomia ja marinoimattomia. Osaan lihoista on myös jätetty ruoanvalmistuksen kannalta tärkeitä elementtejä kuten siipiluuta ja nahkaa rintafileen pintaan. Siipiluullisesta rintafileestä on mahdollista laittaa äärimmäisen maukkaita broileriruokia, jotka sopivat juhlavaankin pöytään. Luu takaa näyttävyyden lisäksi lihan maukkauden, ja nahka säilyttää sen mehukkuuden sekä mahdollistaa mausteiden monipuolisemman käytön.

Nyt kannattaa unohtaa puheet kuivasta kanasta. Broilerista saa valmistettua mehukasta ruokaa melko yksikertaisesti. Valmistusmenetelmä vaikuttaa paljon siihen kuinka mehukas kypsä broileri on. Itse suosin kannellista pataa broilerin valmistuksessa. Oli kyseessä kokonainen, filee tai koipi - lopputulos on mehukas. Rapea pinta viimeistelee lopputuloksen ja sen saa aikaan nostamalla kannen pois kypsennyksen loppuvaiheessa.








Ilmojen viiletessä makumaailma muuttuu ja ainakin allekirjoittaneen alkaa tehdä mieli pataruokia, juustoja ja kynttiläillallisia. Homejuustobroileri on vastaus näihin mielitekoihin. Padassa kypsennettynä broileri jää mehukkaaksi eikä kuivuudesta ole tietoakaan. Padan pohja putsaantuu tuoreella patongilla.


HOMEJUUSTOBROILERI
2-3:lle

700g Broilerin Filee Siipiluulla
50 g voita
150 g sinihomejuustoa
2-3 valkosipulin kynttä
kourallinen lehtipersiljaa

Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita voista, sinihomejuustosta, valkosipulista ja hienonnetusta lehtipersiljasta tasainen tahna.

Irroita siipifileen nahkaa varovasti niin, että saat tahnaa työnnettyä fileen ja nahkan väliin. Lado siipifileet kannelliseen pataan. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia, ota kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä hetki, jotta saat pinnasta rapean.

Tarjoa mehukkaat homejuustobroilerit salaatin ja tuoreen patongin kera.






PATONKI
4 kpl

4 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
ripaus sokeria
2 tl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata vaikka spelttijauhoilla)
1 dl öljyä

Mittaa vesi kulhoon, lisää siihen sokeri ja suola. Sekoita keskenään kuivahiiva ja osa jauhoista. Lisää ne veden sekaan. Lisää jauhoja niin paljon, että taikina irtoilee käsistä ja kulhosta. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikina hyvin.

Nostata taikinaa noin puoli tuntia. Painele tämän jälkeen ilmakuplat pois ja nostata toiset puoli tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse suorakaiteenmuotoisiksi levyiksi. Rullaa kulmasta kulmaan ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota vielä 20 minuuttia. Kun laitat patongit uuniin, kaada uunin pohjalle ½-1 dl vettä. Vesi tiivistyy vesihöyryksi ja tekee patonkien pinnasta rapean.  Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 16 minuuttia.  Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa, sillä välin kun valmistat aurajuustobroilerin.


Yhteistyössä Jyväbroiler

lauantai 26. syyskuuta 2015

Lindströminleivät








Perinteiset jauhelihapihvit muuttuvat viininpunaisiksi sadonkorjuuaikaan. Mehukkaat lindströminpihvit maistuvat erityisen hyvältä paistetun sipulin, perunamuusin ja sienikastikkeen kera, mutta uusia tapoja on aina kiva kokeilla. Glorian Ruoka&Viini-lehdessä lindströminpihveistä kasattiin maukas hampurilainen!

Ohjeen etikkapunajuuret voi hyvin korvata keitetyillä punajuurilla - nyt kun ne on parhaimmillaan!







LINDSTRÖMINLEIVÄT
4:lle

4 isoa sämpylää
4 lindströminpihviä
4-8 rkl piparjuurimajoneesi
1 dl marinoitua punasipulia

lisäksi:
2 tomaattia
2 pientä suolakurkkua
jääsalaattia
lehtipersiljaa

Paista ensin ohjeiden mukaan lindströminpihvit, tee majoneesi ja marinoi punasipuli.

Viipaloi tomaatit ja suolakurkut. Pese salaatinlehdet. Halkaise sämpylät ja lämmitä niitä hetki uunissa tai leikkuupinta alaspäin paistinpannussa.

Kokoa leivät hampurilaisten tapaan.


NOPEAT LINDSTRÖMINPIHVIT

3-4 etikkapunajuurta (tai keitettyjä punajuuria)
400 g naudanjauhelihaa
3 rkl kapriksia
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 rkl rypsiöljyä paistamiseen
30 g voita paistamiseen

Raasta punajuuret karkealla terällä kulhoon. Lisää jauheliha. Hienonna kaprikset ja persilja joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita tasaiseksi.

Jaa jauheliha 4 osaan ja taputtele pihveiksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy. Paista pihvejä ensin toiselta puolelta 3 minuuttia, käännä ja lisää voi pannuun. Paista toiset 3 minuuttia ja lusikoi samalla vaahtoavaa voita pihvien päälle.

Anna pihvien vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä.


PIPARJUURIMAJONEESI

2 tl piparjuurta raastettuna
1 kananmuna
1 rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria myllystä
3 dl rypsiöljyä

Käytä majoneesiin huoneenlämpöisiä aineksia.

Raasta piparjuuri. Riko kananmuna korkeaan kapeaan astiaan. Lisää piparjuuri, sinappi, etikka, suola ja pippuri. Sekoita sauvasekoittimella ja kaada öljy ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen.


PIKAISESTI PIKKELÖITY PUNASIPULI

1 punasipuli
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Lisää muut ainekset ja sekoita. Anna sipulin pehmentyä vähintään 30 minuuttia.

torstai 17. syyskuuta 2015

Täytetyt kesäkurpitsat





Täytetyt kasvikset on retroruokaa parhaimmillaan. Perinteiselle paprikalle löytyy paljon haastajia. Varteenotettavia vaihtoehtoja on (kesä)kurpitsa, tomaatti, munakoiso, sipuli ja nauris. Sesongin raaka-aineita kannattaa hyödyntää, sekä täytteissä että pääraaka-aineen valinnassa.





Ihastuin näiden täytettyjen kesäkurpitsojen helppouteen ja täyteläiseen jauhelihakastikkeeseen. Täytteessä ei ole mukana viljaa, eikä se sitä kaipaa, mutta kukaan ei estä tarjoamasta lisänä vaikka ohrattoa. Myös tuore, rapeakuorinen leipä sopii tähän hyvin.


TÄYTETYT KESÄKURPITSAT

3 keskikokoista kesäkurpitsaa
öljyä
vastarouhittua mustapippuri

Jauhelihatäyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 suippopaprika
300 g naudan jauhelihaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl lihalientä
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta basilikaa
2 dl juustoraastetta (osan voi korvata parmesaanilla)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise huuhdotut kesäkurpitsat pituussuunnassa kahtia. Koverra kurpitsojen sisus lusikalla täytettä varten. Sivele leikkauspinnoille öljyä ja rouhi pintaan hieman mustapippuria. Paista uunissa kunnes kesäkurpitsat ovat pehmeitä, noin 20 minuuttia. 

Valmista jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit. Hienonna paprika ja kesäkurpitsan sisus. 

Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää tomaattipyree, paprika ja kesäkurpitsojen malto. Paista muutama minuutti. Lisää joukkoon lihaliemi. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu basilika.

Lusikoi täyte kurpitsojen koloihin. Ripottele juustoraaste täytteen päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

maanantai 14. syyskuuta 2015

Herkkukurkut








Meidän lähikauppa on siirtynyt satokauden mukaiseen myyntitaktiikkaan (jee!). Muun muassa avomaankurkut ja kurpitsat on siirretty paraatipaikalle ja lähituotteet merkitään näyttävästi. Siitä se ajatus sitten lähti.

Meni kymmenisen vuotta, kunnes tämä emäntä ymmärsi maakellarin mahtavuuden ja hurahti säilöntään. Hillojen ja mehujen jälkeen vuorossa on herkkukurkut. Avomaankurkut pääsi viime viikolla perinteiseen etikkaliemeen. Viikon kuluttua päästään maistamaan kruunutillillä ja piparjuurella maustettuja herkkukurkkuja.

Nappasin herkkukurkkujen ohjeen suoraan etikkapullon kyljestä. Maustelientä voi halutessaan maustaa myös mustaherukanlehdillä tai valkosipulilla.






HERKKUKURKUT

2½-3 kg avomaankurkkuja
pala piparjuurta
kruunutilliä

Mausteliemi:
1,8 l vettä
4-5 dl sokeria
3 rkl suolaa
½ rkl maustepippuria
½ rkl sinapinsiemeniä
4 dl (1 plo) väkiviinetikkaa

Pese kurkut huolellisesti ja viipaloi ne. Lado kurkkuviipaleet puhdistettuihin lasitölkkeihin kerroksittain piparjuurilastujen ja kruunutillin kanssa. Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 10 minuuttia. Lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi.

Kaada liemi kurkkujen päälle niin, että kurkut peittyvät. Säilytä pimeässä ja viileässä (alle +10°C). Kurkut ovat valmiita syötäväksi parin viikon kuluttua.