torstai 22. lokakuuta 2015

Silkkinen spelttipuuro

Ruis ja puolukka on hyvä makupari, mutta myös speltti sopii happaman ja kirpeän puolukan rinnalle mainiosti!





Meillä lapset pitää huolen siitä, että puuropata porisee kahdesti päivässä. Perinteinen kaurapuuro ja 4-viljan puuro valmistuu hetkessä ja maistuu pakastemarjojen kanssa niin isoille kuin pienillekin. Mutta edessä on pitkä puurokausi, joten pieni piristys ja vaihtelu on paikallaan.






SPELTTIPUOLUKKAPUURO

1 l vettä
noin 4 dl pakastepuolukoita
¾ dl sokeria
3 dl spelttijauhoja
ripaus suolaa

Mittaa kattilaan vesi, puolukat ja sokeri. Kiehauta ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Soseuta puolukat sauvasekoittimella tai jos haluat tasaisemman lopputuloksen, siivilöi puolukat liemestä.

Vatkaa sekaan spelttijauhot. Mausta puuro suolalla. Anna puuron hautua tasaisesti sekoitellen noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä hetki.

Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Tarjoa spelttipuolukkapuuro hieman haaleana kylmän maidon kanssa.

Vinkki! Spelttijauhot voi korvata ruisjauhoilla.






sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Pippurilla potkua pataleipään




Pataleipä hurmaa helppoudellaan! Pinnalta rapea ja sisältä sopivan kuohkea leipä onnistuu pienellä vaivalla. Ohjetta voi muunnella monin tavoin esim. jauhoja vaihtamalla, yrteillä tai muilla mausteilla kuten pippureilla. Pippurinen pataleipä sopii vaikkapa fondue-padan ääreen.


PATALEIPÄ
1 kpl

7 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä

Lisäksi:
kokonaisia rosepippureita
rypsiöljyä

Yhdistä kulhossa jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–20 tunniksi. Mitä pidempään kohotat, sitä enemmän leipä saa makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Kasta käännelty puoli rosepippuriastiaan. Nosta leipä kohoamaan (pippurinen puoli ylöspäin) peitettynä 30 minuutiksi.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Jäähdytä leipä ritilän päällä.

lauantai 17. lokakuuta 2015

Nauravat nakkipiilot

Nauravat nakkipiilot on takuuvarma lasten suosikki. Se on helppo suolainen tarjottava lastenjuhliin tai ihan vaikka hävikkiherkku, johon voi käyttää pakastimessa olevan vajaan torttutaikina paketin.






NAURAVAT NAKKIPIILOT
20 kpl

1 pkt lehtitaikinalevyjä tai voitaikinalevyjä
20 kpl pitkää nakkia
unikonsiemeniä
kananmuna voiteluun

Tarjoiluun:
ketsuppia
sinappia

Ota taikinalevyt sulamaan. Kaaviloi taikinalevyjä hieman pidemmiksi ja leikkaa levyt kolmeksi neliöksi. Leikkaa nakkien päihin ristiviillot. Laita kunkin neliön reunalle nakki ja rullaa nakit taikinaneliöiden sisään. Nipistä saumakohta kiinni vedellä kostutetuin sormin. Nosta rullat pellille leivinpaperin päälle saumakohta alaspäin.

Voitele nakkipiilot kananmunalla. Ripottele koristeeksi unikonsiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10-15 min.

perjantai 16. lokakuuta 2015

KURPITSAVOHVELIT

Herkuttele viikonloppuna upealla brunssilla. Kutsu ystävät, perhe tai sukulaiset koolle viikonloppuna ja kata tarjolle herkullinen brunssi ja nauti yhdessäolosta! Kauden herkullisimmat vohvelit sisältävät kurpitsaa.






Pääsin Blogiringin kautta mukaan tähän mielenkiintoiseen TABASCO® Sauce -kampanjaan. Kampanja on jo puolessa välissä ja jatkuu viikko kerrallaan aina loka-marraskuun vaihteeseen asti. Laajasta Tabasco valikoimasta kohdalleni osui ihana, hieman savuinen TABASCO® Chipotle Sauce -kastike. Lähenevä Halloween ja kurpitsan sesonki houkutteli kaivamaan vohveliraudan esiin. Kurpitsavohveleista lisukkeineen tuli kaikessa yksinkertaisuudessa todella hyviä ja TABASCO® Chipotle Sauce -kastike toi sopivaa potkua brunssiin.

En ole chilikastikkeiden suurkuluttaja. Itse asiassa chilikastikkeet on päässyt käyttöön meidän keittiössä vasta viime vuosina. Chilin kanssa ollaan edelleen varoivaisella linjalla, mutta se on todettu toimivaksi suolan säästäjäksi sellaisessa paikassa mihin se sopii.






TABASCO® Sauce -kastiketta on valmistettu perinteitä kunnioittaen vuodesta 1868 saakka. Alusta asti TABASCO® Sauce -kastikkeet on valmistettu saman omistajasuvun voimin (McIlhenny Company). Tunnetuin punainen TABASCO® Sauce -kastike on saanut rinnalleen runsaasti makuvaihtoehtoja valkosipulista savuiseen chiliin. Valitse vihreä TABASCO® Habanero Sauce -kastike jos kaipaat voimakkaampaa tulisuutta. TABASCO® Sauce-kastikkeet valmistetaan lähes alkuperäisellä tavalla; ainostaan kastikkeen kypsytysprosessi tammitynnyreissä on pidentynyt kolmeen vuoteen. Tuotteissa ei käytetä lisäaineita!


















Kotimaisen talvikurpitsan sesonki on nyt parhaimmillaan. Halloween-lyhtyjen lisäksi se on erittäin monipuolinen ja myös terveellinen vihannes ruoanlaittoon. Kurpitsavohvelit valmistetaan ilman maitoa.


KURPITSAVOHVELIT
noin 12 kpl

6 dl keltaista talvikurpitsaa soseena (noin 400g kuorittuja kurpitsan kuutioita ja 4 dl vettä) 
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita

Lisäksi:
vuohenjuustoa (pehmeää)
kirsikkatomaatteja
salaattia/yrttejä
paistettu "häränsilmä" kananmuna /1 per ruokailija 
TABASCO® Chipotle Sauce -kastiketta
mustapippuria myllystä

Halkaise kurpitsa. Leikkaa pienemmiksi lohkoiksi. Poista siemenet ja koverra pois pehmeä rihmasto. Leikkaa kuori pois. Kuutioi malto. Lisää kurpitsapalat kiehuvaan veteen. Anna kiehua kannen alla hiljalleen kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja jäähdytä.

Sulata voi. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää jäähtynyt kurpitsasose. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa jauhoseos kurpitsaseoksen joukkoon. Lisää suola ja rasva. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

Kuumenna vohvelirauta. Sivele vohveliraudalle hieman rypsiöljyä tai voita ennen ensimmäisen vohvelin paistamista. Kaada kauhallinen taikinaa kuumalle raudalle ja paista vohveleista kauniin ruskeita. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa.

Kata noutopöytään sesongin herkullisimmat vastapaistetut vohvelit lisukkeineen ja anna vieraiden viimeistellä oma annoksensa juuri täydelliseksi TABASCO® Chipotle Sauce -kastikkeella.



TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.



Yhteistyössä TABASCO® Brand Pepper Sauce

maanantai 12. lokakuuta 2015

Paahdettu kukkakaalikeitto ja persiljaöljy

Otin viikonloppuna loppukirin kotimaista kukkakaalia nauttien. Sillä pakkasten myötä kotimaisen kukkakaalin satokausi lähenee loppuaan. Oli lihapataa kukkakaalipyreen kera, keittoa ja osa meni ihan nuin vain. Onhan se vaan niin hyvää ja helppoakin! Kesällä ihastuin paahdettuun kukkakaaliin, joten tälläkin kertaa kukkakaali päätyi uunin kautta soppaan.















PAAHDETTU KUKKAKAALIKEITTO

iso kukkakaali
2-3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
öljyä freesaamiseen
1 litra kasvislientä
1-2 dl kuohukermaa

Persiljaöljy:
kourallinen tuoretta persiljaa
½ dl rypsiöljyä
loraus sitruunamehua


Paloittele kukkakaali uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali on saanut hieman väriä, älä paada liian tummaksi.

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita persiljaöljyn ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja aja sauvasekoittimella kastikkeeksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua noin 5 minuuttia. Lisää paahdetut kukkakaalit kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi. Keitä 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja soseuta.

Laita keitto takaisin liedelle, kiehauta ja lisää kevyesti vaahdotettu kerma. Annostele keitto lautaselle ja lisää pintaan persiljaöljyä.


tiistai 6. lokakuuta 2015

Paahdetut balsamicoporkkanat

Jos porkkanat on vaarassa nahistua ja vaikka ei olisikaan, pyörittele porkkanat balsamicossa ja paahda uunissa. Kaveriksi salaattia ja burrataa. Ja aurinko paistaa!





Syysporkkanat ovat omiaan tässä helpossa salaatissa. Balsamicoporkkanat tuo väriä ja makua salaattiin. Salaatista saa runsaamman kun mukaan laittaa muitakin juureksia.


PAAHDETUT BALSAMICOPORKKANAT

nippu porkkanoita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

lisäksi:
burrataa tai mozzarellaa
salaattia
lehtipersiljaa tai korianteria
mustapippuria myllystä

Pese (ja kuori) porkkanat. Isoimmat porkkanat voi puolittaa, jotta ne kypsyy samanaikaisesti. Siirrä porkkanat kulhoon. Kaada päälle oliiviöljy ja balsamiviinietikka ja sekoita. Levitä porkkanat tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle hieman suolaa ja sokeria.

Paahda porkkanoita 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat saaneet hieman väriä.

Tarjoa balsamicoporkkanat salaatin ja juuston kera. Lorauta päälle vielä hieman oliiviöljyä.

torstai 1. lokakuuta 2015

Tarte tatin kantarelleista ja vuohenjuustosta

Ranskalaisena omenapiirakkana paremmin tunnettu tarte tatin taipuu myös suolaiseksi piirakaksi. Tämä suolainen versio valmistuu kätevästi uunissa piirakka- tai kakkuvuoassa.






KANTARELLI-VUOHENJUUSTO-SIPULI TARTE TATIN
6:lle

2 kourallista kantarellejä
2 keskikokoista sipulia
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
50 g pehmeää vuohenjuustoa (tätä voi laittaa vähän niin kuin maun mukaan)
jokunen siivu vuohenjuustoa pötköstä
250 g voitaikinaa
lehtipersiljaa

Puhdista ja viipaloi sienet. Paista sieniä voissa tai öljyssä pannulla ja siirrä sivuun odottamaan. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulia öljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Anna sipulien karamellisoitua kannen alla noin 10 minuuttia. Mausta suolalla.

Vuoraa kakku- tai piirasvuoka leivinpaperilla. Lusikoi vuokaan paistetut sienet ja karamellisoitu sipuli. Painele täyte kevyesti vuokaan. Levitä pehmeä juusto nokareina sieni-sipuliseoksen päälle tai voitele seosta vasten tuleva voitaikinapinta vuohenjuustolla.

Kauli sulatettu taikina pyöreäksi, hieman vuokaa isommaksi levyksi. Painele taikina tiiviisti vuokaan. Tee haarukalla reikiä pintaan.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes pinta näyttää lähes kypsältä. Ota piirakka uunista ja kumoa se uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää pintaan vuohenjuustokiekkoja. Siirrä tarte tatin uuniin ja jatka paistamista kunnes juustot on sulanut ja piirakka on saanut kivan värin. Anna jäähtyä muutama minuutti. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.