maanantai 30. marraskuuta 2015

Lakritsi-suklaatryffelit

Itse tehty suklaalahja kertoo että välität. Suklaatryffeli ei taatusti täytä kaappia enää joulun jälkeen, se on tarkkaan räätälöitävissä vastaanottajanmakuun ja parhaimmillaan se saa aikaan täydellisen herkkuhetken.




Itse leivottu herkku on ylivoimainen tapa hemmotella. Tarjoa suklaaherkkuja joulupöydässä tai anna rasiallinen suklaaonnea lahjaksi. Suussasulavat lakritsi-suklaatryffelit on ihania herkkuja, joilla sulatetaan sydämiä.




Täyteläinen Dansukker Tumma Muscovado on kostea, raakaruokosokerista valmistettu voimakasarominen tumma sokeri. Sen aromissa on ripaus lakritsin makua. Suurena lakritsin ystävänä halusin vahvistaa tuota aromia entisestään maustamalla suklaatryffelit lakritsijauheella. Suklaatryffeleitä varten tarvitsee valmistaa ganache, josta pyöritellään somia suklaapalloja.

Sen lisäksi, että lakritsi-suklaatryffelit ovat suussasulavan herkullisia, ne on myös helppo valmistaa. Reseptistä löytyy tarkat työvaihekuvat, joiden avulla kuka tahansa voi valmistaa näitä herkkuja. Resepti on osa Blogiringin ja Suomen Sokerin Joulun Leipurikoulu-kampanjaa.






LAKRITSI-SUKLAATRYFFELIT
noin 30 kpl

300 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
½ dl Dansukker tumma muscovado
1 tl lakritsijauhetta
20 g voita

pinnalle:
1 dl kaakaojauhetta
½ dl lakritsijauhetta


Tee näin:


Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi.




Kuumenna kuohukerma kiehuvaksi. Siirrä kattila sivuun ja lisää joukkoon hienonnettu suklaa, muscovado ja lakritsijauhe.



Sekoita massa tasaiseksi ja lisää lopuksi voi. Anna massan jäähtyä jääkaapissa pari tuntia.



Vatkaa suklaaseosta käsivatkaimella (noin 10min) tai sähkövatkaimella (noin 5 min), kunnes seos muuttuu vaahtomaiseksi. Anna seoksen jäähtyä kylmässä yön yli.


Pyörittele massasta kertakäyttökäsineillä tasakokoisia palloja. Nosta pallot voipaperin päälle. Tässä vaiheessa pinta jää hieman epätasaiseksi/rosoiseksi. Pallot viimeistellään kaakao- ja lakritsijauheella.





Käytä suklaapallojen siirtelyyn lusikoita, sillä suklaaseos sulaa nopeasti jos kosketat sitä paljain käsin.


Pyörittele valmiit suklaapallot kaakao- ja lakritsijauheessa.



Säilytä valmiit suklaatryffelit kylmässä. Lakritsi-suklaatryffelit säilyvät jääkaapissa noin viikon.




Yhteistyössä Suomen Sokeri

perjantai 27. marraskuuta 2015

Juustolautasen muodonmuutos - ihana juustopiirakka

Kun juustotarjotin kokee elämänsä muutoksen - siitä syntyy pikkujouluihin sopiva juustopiirakka.





Voileipäkekseistä valmistuu täydellinen pohja piirakalle ja täytteeseen saa upotettua lempijuustoa. Piirakan kanssa sopii salaatti ja karamellisoitu sipuli. Tuota sipulia ei sovi unohtaa!

Valitse juustopiirakan juusto kuten valitsisit juustolautasen juustot. Jos haluat miedon piirakan valitse mieto juusto, mutta jos haluat enemmän makua valitse voimakkaampi juusto. Voit myös yhdistää kahta erilaista juustoa.









JUUSTOPIIRAKKA

Pohja:
180g voileipäkeksejä (cream cracker)
75g voita
(tilkka vettä)

Täyte:
450 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl juustoraastetta
2 kananmunaa 
1 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Murskaa voileipäkeksit esimerkiksi sauvasekoittimella hienoksi muruksi. Sulata voi. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Yhdistä voisula ja hienoksi jauhetut keksit. Jos tuntuu ettei pohja pysy kasassa, lorauta sekaan hieman kylmää vettä. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle ja reunoille.

Raasta juusto. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta.

Paista piirakkaa 150-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Piirakka hyytyy jäähtyessään.

Tarjoa juustopiirakka salaatin ja karamellisoidun sipulin kera. 


KARAMELLISOITU PUNASIPULI

4 punasipulia
2 rkl rypsiöljyä
sormisuolaa
3 rkl balsamiviinietikka
3 rkl ruokosokeria

Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi siivuiksi. Paista sipuleita oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta suolalla. Kypsennä sipuleita keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä. Alenna lämpöä ja anna sipulien kypsyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 30 minuuttia.

Lisää balsamiviinietikka ja sokeri. Sekoita hyvin. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia. Lisää balsamiviinietikkaa tarvittaessa. Jäähdytä.





perjantai 13. marraskuuta 2015

Paimenpiiras hirvestä

Pataruokakausi on jälleen hieman myöhässä leutojen ilmojen takia. Viime aikoina meillä on syöty tällaista siirtymävaiheruokaa, laatikoita ja keittoja. Ne lämmittää sopivasti, mutta ei vaadi tuntien työtä ja haudutusta.





Henkan kotiruoka-kirja houkutteli testaamaan paimenen piirasta. Kotimainen versio brittiklassikosta Shepherd's Pie on oikein toimiva. Tosin mielestäni hirvenliha kaipaa tässäkin kaverikseen hieman rasvaista possua ja lorauksen punaviiniä.


HIRVI-PERUNAPIIRAS

1 kg jauhoisia perunoita
3 dl maitoa
1 rkl katajanmarjoja
50 g voita
3 kananmunankeltuaista
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
300 g hirven jauhelihaa
200 g porsaan jauhelihaa
rypsiöljyä
1 dl tomaattipyreetä
2 tl kuivattua rosmariinia
4 dl lihalientä
loraus punaviiniä
suolaa ja mustapippuria

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi vedessä. Valuta perunat huolellisesti ja murskaa ne perunasurvimella. Lisää perunoiden joukkoon maito (perunasurvoksen voi tässä kohtaa myös vatkata sähkövatkaimella kuohkeaksi muusiksi) ja anna jäähtyä.

Murskaa katajanmarjat karkeasti. Ruskista voi katajanmarjojen kanssa pannulla kullanruskeaksi. Anna voin paahtua kunnolla, mutta varo ettei se pala. Siivilöi katajanmarjavoi perunasurvoksen joukkoon. Sekoita joukkoon myös kananmunankeltuaiset ja mausta perunasose suolalla ja mustapippurilla.

Kuori ja hienonna porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista ne jauhelihan kanssa tilkassa rypsiöljyä. Lisää tomaattipyree, rosmariini, punaviini ja lihaliemi. Anna jauhelihakastikkeen hautua matalalla lämmöllä noin 15-20 minuuttia, kunnes kastike on paksua. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Kaada jauhelihakastike uunivuokaan ja levitä perunsose päälle. Paista uunissa 200°C :ssa noin 20 minuuttia tai kunnes perunasoseen pinta on saanut hieman väriä.

Vinkki! Jos haluat tästä ruoasta kosteamman version, jätä keltuaiset pois perunasoseesta.

perjantai 6. marraskuuta 2015

Suppilovahverorisotto





Syksyn sienisatoa ei pääse tänä vuonna kehumaan runsaudella. Kantarellia kumminkin löytyi niin mukavasti, että sain koulutettua itselleni sienikoiran. Opinnot toivottavasti jatkuvat seuraavana sesonkina, nyt nautitaan onnistumisen ilosta ja harjoitellaan muita juttuja.

Näin loppusyksystä suppilovahveroita on normaalisti kaikkialla. Tänä vuonna niiden eteen saa jo hieman tallustella, mutta mikäpä sen parempaa hyötyliikuntaa. Niukka sienisato saa sienet maistumaan entistäkin paremmalta.

Käytiin viikolla ystävän ja koirien kanssa sienimetsällä ja saatiin saaliksi pieni erä suppilovahveroita. Ystävä suunnitteli valmistavansa sienirisottoa ja hetken makustelun jälkeen päädyin samaan itsekin. Käytin perinteisen risottoriisin tilalla spelttihelmiä, lopputulos oli ihanan syksyinen!












SUPPILOVAHVERORISOTTO

vajaa 1 litra suppilovahveroita
1 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl spelttihelmiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kasvislientä
2 dl parmesaania raastettuna
kourallinen persiljaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja kuullota sipuleita, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää spelttihelmet ja pyörittele hetki.

Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä spelttiin. Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna kasvisliemen imeytyä ennen kuin lisäät uutta.

Puhdista suppilovahverot. Paista sienet voissa kunnes neste on haihtunut. Lisää sienet kypsän speltin sekaan.

Raasta parmesaani ja sekoita se risoton joukkoon. Viimeistele risotto hienonnetulla persiljalla.