perjantai 22. tammikuuta 2016

Blinit savuporolla, sienisalaatilla ja smetanalla

Blinikausi on nyt parhaimmillaan. Täydellinen blini on paksu, rapea ja sisältä mehukas. Kuumat blinit suoraan pannulta ja kaunis pakkaspäivä, voiko ihanampaa yhdistelmää ollakaan. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Perinteinen blinitäyte syntyy mädistä, sipulihakkeluksesta ja smetanasta. Mutta myös sienisalaatti, suolakurkku, savuporo ja graavilohi on kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja. Blineihin on helppo hurahtaa!

Ja niitä hyviä bliniohjeita löytyy niin paljon kun on tekijöitäkin, mutta itse ihastuin tähän Helsingin Sanomien Ruoka-sivujen tuottajan Katja Bäcksbackan ohjeeseen. Blinit voi paistaa tavallisella lettupannulla, mutta paras tulos syntyy valurautaisessa korkeareunaisessa blinipannussa.






VEHNÄ-TATTARIBLINIT
7–8 kpl

2½ dl maitoa
¼ palaa tuorehiivaa
½ tl sokeria
1½ dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
1 dl olutta
1½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sulatettua voita
½ tl suolaa

Paistamiseen:
kirkastettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää joukkoon sokeri ja tattarijauhot. Peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä 7–8 tuntia.

Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjaan keltuaiset, olut, vehnäjauhot, voisula ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan varovasti nostellen.

Kuumenna blinipannu, laita pohjalle kirkastettua voita. Laita taikinaa pannuun varoen, sillä blini hieman kohoaa pannussa. Paista taikinasta noin sentin paksuisia blinejä. Kun pinta on lähes hyytynyt, valuta reunoille hieman voisulaa ja käännä blini.

Tarjoa blinit kuumina suoraan pannulta. Ohjeesta tulee noin 7–8 isoa, halkaisijaltaan 10-senttistä bliniä. Niistä riittää 3–4 syöjälle.




Voin kirkastaminen tarkoittaa voin heraproteiinin poistamista. Kirkastettu voi kestää tavallista voita korkeamman paistolämpötilan ja sopii siksi mainiosti myös blinien paistamiseen.

Sulata 200 grammaa voita kattilassa ja anna sen seistä muutama minuutti. Kuori pinnalle syntynyt vaahto pois. Kaada kirkas voirasva varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jääneen sakan voi käyttää vaikka leivonnassa.

4 kommenttia:

  1. Mmm, kuulostaapa hyvältä ajatukselta tuo savuporo- ja sieniyhdistelmä blinille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä maukas yhdistelmä! Ja vaihtelua sille perinteiselle mäti-sipuli-smetana täytteelle vaikka kyllä sitäkin yhdistelmää täytyy vähintään kerran talvessa nauttia :)

      Poista
  2. Nuo on kaikki just mun suosikkitäytteitä blinille. Joita muuten ttehdään huomenillalla tässä huushollissa. Oi nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Täälläkin on jo seuraava blinihetki ajatuksissa :)

      Poista