torstai 7. tammikuuta 2016

Lohiseljanka

Pakkanen paukkuu, kuuma keitto lämmittää. Maukas lohiseljanka lämmittää talvipakkasilla niin kehoa kuin mieltäkin. Seljankaa ei suotta kutsuta keittojen klassikoksi.




Selleri ja tomaattipyree ovat seljankan tärkeimmät raaka-aineet, smetanaa unohtamatta. Peruna ei kuulu perinteiseen kalaseljankaan, mutta se tekee keitosta entistäkin ruokaisamman. Tämäkin keitto vain paranee uudelleen lämmitettäessä.


LOHISELJANKA

500 g lohta
200 g juuriselleriä
2 porkkanaa
1 isompi tai kaksi pienempää palsternakkaa
200 g purjoa
2-3 valkosipulinkynttä
50 g tomaattipyreetä
1½-2 l kalalientä
4-6 perunaa (peruna ei kuulu perinteiseen seljankaan, mutta se tekee keitosta ruokaisamman)
1-2 laakerinlehti
tuoretta timjamia
valkopippuria hienoksi rouhittuna
oliiveja, kapriksia ja/tai maustekurkkua
tuoretta tilliä
smetanaa
öljyä vihannesten freesaukseen

Esikäsittele ja paloittele vihannekset ja kala. Kuori ja paloittele selleri, porkkanat ja palsternakka. Halkaise purjo, huuhtele kunnolla ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko perunat. Leikkaa nahaton lohifilee paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota vihannekset öljyssä, lisää lopuksi tomaattipyree. Lisää kalaliemi, perunat ja mausteet (laakerinlehti,timjami, valkopippuri), hauduta kypsäksi.

Kun keitto on melkein valmis, lisää lohi, oliivit ja kaprikset ja/tai maustekurkku. Hauduta hetki, tarkista maku ja lisää lopuksi päälle tuoretta tilliä.

Nauti lämmin keitto smetanan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti