lauantai 13. elokuuta 2016

Höyrymehu


marjamehu


On taas se aika vuodesta kun mehumaijat porisevat kotikeittiöissä. Marjamehun valmistaminen mehumaijalla on helppoa. Ja kuinka hyvältä se itsetehty mehu maistuukaan talven tullen.

Puhtaus on puoli mehua

Itsetehtyjen mehujen säilyvyyteen vaikuttaa myös pullojen huolellinen sterilointi. Liota pulloja yön yli. Pese ne sen jälkeen huolellisesti pulloharjalla, astianpesuaineella ja kuumalla vedellä. Kuumenna uuni 100-125 asteeseen. Kääri pullot sanomalehtipaperiin ja lado vieri viereen uuniritilälle. Kuumenna pulloja vähintään 15 minuuttia. Pullojen tulee olla kuumia, kun ne täytetään. Keitä myös liotetut korkit.

Mehumaija

Perinteinen höyrymehustin koostuu kolmesta osasta sekä kannesta. Pohjakattila täytetään vedellä, keskimmäiseen kattilaan kerääntyy höyrystyvä mehu ja ylimpään siiviläosaan asetetaan marjat (ja sokeri). Varmista ennen mehunkeiton aloittamista, että mehukattilan letku on napakasti kiinni ja suljettu sulkijanipistimellä. Mehumaijaan mahtuu noin neljä kiloa marjoja. Tähän määrään tarvitset noin kilon sokeria. Sokerimäärään vaikuttaa myös käytettävät marjat. Mehusta saa tasalaatuisempaa (vahvuus, sokeripitoisuus) kun lisäät sokerin jälkikäteen. Muista suojata ympäristö mehuroiskeilta. Höyrymehu on erittäin kuumaa, käsittele pulloja ja kattilaa kunnollisilla patakintailla tai -lapuilla.

Höyrymehun valmistaminen

• Tarkista, ettei marjojen seassa ole pilaantuneita marjoja. Marjoja ei tarvitse riipiä, eivätkä pienet lehdet marjojen seassa haittaa.
• Kaada höyrymehustimen alakattila lähes täyteen vettä ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi. Tarkista, että mehukattilan letku on napakasti kiinni ja että sulkijanipistin on siinä kiinni.
• Kaada puhtaat riipimättömät marjat reiälliseen marjakehikkoon joko kerroksittain sokerin kanssa tai ilman sokeria. Alimmaisen ja päällimmäisen kerroksen tulee olla marjoja. Käytä sokeria 200-300 g/marjakilo. Nosta marjakehikko ensin mehukattilan päälle ja sitten vesikattilan päälle. Sulje kansi tiiviisti. Huolehdi, että alakattilassa on riittävästi vettä ja että vesi kiehuu koko ajan.
• Valuta mehukattilasta ensimmäinen pullollinen erilliseen astiaan ja kaada mehu takaisin mehustimeen marjojen päälle. Näin sokerit imeytyy tasaisemmin. Tätä ei tarvitse tehdä jos lisäät sokerin jälkikäteen.
• Jatka keittämistä noin 30-60 minuuttia. Lisää pohjakattilaan vettä tarvittaessa.
• Mehun voi laskea suoraan kuumiin, puhtaisiin pulloihin. Täytä pullot piripintaan ja sulje ne heti huolellisesti kumitulpalla.
• Jos lisäät sokerin jälkikäteen valuta mehu ensin kattilaan. Kattilaan valutus on vaivattomampi tapa valmistaa höyrymehua ja silloin koko mehuerästä tulee saman vahvuista ja yhtä makeaa. Sekoita ja kuumenna kattilaan valutettu mehu vielä nopeasti ennen pullotusta.
• Jäähdytä mehupullot ja säilytä ne viileässä.
• Mehun voi maustaa miedosti sokerilla tai jättää kokonaan makeuttamatta ja pakastaa muovipulloissa.


Tässä vielä muutama hyväksi havaittu mehuohje:

Punaherukka-vadelmamehu
3 kg punaherukoita
1 kg vadelmia
800 g sokeria

Viinimarja-vadelmamehu
2 kg punaherukoita
1 kg mustaherukoita
1 kg vadelmia
800 g sokeria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti