perjantai 16. syyskuuta 2016

Yön yli kohotetut sämpylät




Aamu on astetta parempi tuoreen leivän kera. Mutta varoituksen sana, näihin voi jäädä koukkuun!

Nämä sämpylät valmistuvat helposti, sillä työt jaetaan kahdelle päivälle. Taikina valmistetaan illalla ja leivotaan sämpylöiksi. Sämpylät kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla ei tarvitse kuin työntää sämpylät uuniin ja nauttia. Pitkä kohotus kylmässä antaa aamiaissämpylöille hyvän aromin ja kuohkean rakenteen.




AAMIAISSÄMPYLÄT 12 kpl

15 g hiivaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl maitoa
1½ tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
LISÄKSI:
kurpitsansiemeniä
pellavansiemen rouhetta

Murenna hiiva kulhoon. Kaada kylmä vesi ja maito hiivan joukkoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, rypsiöljy, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikinaksi ja vaivaa käsin noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Anna kohota noin 45 minuuttia.

Nosta taikina jauhoitetulle leivinalustalle. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Nosta sämpylät (korkeareunaiselle) pellille leivinpaperin päälle. Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, 12 paikkainen muffinipelti sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Voitele muffinikolot öljyllä, jotta taikina ei tartu kiinni. Nosta sämpylät koloihin kohoamaan ja ripottele päälle hieman jauhoja. Suojaa sämpylät kelmulla. Nosta pelti yöksi jääkaappiin.

Aamulla: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota sämpylät huoneenlämpöön siksi aikaa kun uuni lämpenee. Kun uuni on valmis, kippaa sämpylät muffinipelliltä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle siemeniä. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Miten sitä ei koskaan muista tehdä sämpylöitä illalla valmiiksi. Aamulla sitten huokailee, että olisipa tuoreita sämpylöitä :)

    Pizzataikinan muistan jostain syystä monestikin tehdä edellisenä päivänä tekeytymään – ilmeisesti pizzanhimo on riittävä lisämuistipalanen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore leipä aamuisin on kyllä ihanuutta, mutta ei sitä aina ehdi. Siksi se onkin erityisen herkullista silloin kun sitä on.

      Poista
  2. Loistava idea käyttää muffinipeltiä, kiitos! Minulla aamusämpylät ovat aina kaatuneet siihen, etten saa peltiä sopimaan jääkaappiin, mutta nyt se ongelma on ratkaistu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä on ollut sama ongelma ja näitä aamiaissämpylöitä on tullut tehtyä vain talviaikaan, kun kohotuksen on voinut tehdä kylmässä eteisessä.

      Poista
  3. Itsetehtyjä aamiaissämpylöitä ei kyllä mikään voita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kyllä! Siihen vielä raikkaat päälliset niin jo on ihana aloitus päivälle! :)

      Poista