tiistai 11. lokakuuta 2016

Savoijinkaalikääryleet sienitäytteellä




Kurttu- eli savoijinkaali on kaaleista ehkä se kaunein ja ravintoarvoiltaan lähes lehtikaalin luokkaa. Valitse vihanneshyllystä löyhä kerä, jonka lehdet ovat tummanvihreät, ryppyiset ja napakat. Riittävän viileässä (+2- +5) kosteuden haihtumiselta suojattuna kurttukaali säilyy hyvänä jopa viikkoja. Kurttukaalisesonki on nyt käynnissä ja jatkuu vielä pitkälle talveen asti.

Perinteiset kaalikääryleet Mysi Lahtisen ohjeella on ihan parhaita, mutta myös työläitä. Nämä sieniohratolla täytetyt savoijinkaalikääryleet valmistuvat huomattavasti sukkelammin. Vaihtoehtoisesti nämä savoijinkaalikääryleet voi myös kuorruttaa valkokastikkeella ja juustoraasteella ja paistaa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.





SAVOIJINKAALIKÄÄRYLEET
4-6 annosta

1 savoijinkaali (jos pieniä, niin varaa 2)
2 kourallista tuoreita sieniä (esim suppilovahveroita)
2 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynsi
1½ dl ohrasuurimoita
5 dl kasvislientä
1½ dl voimakasta juustoraastetta (emmental,parmesaani tms.)
nippu lehtipersiljaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

LISÄKSI:
voita voiteluun

Laita vesi kiehumaan kaalia varten.

Poista kaalista uloimmat nahistuneet/rikkinäiset lehdet. Irrota sen jälkeen 12 lehteä kääryleitä varten. Ryöppää lehtiä kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia, älä heitä keitinvettä pois. Jäähdytä kaalinlehdet kylmässä vedessä ja kuivaa ne. Leikkaa lehdistä kovat keskiruodit pois. Laita lehdet sivuun odottamaan seuraavaa vaihetta.

Valmista täyte. Keitä ohrasuurimot lähes kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Putsaa ja hienonna sienet. Paista sieniä voissa pannulla kunnes kaikki neste on haihtunut pois. Siirrä syrjään.

Hienonna sipulit ja suikaloi jäljellä oleva kaali. Kuullota sipulit ja kaalisuikaleet voissa.  Lisää joukkoon muutama kauhallinen kaalin keitinvettä ja hauduttele sipuli-kaaliseosta 5-10 minuuttia. Lisää ohrasuurimot. Lisää tarvittaessa kaalin keitinvettä. Sekoita joukkoon sienet, juustoraaste ja hienonnettu lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lusikoi täyte kaalinlehdille ja rullaa kääryleiksi voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Voitele kääryleet voisulalla ja paista 200 asteessa 20 minuuttia uunissa.

Tarjoa savoijinkaalikääryleet höyrytetyn porkkanan ja hapanimeläkastikkeen kera.

HAPANIMELÄKASTIKE

1½ dl omena/ananasmehua
3 rkl ketsuppia
2 rkl soijaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 rkl maizenaa

Sekoita mehu, ketsuppi, soija, viinietikka, hunaja ja maizena kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Keitä minuutti.

Tarjoile hapanimeläkastike kuumana, haaleana tai kylmänä.

7 kommenttia:

  1. Tuskailen aina miten työläitä kaalikääryleet ovat. Tässähän sitä on helpotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteisiä kaalikääryleitä ei tule tehtyä montaa kertaa vuodessa, mutta näille löytyy hetki koska vain!

      Poista
  2. Ihanan kuuloiset kääryleet. Sienet sopiikin täytteeksi täydellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi viikonlopun metsäretkeltä löytyi edes muutama kourallinen suppilovahveroita. Ne on nyt niin tiukassa, että jo siitä muutamasta kourallisesta pitää ottaa ilo irti. :)

      Poista
  3. Nam! En oo ikinä tehnyt kaalikääryleitä.. :o Pitää korjata tilanne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä tapauksessa näistä on hyvä aloittaa! :)

      Poista
  4. Todella kauniit kuvat! Onko tuossa lautaskuvassa kääryle kypsä? Upeasti on pitänyt värinsä.

    VastaaPoista