maanantai 5. joulukuuta 2016

Hirvipullat ja helppo punajuurisalaatti

Meillä hirvikausi oli tänä vuonna ohi parissa viikossa, joten viime aikoina hirvenlihaa on taas syöty monessa muodossa. Yksi koko perheen suosikki on perinteiset hirvipullat. Helppoa ja herkullista ruokaa, olematta kumminkaan ihan tavallista. Hirvenlihapullat sopivat mainiosti vaikkapa itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Lihapullia kannattaa tehdä kerralla enemmän ja pakastaa ylimääräiset.




Punajuurirakkaus on vienyt tämän äidin mennessään ja jälkikasvu tulee hyvää vauhtia perässä. Punajuuri kuuluu niihin aineksiin, mitä voisin syödä päivittäin syksyllä ja alkutalvesta kun juuret ovat parhaimmillaan. 

Nykyisin yksi joulupöydän suosikeista onkin punajuuripaistos, heti perinteisten laatikoiden jälkeen. Vaikka punajuurien käsittely on hieman haastavaa, niin värjäävyyden takia niin ne ovat äärettömän helppoja valmistaa. Myös joulupöytään sopiva lisuke syntyy keitetyistä punajuurilohkoista ja smetanasta. Niin helppoa ja yksinkertaista, täydellinen kaveri vaikkapa näille hirvipullille!


HIRVENLIHAPULLAT

350 g hirvenjauhelihaa
½ dl korppujauhoja
100 g kermaviiliä (tai smetanaa)
1½ rkl sipulijauhetta tai ½ sipuli hienonnettuna ja kuullotettuna
6 maustepippuria murskattuna
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
voita paistamiseen

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön.

Sekoita kermaviili, korppujauhot ja mausteet. Anna turvota hetken aikaa.

Lisää joukkoon jauheliha ja kananmuna. Sekoita jauhelihamassaa noin 5 minuuttia sähkövatkaimella, jotta taikinasta tulee hieman kiinteämpi. Näin se pysyy myös paremmin koossa kun pullia paistellaan. Pyörittele pieniä lihapullia kostutetuin käsin ja paista ne voissa. Jos valmistat isomman määrän lihapullia, paista pinta pannulla ja siirrä lihapullat uuniin kypsymään.


HELPPO PUNAJUURISALAATTI

4 punajuurta
1 prk smetanaa
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
(½-1 tl kuivattua timjamia)

Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi noin tunnin ajan. Jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori ja lohko punajuuret. Notkista smetana, sekoita siihen mausteet. Sekoita joukkoon punajuurilohkot.

36 kommenttia:

  1. Riista on kyllä parasta, pitäisi tehdä useammin hirveä ruoaksi. Kiitos inspiroivasta ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riista on kyllä hyvää ja erityisesti juuri hirvi kun sitä voi käyttää kuten naudanlihaa, mutta siinä on silti oma hento riistainen maku.

      Poista
  2. Olen tottunut, että hirvenlihaan sekoitetaan aina vähän jotakin silavaa tai rasvaisempaa, ettei pääse kuivumaan. Näyttää kuitenkin tosi mehukkailta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin ajattelin ja toimin ennen, mutta kermaviili/smetana toimii tuossa massassa mielestäni hyvin eikä muuta lihaa välttämättä tarvita.

      Poista
  3. Minäkin rakasta punajuurta joulupöydässä - punajuurilaatikko on meidän perheessä uusi perinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuurilaatikko on varmasti monen joulupöydän uusi herkku. On se niin hyvää!

      Poista
  4. Pidän todella paljon riistasta. Harmi, kun hirvenlihaa saa niin harvoin. Tuli pieni pullakateus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kun sitä saa harvoin niin se tekee ruokailuhetkestä erityisen!

      Poista
  5. Riista on kyllä yksi tämän vuodenajan parhauksista. Täällä hirveä saa jopa aika säännöllisesti kauppahallin jommasta kummasta lihakaupasta, joten siitä voisi tehdä ruokaa enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Lihapadat, paistit ja keitot ovat kyllä parhaita pakkaspäivän lämmittäjiä!

      Poista
  6. Hirvipullat olisikin kivaa vaihtelua peruslihapullille! :) Ihanan kuuloinen ja näköinen tuo punajuurisalaatti, tätä olisi kiva kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Punajuurisalaatti on mukavan yksinkertainen ja maku on kohdillaan, suosittelen testaamaan!

      Poista
  7. Hirvipullat kuulostavat vähän sellaisilta luksuspullilta jotka sopivat juhlavampaan hetkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, vaikka hirvenliha muistuttaa paljon naudanlihaa on siinä silti oma hieno riistainen makunsa.

      Poista
  8. Aivan täydellinen resepti omaan makuuni! <3 Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten mukava kuulla, tykkään tästä itsekin!

      Poista
  9. Onni on metsästävä mies. Hirven ja peuranliha on parasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin ja onni on kalamies myös! :)

      Poista
  10. Meillä on pakkanen täynnä hirvenlihaa, pitääkin kokeilla tehdä pullia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Sopii vaikka joulupöytään :)

      Poista
  11. HIrvenliha on ihanaa ja nykyään sitä on onneksi syksyisin tarjolla kaupoissakin. Muuten saisi tällainen ei-metsästävä perhe vain katsella onnekkaiden kuvia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan, onneksi saatavuus on parantunut!

      Poista
  12. Minä rakastan punajuurta, mutta Jukka on sille allerginen. Nyt kun mies lähtee taas työmatkalle, voiskin keskittyä punajuurisiin ruokiin lasten kanssa :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottakaa ihmeessä punajuuret kehiin! Meillä syödään vuohenjuustoa kun mies on reissussa!:)

      Poista
  13. Hirvenlihapullat on yksi parhaita riistaruokia munkin mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Helppo tehdä ja maistuu monelle!

      Poista
  14. Punajuuri on kyllä ihanaa ja hirvipullia nyt ei koskaan saa tarpeekseen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri on ihanaa ja tuo kaunista väriä lautaselle!

      Poista
  15. Hirvi on niin hyvää! Ja tuo punajuurisalaatti sopii varmasti hirvipullien kanssa tosi hyvin.

    VastaaPoista
  16. Hirveä harvemmin on saatavilla, mutta punajuurisalaatti kuulostaa oikein hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo salaatti on hyvää ja niin helppo!

      Poista
  17. Hirvenlihakateus! Aivan liian harvinaista herkkua :) Ja hei, hyvää joulua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä maaseudun luksustuote, mutta onneksi sitä on nykyisin ihan hyvin saatavilla kaupungissakin! Ja kiitos, hyvää joulua myös teille!

      Poista