keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Perinteinen joulumenu

Enää kolme yötä jouluun. Laatikoita ehtii vielä hyvin paistelemaan, mutta onhan kinkku jo nostettu sulamaan? Mitä isompi kinkku sitä pidempi sulatusaika ja kannattaa myös ottaa huomioon, että luullinen kinkku sulaa kauemmin kuin luuton.

Kinkun sulatusaika jääkaappilämpötilassa:

- Pieni kinkku (noin 2-3 kg) 1-2 vuorokautta
- Keskikokoinen kinkku (noin 3-6 kg) 2-3 vuorokautta
- Iso kinkku (8-12 kg) 3-5 vuorokautta.
Kinkku paistetaan hitaasti matalassa lämmössä ja kuorrutetaan sinapilla ja korppujauholla. Ohje perinteisen joulukinkun valmistamiseen löytyy täältä.


Meidän joulupöydässä erilaisten kalojen lisäksi tärkeässä osassa on myös laatikot. Jokaisella on oma suosikkinsa, joten pöydästä löytyy imelletty perunalaatikko, lanttulaatikko ja porkkanalaatikko. Poimi ohjeet täältä. Viime vuonna tein ensimmäistä kertaa punajuuri-bataattilaatikkoa, johon tulee myös vuohenjuustoa. Aivan ihanaa, suosittelen!

Kalapöytään kannattaa valmistaa hurmaava Mysi Lahtisen sinappikastike. Se sopii mainiosti esimerkiksi graavilohelle ja lohipastramille. 
Puolukkajäädyke on helppo valmistaa ja se sopii täydellisesti myös joulupöytään. 2 kommenttia:

 1. Kuva lohipastarmista on aivan ihana!

  Paras vinkki, jonka olen saanut kinkun valmistukseen, on viime jouluinen neuvosi tarkistaa, että hunnutukseen käytetyt korppujauhot ovat tuoreita. Luulen, että meillä on usein käytetty hunnutukseen parhaat päivänsä nähneitä korppujauhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Korppujauhoja myydään vähän turhan isoissa pakkauksissa. Monella käyttö on melko vähäistä eikä välttä tule ensimmäisenä mieleen, että kuukausia sitten ostettu ja avattu pakkaus olisi mennyt huonoksi. Oikein ihanaa joulunaikaa!

   Poista