perjantai 29. tammikuuta 2016

Madekeitto

Made on kala, joka ei kauneuskilpailuissa pärjää, mutta herkullinen maku on sen suuri vahvuus! 




Paahda kermaisen madekeiton kaveriksi ruiskrutonkeja: Sulata nokare voita pannulla, lisää pilkotut ruislimppukuutiot ja paahda leipäkuutioita kuumalla pannulla kunnes niiden pinta on saanut hieman rapeutta. Krutongit voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.


MADEKEITTO

1 isompi made (tai 2 pienempää)
reilu litra kylmää vettä
2  sipulia
6-8  perunaa
2-3 porkkanaa
1  laakerinlehti
4-6  maustepippuria
1 tl suolaa
1-2 dl kuohukermaa
nokare voita
runsaasti tilliä (ja ruohosipulia)

Nylje ja perkaa made tai pyydä kauppiasta käsittelemään kala käyttövalmiiksi. Laita nyljetty ja huuhdeltu made kiepille kattilanpohjalle. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että kala peittyy reilusti ja keitä miedolla lämmöllä. Kun liemen pintaan muodostuu vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla. Lisää liemeen lohkottu sipuli, suolaa, laakerinlehti ja maustepippureita. Keitä noin 15 minuuttia. Nosta made liemestä ja irroita ruodoista kypsä kalan liha. Tee se mahdollisimman pian niin ruodot löytyy ja irtoaa helpommin.

Siivilöi liemi ja lisää lohkotut perunat ja porkkanat liemeen kypsymään. Keitä madekeittoa 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsät. Tarkista maku, lisää nokare voita, kerma ja ruodottomat madepalat.

Tarjoa madekeitto hienonnetun tillin (+ruohosipulin) ja ruiskrutonkien kanssa.

Jos käytettävissä on myös mateen maksa lisää se kypsennettynä valmiin keiton sekaan. Liota mateen maksaa kylmässä vedessä reilu puoli tuntia. Keitä maksaa 5-10 minuuttia samalla kun itse kala poreilee kalaliemessä. Viipaloi maksa ja lisää keiton sekaan.

torstai 28. tammikuuta 2016

Juustosarvet

Juustosarvien metsästys on minun osaltani päättynyt. Tämä höttöpullan ystävä toivoo myös juustosarvilta pehmeyttä, hieman ilmavuutta ja ennen kaikkea sileää ulkonäköä. Se vaatii noin 10 minuuttia käsityötä ja lopputulos on juuri sellainen kuin sen pitääkin olla. Juustosarvien makua on helppo muokata sen mukaan mitä kaapista löytyy. Mitä maukkaampi juusto sen parempi sarvi. Sisään voi laittaa myös kinkkua.






JUUSTOSARVET (12 kpl)

2½ dl maitoa
10 g (1/5 pkt) tuorehiivaa
1 tl sokeria
1½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
30 g voita sulatettuna
juustoraastetta

Voiteluun:
kananmuna
tilkka maitoa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi käsin. Lisää taikinaan jäähtynyt voisula ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes taikinasta tulee tasainen ja kimmoisa. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota 20-30 minuuttia.

Kauli taikina pyöreäksi, noin 2-3mm paksuiseksi levyksi. Jaa taikina 12 osaan.

Levitä juusto keoksi sarvikolmioiden leveisiin päihin. Kääri kolmiot rullalle ja taita rullat sarven muotoon. Kohota juustosarvia liinan alla 15-20 minuuttia.

Voitele sarvet kananmuna-maitoseoksella. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Peitä sarvet paiston jälkeen liinalla, jotta ne säilyy pehmeinä.









perjantai 22. tammikuuta 2016

Blinit savuporolla, sienisalaatilla ja smetanalla

Blinikausi on nyt parhaimmillaan. Täydellinen blini on paksu, rapea ja sisältä mehukas. Kuumat blinit suoraan pannulta ja kaunis pakkaspäivä, voiko ihanampaa yhdistelmää ollakaan. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Perinteinen blinitäyte syntyy mädistä, sipulihakkeluksesta ja smetanasta. Mutta myös sienisalaatti, suolakurkku, savuporo ja graavilohi on kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja. Blineihin on helppo hurahtaa!

Ja niitä hyviä bliniohjeita löytyy niin paljon kun on tekijöitäkin, mutta itse ihastuin tähän Helsingin Sanomien Ruoka-sivujen tuottajan Katja Bäcksbackan ohjeeseen. Blinit voi paistaa tavallisella lettupannulla, mutta paras tulos syntyy valurautaisessa korkeareunaisessa blinipannussa.






VEHNÄ-TATTARIBLINIT
7–8 kpl

2½ dl maitoa
¼ palaa tuorehiivaa
½ tl sokeria
1½ dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
1 dl olutta
1½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sulatettua voita
½ tl suolaa

Paistamiseen:
kirkastettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää joukkoon sokeri ja tattarijauhot. Peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä 7–8 tuntia.

Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjaan keltuaiset, olut, vehnäjauhot, voisula ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan varovasti nostellen.

Kuumenna blinipannu, laita pohjalle kirkastettua voita. Laita taikinaa pannuun varoen, sillä blini hieman kohoaa pannussa. Paista taikinasta noin sentin paksuisia blinejä. Kun pinta on lähes hyytynyt, valuta reunoille hieman voisulaa ja käännä blini.

Tarjoa blinit kuumina suoraan pannulta. Ohjeesta tulee noin 7–8 isoa, halkaisijaltaan 10-senttistä bliniä. Niistä riittää 3–4 syöjälle.




Voin kirkastaminen tarkoittaa voin heraproteiinin poistamista. Kirkastettu voi kestää tavallista voita korkeamman paistolämpötilan ja sopii siksi mainiosti myös blinien paistamiseen.

Sulata 200 grammaa voita kattilassa ja anna sen seistä muutama minuutti. Kuori pinnalle syntynyt vaahto pois. Kaada kirkas voirasva varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jääneen sakan voi käyttää vaikka leivonnassa.

torstai 21. tammikuuta 2016

Pinaattikeitto

Pinaattikeitto on nopeaa arkiruokaa. Sulatejuusto ja/tai paistettu pekoni tuo täyteläisyyttä muuten melko kevyeen keittoon. Tee keittoa kerralla isompi erä ja paista lopusta pinaattilettuja!







PINAATTIKEITTO
4:lle

3 rkl (30 g) voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
1 pss (150 g) pakastepinaattia
½ tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria

Lisäksi:
keitettyjä kananmunia
sulatejuustoa tai paistettua pekonia

Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot joukkoon. Anna jauhojen kiehua hetki. Lisää maito ohuena nauhana samalla koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon pinaatinpalat. Kiehauta keitto. Anna kiehua kevyesti poreillen 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta keitto suolalla, valkopippurilla ja sokerilla. Tarjoile keitto keitettyjen ja kuorittujen kananmunien kanssa.

Sulatejuustolla ja/tai paistetuilla pekonisiivuilla saat keittoon täyteläisyyttä. Molemmat on itsessään voimakassuolaisia, joten lisää keittoon maltillisesti suolaa jos käytät sulatejuustoa tai pekonia. Lisää sulatejuusto keittoon samalla kun lisäät pinaatin. Hienonna paistettu pekoni ja lisää se keiton pinnalle yhdessä kananmunan kanssa.


PINAATTILETUT PINAATTIKEITOSTA

½ litraa jäähtynyttä pinaattikeittoa
2 kananmunaa
noin 2 dl vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Vatkaa munat ja vehnäjauhot jäähtyneen pinaattikeiton joukkoon. Jauhojen määrään vaikuttaa keiton paksuus. Anna taikinan turvota noin ½ tuntia. Paista taikinasta pinaattilettuja ja pidä ne lämpimänä tarjoiluun asti.

torstai 7. tammikuuta 2016

Lohiseljanka

Pakkanen paukkuu, kuuma keitto lämmittää. Maukas lohiseljanka lämmittää talvipakkasilla niin kehoa kuin mieltäkin. Seljankaa ei suotta kutsuta keittojen klassikoksi.




Selleri ja tomaattipyree ovat seljankan tärkeimmät raaka-aineet, smetanaa unohtamatta. Peruna ei kuulu perinteiseen kalaseljankaan, mutta se tekee keitosta entistäkin ruokaisamman. Tämäkin keitto vain paranee uudelleen lämmitettäessä.


LOHISELJANKA

500 g lohta
200 g juuriselleriä
2 porkkanaa
1 isompi tai kaksi pienempää palsternakkaa
200 g purjoa
2-3 valkosipulinkynttä
50 g tomaattipyreetä
1½-2 l kalalientä
4-6 perunaa (peruna ei kuulu perinteiseen seljankaan, mutta se tekee keitosta ruokaisamman)
1-2 laakerinlehti
tuoretta timjamia
valkopippuria hienoksi rouhittuna
oliiveja, kapriksia ja/tai maustekurkkua
tuoretta tilliä
smetanaa
öljyä vihannesten freesaukseen

Esikäsittele ja paloittele vihannekset ja kala. Kuori ja paloittele selleri, porkkanat ja palsternakka. Halkaise purjo, huuhtele kunnolla ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko perunat. Leikkaa nahaton lohifilee paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota vihannekset öljyssä, lisää lopuksi tomaattipyree. Lisää kalaliemi, perunat ja mausteet (laakerinlehti,timjami, valkopippuri), hauduta kypsäksi.

Kun keitto on melkein valmis, lisää lohi, oliivit ja kaprikset ja/tai maustekurkku. Hauduta hetki, tarkista maku ja lisää lopuksi päälle tuoretta tilliä.

Nauti lämmin keitto smetanan kera.