keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Jogurttitaidetta

Kevättä ilmassa ja taidetta lautasella.




Meillä on viime aikoina nautittu vähän erilaisia välipaloja. On ollut perhosia, riikinkukkoja, jäätelöannoksia, vappupalloja ja Arlan Luonto+ vihannes- ja hedelmäjogurtteja ja niiden ainesosia.

Arla Luonto+ ja norjalainen ruokataiteilija Ida Forsk haastoivat ruokabloggaajia mukaan ruokataidekilpailuun. Kilpailun idea oli luoda ruokataidetta Arlan Luonto+ jogurtteja hyödyntäen. Arla Luonto+ valikoima on täydentynyt vähemmän makeilla vihannes- ja hedelmäjogurteilla. Jogurtit on lisäaineettomia, laktoosittomia ja todellakin vähemmän makeita! Uutuusmakuja on kolme: omena-pinaatti, appelsiini-porkkana ja vadelma-punajuuri.








Ruokataiteilija Ida Forsk järjestää bloggaajille workshopin, jossa hän opastaa meitä ruokataiteen luomiseen ja instagramin hyödyntämiseen. Nähtäväksi jää kuinka suosittuja ruokataiteilijoita meistä vielä tulee. Ainakin näissä omissa taidoissa on vielä hiomisen varaa, mutta olihan meillä lasten kanssa hauskaa.

Tässä "kevätperhosessa" maistuu raikkaat maut - porkkana ja appelsiini sekä Arlan Luonto+ jogurttien maut vadelma-punajuuri ja appelsiini-porkkana.



maanantai 21. maaliskuuta 2016

Raikas pavlova


pääsiäinen



Mangolla ja sitruunatahnalla täytetty pavlova maistuu keväisen raikkaalta ja sopii mainiosti myös pääsiäispöytään. Koristelen pavlovan kesällä tuoreilla marjoilla, mutta näin talvella pavlovan kruunaa kauden sesonkihedelmät. Tässä versiossa raikas lemon curd taittaa marengin makeutta ja lopputulos on tasapainoinen, ei liian makea.

Tämän pavlovan myötä tartuin elämäni ensimmäistä kertaa tuoreeseen mangoon. Ne on nyt sesongissa ja niitä myydään mukavaan hintaan ainakin s-ryhmän sesonkihyllyssä. Jos mielii mangoa pääsiäispöytään, ne kannattaa ostaa jo nyt kotiin kypsymään.


PAVLOVA

4 kananmunanvalkuaista
2 dl sokeria
2 tl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1 tl sitruunamehua

noin 2 dl lemon curdia
2-3 dl vispikermaa
1-2 kpl kypsää mangoa

Erottele huoneenlämpöisten kananmunien valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti. Kaada valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan teräskulhoon. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeri pienissä erissä, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää viimeisten sokerien joukkoon perunajauhot (tai maissitärkkelys) ja sekoita marenkivaahtoon. Jatka voimakasta vatkaamista kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää. Valmis marenkimassa pysyy liikkumatta ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Lisää lopuksi tilkka sitruunamehua.

Piirrä leivinpareriin tarjoilualustan kokoinen muoto. Huomioi, että marenki kasvaa hieman uunissa. Levitä marenkivaahto tasaisesti leivinpaprerille lusikoiden tai pursottamalla.

Paista 125-asteisessa uunissa noin 1½ tuntia.

Levitä jäähtyneelle marenkipohjalle lemon curd, vatkattu vispikerma ja pilkottu mango.

torstai 10. maaliskuuta 2016

Hampurilaissämpylät





Meillä on lapset aloittanut tiukan, mutta onneksi leikkimielisen tuomaroinnin ruokapöydän ääressä. Ruoka saattaa saada niin hyvät kehut, että raati kehottaa laittamaan ohjeen blogiin. Toisaalta joskus käy myös niin, ettei jotain ohjetta kannata tänne laittaa. Viime viikonloppuna haukiburgereiden äärellä raati oli hyvin yksimielinen. Burgerit oli mahtavia ja hampurilaissämpylä oli täydellinen.

Kuohkea briossisämpylä sopii täydellisesti myös brunssille. Tee taikina jo edellisenä iltana ja anna sen kohota jääkaapissa yön yli.






BRIOSSISÄMPYLÄT
9 kpl

1½ dl maitoa
25 g hiivaa
1½ rkl sokeria
1½ tl suolaa
2 kananmunaa
100 g huoneenlämpöistä voita
400 g vehnäjauhoja

Voiteluun:
kananmuna
tilkka maitoa (ja pari tippaa soijakastiketta)

seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, sokeri ja suola. Riko kananmunien rakenne haarukalla ja lisää munat maidon joukkoon. Lisää vehnäjauhot parissa erässä ja 
lopuksi voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa käsin noin 15-20 minuuttia. Valmis taikina on pehmeä ja kimmoisa. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 1½-2 tuntia tai kunnes se on lähes kaksinkertainen. Voit valmistaa taikinan jo edellisenä iltana ja siirtää sen tässä vaiheessa jääkaappiin kohoamaan.

Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 9 yhtä suureen palaan. Litistä taikinapalat noin sentin paksuiseksi lätyksi. Taita reunat keskustaa kohti ja käännä taitepuoli leivonta-alustaan päin. Pyörittele taikinapallo tasaiseksi sämpyläksi kämmenen ja leivonta-alustan välissä.

Asettele briossit leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota reilu tunti, kunnes sämpylät on kohonneet.

Sekoita kananmunan sekaan tilkka maitoa ja halutessasi pari tippaa soijakastiketta. Soijakastike antaa hieman lisäsävyä. Voitele sämpylät ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes briossien pinta on saanut kauniin värin.

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Palsternakkapyree




Palsternakkapyree sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Kolmen aineksen pyree tuo vaihtelua paistetun kalan kanssa, se sopii myös lihapadan kylkeen perunan korvikkeeksi. Palsternakan hieno maku pääsee oikeuksiinsa tässä yksinkertaisessa lisukkeessa. Ehkä se on se makeus, palsternakkapyree maistuu hyvin myös lapsille!






PALSTERNAKKAPYREE
4:lle

600 g palsternakkaa
noin 6 dl (Kiehu) maitoa
1/2 tl suolaa
(ripaus rouhittua mustapippuria)

Kuori palsternakat ja pilko pieniksi paloiksi. Keitä maidossa kypsäksi noin 15-20 minuuttia.

Kaada maito kulhoon, se käytettään uudelleen. Soseuta palsternakat esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon keitinmaitoa niin paljon, että saat sopivan koostumuksen. Voi olla, ettei keitinmaito ihan riitä. Lisää siinä tapauksessa tilkka maitoa suoraan purkista. Mausta suolalla (ja mustapippurilla).

Vinkki! Saman pyreen voi valmistaa myös kukkakaalista.





PORKKANASALAATTI

½ tl kuminaa
2-3 porkkanaa
(ripaus kurkumaa)
1 rkl ruokaöljyä
sitruunamehua
ripaus suolaa

Kuori ja suikaloi porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Jos et omista julienne-leikkuria, myös tavallinen kuorimaveitsi käy.

Paahda kuminaa hetki kuumalla pannulla. Lisää ripaus kurkumaa, öljy ja porkkanasuikaleet. Pannun voi ottaa sivuun liedeltä jo tässä vaiheessa. Kääntele porkkanasuikaleita pannulla. Porkkana saa aavistuksen notkistua, mutta jätä suutuntumaa. Mausta vielä suolalla ja sitruunamehulla.


maanantai 7. maaliskuuta 2016

Gluteeniton tattaripuuro








Jokaiselle kotikokille lienee tuttua maidon pohjaan palaminen. Se tunne kun vispilä tai puuhaarukka koskettaa kattilan pohjaa ja huomaat, että maito on palanut pohjaan tai vielä pahempaa, et heti huomaa ja hämmennät ruoan sekaan sitä kattilan pohjalle palanutta sakkaa. Ei kiva, ei todellakaan. Valio on tuonut markkinoille Kiehu maitojuoman, jonka proteiinikoostumusta on muokattu niin, että se soveltuu tavallista maitoa paremmin ruoanvalmistukseen. Kiehu maitojuoma ei pala niin helposti pohjaan kuin tavallinen maito ja se sopii hyvin ruoanlaittoon, kuumiin juomiin, leivontaan ja sellaisenaan juotavaksi. Se maistuu ihan maidolta.

Ruoan pohjaan palamiseen vaikuttaa muutkin asiat kuin pelkkä maidon koostumus. Maidon sekaan lisättävät muut aineet voivat heikentää maidon ominaisuuksia. Oikein käytettynä Kiehu helpottaa ruoanlaittoa huomattavasti. Kiehu maitojuomaa käytettäessä ruokaa voi huoletta haudutella, ilman jatkuvaa sekoittamista.






Kotimainen tattari sopii keliaakikoille ja se on myös hyvä proteiinin lähde. Tattarin maku on melko voimakas ja sen makuun kannattaa totutella vähitellen. Puurossa maito pehmentää tattarin makua, joten se on mainio tapa tutustua tähän ravintoarvoiltaan erinomaiseen viljaan.

Valio Kiehu maitojuomaan valmistettuna tattaripuuro valmistuu vaivattomasti vartissa, ilman pohjaan palamista. Blogiringin kampanjasivulta voi käydä katsomassa muiden bloggaajien Kiehu- reseptejä.






TATTARIPUURO
4 annosta

1 l Valio Kiehu maitojuomaa
1½-2 dl tattarijauhoja
suolaa

Kuumenna maitojuoma kiehuvaksi. Vatkaa tattarijauhot ripotellen kiehuvaan maitojuomaan. Keitä puuroa miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoita muutamia kertoja hauduttamisen aikana.

Mausta puuro suolalla. Tarjoa mehukeiton, hillon tai (pakaste)marjojen kanssa.



Yhteistyössä Valio

perjantai 4. maaliskuuta 2016

Töhnämunat




Suklaatöhnällä täytetty suklaamuna on pääsiäisen takuuvarma hitti. Jo viime vuonna kaupan hyllyltä tunnetuksi nousseet töhnämunat villitsee kansaa tänäkin pääsiäisenä. Töhnämunat valmistuvat helposti myös kotikeittössä. Yksinkertaiseen suklaavaahtoon tarvitset vain kermaa, suklaata ja hieman aikaa.





HELPPO SUKLAAMOUSSE

2 dl kuohu-tai vispikermaa
100 g taloussuklaata

Lisäksi:
6 kpl suklaamunia
daim-rouhetta tai pääsiäiskarkkeja

Paloittele tai rouhi suklaa kattilaan ja lisää joukkoon kerma. Kuumenna seosta puoliteholla kokoajan sekoittaen. Älä lämmitä niin kuumaksi, että seos kiehuu. Sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut kerman sekaan. Nosta kattila pois liedeltä. Anna suklaakerman jäähtyä kylmäksi jääkaapissa ja vatkaa se kylmänä vaahdoksi.

Leikkaa suklaamunasta hattu kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä. Ota lelu pois ja aseta muna munakuppiin tai muotoile esim foliosta munille alusta.

Lusikoi vaahto pursotuspussiin ja pursota tai lusikoi suklaamousse suklaamuniin. Koristele munat pääsiäiskarkeilla tai daim-rouheella.