lauantai 30. huhtikuuta 2016

Katkarapu-avokadoleipä








Paahda leipä kuumalla pannulla, höylää päälle avokadoa ja lisää valutetut katkaravut. Viimeistele leivät sitruunamehulla, tabascolla ja ruohosipulilla.

Katkarapu-avokadoleipä kilpailee maulla perinteisen katkarapuleivän kanssa. Sillä erotuksella, että tässä versiossa ei tarvita majoneesia. Leipä voidellaan voilla ja paistetaan rapeaksi kuumalla pannulla. Sama konsti sopii täydellisesti myös sille perinteiselle katkarapuleivälle. 


KATKARAPU-AVOKADOLEIPÄ
4 kpl

2 avokadoa
4 viipaletta paahtoleipää
200 g valutettuja katkarapuja
2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
(tabascoa)
hienonnettua ruohosipulia 

Leikkaa avokadot halki, poista kivi ja kuori. Höylää avokadosta varovaisesti siivuja kuorimaveitsellä. Asettele siivut rullalle voissa paahdetulle leivälle. Lisää katkaravut. Purista päälle sitruunamehua ja ripaus suolaa (+ muutama tippa tabascoa). Koristele leivät ruohosipulilla ja tarjoile heti.





tiistai 12. huhtikuuta 2016

Maailman parhaat kalapullat





On aika paljon luvattu kun kehun tätä kalamurekemassaa oikotieksi maailman parhaisiin kalapulliin, mutta se on totta. Jos omistat lihamyllyn, niin kalaa kannattaa jauhaa kerralla isompi määrä ja järjestää talkoot kalapullien parissa. Kalamassan voi jauhaa myös monitoimikoneella tai ihan hätätapauksessa sauvasekoittimella. Tällä samalla ohjeella valmistuu myös kalapihvit.

Hauki tunnetaan ikävistä ruodoista, mutta niiden poistaminen on pieni vaiva verrattuna siihen suureen makuelämykseen, mitä herkullinen hauki saa aikaan. Jos ruotojen poistaminen jää vaiheeseen, niin haukifileet kannattaa jauhaa useampaan (2-3) kertaan, jotta vältytään ikäviltä ruodonpätkiltä.






KALAPULLAT

1,2 kg haukea fileoituna
600 g lohta fileoituna
2 dl kuohukermaa
4 kananmunaa
1 dl perunajauhoja
1 dl ruohosipulia
0,5 dl tilliä
½ sitruuna (mehut puristettuna)
3 tl suolaa
1 tl valkopippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Jauha ruodottomat kalapalat lihamyllyssä. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Paista murekemassasta kalapihvejä tai kalapullia. Pihvit valmistuu siististi lettupannulla tai tavallisella pannulla rengasmuottia apuna käyttäen. Kalapullia valmistaessa pyörittele kostutetuin käsin golfpallon kokoisia pullia. Kalamurekemassasta saa pyöreämpiä kalapullia jos pallot pyörittelee karkeassa leipärouheessa ennen paistoa. Valmiita kalapullia ja -pihvejä voi hyvin myös pakastaa.