sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Raparperipiirakka




Kaivoin taas Mysi Lahtisen reseptit esiin, kun halusin testata tänäkin vuonna jotain uutta raparperipiirakkaa. Jotenkin arvasin, että Mysin arkistoista löytyy etsimäni ohje ja siellähän se. Hieman epäilin piirakkapohjaa, johon ei tullut sokeria lainkaan - voita senkin edestä. Valmiin piirakan äärellä epäilys kumminkin katosi. Täytteen makeus riitti mainiosti pohjalle asti. Kauan odotettu raparperikausi on taas täällä!


MYSI LAHTISEN RAPARPERIPIIRAKKA

300 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
½ tl leivinjauhetta
200 g voita
½ dl vettä
½ dl kermaa

1 litra pieniä raparperipaloja
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl hunajaa
2 rkl perunajauhoja

kananmuna piirakan voiteluun

Anna raparperipalasten mehustua sokerin, vanilliinisokerin ja hunajan seurassa kulhossa sillä aikaa kun valmistat taikinan. Sekoita palasia välillä.

Mittaa taikinakulhoon jauhot, suola, kardemumma ja leivinjauhe. Sekoita ne hyvin keskenään ja lisää paloiteltu voi joukkoon. Nypi ainekset muruiksi. Lisääkylmä vesi ja kerma ja sekoita ne jauhonyppimykseen. Älä vaivaa, sillä silloin taikinasta tulee sitkeää ja kovaa. Pistä taikina leivinpaperiin käärittynä jääkaappiin lepäämään noin tunniksi.

Voitele sellainen kakkuvuoka, josta voi irroittaa reunan. Painele kaulittu taikina vuokaan ja nosta reunat laidoille.

Ripottele perunajauhot siivilän läpi raparperikulhoon ja sekoita. Perunajauho saostaa mehun mukavasti. Kaada täyte vuokaan.

Käännä reunukset piirakan reunoille ja rypytä sievästi. Voitele reunus vatkatulla kananmunalla. Paista piirakkaa 225-asteiseksi lämmitetyssä uunissa 30-40 minuuttia.

Tarjoa piirakka kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

torstai 19. toukokuuta 2016

Nyhtökauralasagne




Lasagne on yksi meidän suosituimmista pastaruoista ja näin kasvisversiona oikein maukas vaihtoehto! Maustamaton nyhtökaura on maultaan mieto ja miellyttävä, helppo maustettava. Lyhyen testailun perusteella maustamaton nyhtökaura sopii täydellisesti mausteisiin ruokiin ja kastikkeiden sekaan. Tämä on herkkua!




LASAGNE
4-6 annosta

tilkka öljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
500 g paseerattua tomaattia
2-3 dl vettä
250 g nyhtökauraa
½ tl suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
kourallinen tuoretta basilikaa

JUUSTOKASTIKE:
50g voita
¾ dl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
100-150 g juustoraastetta

noin 8 lasagnelevyä

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipulit pannulla öljytilkassa. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Lisää nyhtökaura ja hienonnettu basilika. Nosta kastike pois liedeltä.

Kuumenna rasva kattilassa ja kiehauta siinä vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen ja lisää juustoraaste.

Levitä voidellun lasagnevuoan pohjalle ensin nyhtökaurakastiketta ja sitten juustokastiketta. Lado päälle 2-3 lasagnelevyä. Laita päälle taas nyhtökaurakastiketta ja juustokastiketta. Valmista seuraavat kerrokset samaan tapaan.  Ripota viimeiseksi päälle hieman juustoraastetta.

Kypsennä 175 asteessa noin 1 tunti. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Kiitos kerhotädeille!




Jokainen kevät iskee pieni paniikki, mitä kerho- tai hoitotädeille kiitokseksi kuluneesta kaudesta? Tänä vuonna säästyttiin stressiltä vaikka vähän kiire tulikin. Facebookista löytyvä MinäIte-sisustuskuvat oli tämän kevään löytö!  

Ihastuin yksinkertaiseen yrttipurkkiin, jonka etiketissä oli teksti "Kiitos kun autat minua kasvamaan!" Toinen kerholainen lähtee syksyllä eskariin ja toinen jatkaa kerhossa, joten tämä teksti oli täydellinen tähän hetkeen.

Lasipurkkeihin sujautin basilikaa ja lehtipersiljaa. Purkin yläosan kierteet peittelin liimautuvalla pitsinauhalla. Ihanan helppoa!







sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Nyhtökaura - täytetyt pitaleivät




Kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä ekologisesti valmistettua nyhtökauraa on ehditty odottamaan pitkä tovi. Nyt tuota runsasproteiinista kauratuotetta on alettu myymään ympäri Suomen. Tosin hyllyt tyhjenee sitä mukaan kun niitä täytetään. Joten minäkin suuntasin valon nopeudella paikalliseen K-kauppaan, kun huomasin heidän ilmoituksen nyhtökauran saapumisesta. No kannattiko rynnätä tenavat kainalossa perjantairuuhkaan?




Nyhtökauraa on tällä hetkellä saatavilla kolmea eri makua. Aloitin nyhtökauraan tutustumisen maustamattomasta versiosta. Nude maistuu yksinkertaisesti kauralle ja sitä kelpaa maustaa oman maun mukaan.

Suoraan rasiasta tarkasteltuna nyhtökaura muistuttaa ulkonäöltään jääkaapissa säilytettyä nyhtölihaa tai aavistuksen kuivahtanutta purkkitonnikalaa. Mutta älä anna alkuvaikutelman hämätä! Tästä pohjolan superfoodista tulee vielä iso juttu. Nyhtökaura tekee kasvisruoan valmistamisesta helppoa ja vaivatonta. Tuote sisältää paljon hyvänlaatuista proteiinia, kauran kuitua ja pehmeitä rasvoja, eikä yhtään lisäaineita! Vegepäivät on nyt erittäin tervetulleita myös meidän keittiöön!





Pitaleipä, nyhtökauraa, kasviksia ja jogurttikastiketta – toimii! Voin jopa sanoa, että tämä voittaa aikaisemmin tekemäni lihaversiot. Pitaleivän väliin sopii niin maustamaton kuin maustettukin nyhtökaura.


TÄYTETYT PITALEIVÄT
8 annosta (nälkäinen syö kaksi pitaa)

250 g nyhtökauraa
8 valmista tai kotitekoista pitaleipää
nippu salaattia
2-3 tomaattia
reilu pala kurkkua
marinoitua punasipulia
kuminajogurttia
lehtipersiljaa tai korianteria

Marinoitu punasipuli:
1 iso punasipuli
½ dl rypsiöljyä
3 rkl vaaleaa balsamietikkaa tai viinietikkaa
2 rkl sokeria

Kuminajogurtti:
2 dl kreikkalaista jogurttia
½ tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl sitruunan mehua

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Mikrota täysteholla noin 1 min, että sipulin maku ja rakenne pehmenevät. Lisää sekaan rypsiöljy, balsamietikka ja sokeri. Anna marinoitua sen aikaa kun valmistelet muita aineksia.

Sekoita kaikki kuminajogurtin ainekset kulhossa. Anna tekeytyä kylmässä.

Viipaloi tomaatit ja kurkku ohuiksi viipaleiksi. Revi salaatti.

Lämmitä nyhtökaura öljyssä pannulla.

Täytä pitaleivät kerroksittain kasviksilla ja nyhtökauralla. Viimeistele leivät kuminajogurtilla ja tuoreella lehtipersiljalla tai korianterilla. Nautiskele!