perjantai 23. syyskuuta 2016

Helpot omenaviinerit




Omenaviinerin ohje on kulkenut mukana siitä asti kun ruoka ja reseptit ovat alkaneet kiinnostamaan. Tämä leivos on tarttunut matkaan ehkä juuri siitä syystä, että ohje on todella helppo ja lopputulos melkoinen herkku. Alkuperäinen versio tästä viineristä oli kovin pelkistetty sisältäen hilloa, omenaa ja kanelia. Vuosien varrella omenaviineriä on viimeistelty rouhitulla vaniljalla, kardemummalla ja viimeisimpänä vaniljakreemillä.

Ohjeesta riittää neljälle, mutta sitä on helppo muuttaa tarpeiden mukaan. Yhdestä viineristä tulee niin iso, että se riittää hyvin kahdelle. Varaa yksi kotimainen omena yhtä viineriä kohden.






OMENAVIINERIT

2 levyä voitaikinaa
2 kotimaista omenaa
3-4 rkl omenahilloa
noin 1 dl valmista vaniljakreemiä
kananmuna voiteluun

LISÄKSI
rouhittua vaniljatankoa
kardemummaa
kanelia

Asettele jäiset voitaikinalevyt leivinpaperin päälle uunipellille.

Leikkaa sulaneisiin levyihin noin sentin paksuiset reunukset pizzaleikkurilla tai veitsellä. Levitä omenahillo reunojen sisäpuolelle. Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi nosta omenasiivut hillon päälle. Pursota tai lusikoi vaniljakreemi omenasiivujen väliin. Voitele leivoksen reunat kananmunalla. Ripottele omenoiden päälle rouhittua vaniljaa, kardemummaa ja kanelia.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

perjantai 16. syyskuuta 2016

Yön yli kohotetut sämpylät




Aamu on astetta parempi tuoreen leivän kera. Mutta varoituksen sana, näihin voi jäädä koukkuun!

Nämä sämpylät valmistuvat helposti, sillä työt jaetaan kahdelle päivälle. Taikina valmistetaan illalla ja leivotaan sämpylöiksi. Sämpylät kohotetaan yön yli jääkaapissa. Aamulla ei tarvitse kuin työntää sämpylät uuniin ja nauttia. Pitkä kohotus kylmässä antaa aamiaissämpylöille hyvän aromin ja kuohkean rakenteen.




AAMIAISSÄMPYLÄT 12 kpl

15 g hiivaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl maitoa
1½ tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
LISÄKSI:
kurpitsansiemeniä
pellavansiemen rouhetta

Murenna hiiva kulhoon. Kaada kylmä vesi ja maito hiivan joukkoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, rypsiöljy, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikinaksi ja vaivaa käsin noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Anna kohota noin 45 minuuttia.

Nosta taikina jauhoitetulle leivinalustalle. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Nosta sämpylät (korkeareunaiselle) pellille leivinpaperin päälle. Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, 12 paikkainen muffinipelti sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Voitele muffinikolot öljyllä, jotta taikina ei tartu kiinni. Nosta sämpylät koloihin kohoamaan ja ripottele päälle hieman jauhoja. Suojaa sämpylät kelmulla. Nosta pelti yöksi jääkaappiin.

Aamulla: Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota sämpylät huoneenlämpöön siksi aikaa kun uuni lämpenee. Kun uuni on valmis, kippaa sämpylät muffinipelliltä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle siemeniä. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.