torstai 27. lokakuuta 2016

Halloweensuklaa




Halloween lähestyy kovaa vauhtia ja netti on pullollaan mitä hirvittävämpiä, mutta herkullisia halloween- herkkuja. Halloween-teemalla koristeltu suklaalevy on helppo ja nopeasti valmistuva. 




Halloween-suklaan voi koristella oman maun mukaan. Mitä enemmän suklaan päällä on sattumia, sen parempi. Karkkihyllystä löytyy loputtomasti teemaan sopivia valkoisia, mustia ja oransseja karkkeja.

Pohjalle tulevan suklaan voi halutessaan sulattaa, levittää ja koristella. Mutta ilman temperointia suklaan rakenne kärsii ja suklaa sulaa nopeasti käsiin, jolloin varsinkin pikkuvieraat saattavat olla yltä päältä suklaassa. Temperointi vie hieman aikaa, mutta se kannattaa. 




HALLOWEEN-SUKLAA

200-300 g tummaa suklaata

KORISTEITA MAUN MUKAAN ESIMERKIKSI:
pääkallo-karkkeja
oransseja amerikanpastilleja
salmiakkikuulia
lumitoffeeta
syötäviä silmiä
strösseliä

Paloittele tumma suklaa tasakokoisiksi paloiksi kulhoon. Kuumenna suklaata mikron keskiteholla, välillä sekoittaen. Sulatuksen voi tehdä myös vesihauteessa liedellä.

Mittaa suklaan lämpötila digitaalisella mittarilla. Tumman suklaan ensimmäisen sulatuksen lämpötila on 49 astetta. Jäähdytä sen jälkeen tasaiseksi sulanut suklaa nopeasti. Jäähdytä kunnes suklaa on 27-28 astetta. Lämmitä suklaata uudestaan kunnes lämpö nousee 30-asteiseksi. Nyt suklaa on temperoitu ja valmista työstettäväksi.

Levitä temperoitu suklaa voi- tai leivinpaperin päälle levyksi. Ripottele pinnalle koristeita ja anna suklaan kovettua. Murra suklaa isoiksi paloiksi ja herkuttele.

keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Karpalo-päärynäsmoothie




Kotimaisessa päärynässä on makeutta reilusti ja siksi se sopiikin mainiosti kirpsakan karpalon kaveriksi. Karpalo-päärynäsmoothie sisältää runsaasti c-vitamiinia ja kuituja. Tällä smoothiella saat raikkaan aloituksen aamuun.

Kotimainen päärynä on ulkomaista lajitoveriaan pienempi, mutta sitäkin maukkaampi. Mikäli ostamasi päärynä on vielä kova, malta muutama päivä ja jätä päärynä huoneenlämpöön kypsymään. Kotimainen päärynä on parhaimmillaan nyt!


KARPALO-PÄÄRYNÄSMOOTHIE
2:lle

2 päärynää
2 dl karpaloita (tuoreita tai pakastettuja)
2 dl maustamatonta jogurttia tai maitorahkaa
2 dl maitoa
ripaus kanelia
pieni loraus hunajaa

Paloittele (kuoritut) päärynät tehosekoittimeen. Lisää karpalot, jogurtti/maitorahka ja maito. Mausta ripauksella kanelia ja lorauta perään hieman hunajaa. Soseuta sileäksi ja nauti kylmänä.

torstai 13. lokakuuta 2016

Marinoitu kaalisalaatti




Kaalisalaatti ei ole pelkästään grillikauden lisäke, sillä se maistuu mainiolta myös syksyllä. Kaalivalikoima on nyt parhaimmillaan. Marinoitu kaalisalaatti on maukas lisäke vaikka hampurilaisen tai hodarin väliin tai lihan kanssa tarjottavaksi.




MARINOITU KAALISALAATTI

¼ savoijinkaalia
¼ punakaalia
2-3 porkkanaa
½ dl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeria
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

LISÄKSI:
½ dl hienonnettua lehtipersiljaa

Siivuta kaalit ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Kuori porkkanat ja raasta ne. Laita kaali- ja porkkanasuikaleet isoon kulhoon.

Lisää joukkoon omenaviinietikka, oliiviöljy, mausteet, hienonnettu lehtipersilja ja sekoita hyvin.

Anna makujen imeytyä jääkaapissa vähintään tunnin.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Puolukkajäädyke




Pukeudu pinkkiin, syö pinkkiä! Nyt herkutellaan tärkeän asian puolesta. Perjantaina 14.10. vietetään Roosa nauha -päivää. Teemapäivä on hyvä syy pukeutua pinkkiin. Kampanjalla kerätään varoja suomalaiseen syöpätutkimukseen, erityisesti rintasyövän hyväksi. Suora rahallinen lahjoitus ei ole ainoa vaihtoehto olla mukana tässä tärkeässä asiassa. Moni yritys on lähtenyt mukaan kamppanjaan omilla tuotteillaan ja jokaisesta ostetusta kampanjatuotteesta menee pieni, mutta tärkeä osa suoraan rahastoon. Tuotteen tunnistaa usein roosan sävystä ja Roosa nauha -merkistä. Pienikin teko näkyy!

Syksyinen puolukkajäädyke sopii sävynsä puolesta täydellisesti Roosa nauha -päivään. Puolukoiden tilalla voi käyttää myös karpaloita. Kauralastut on helppo herkku. Ne voi korvata kinuskikastikkeella tai jättää myös kokonaan pois.





PUOLUKKAJÄÄDYKE
(jäädykemassaa tulee noin 9 dl)

3 keltuaista
1 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
½ vaniljatangon sisus
4 dl puolukoita

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota myös kerma. Soseuta puolukat sauvasekoittimella. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kermavaahdon joukkoon. Yhdistä keltuaisvaahto, kermavaahto ja puolukkasurvos.

Kaada seos kylmällä vedellä kasteltuun pakastimeen sopivaan vuokaan. Peitä vuoka kelmulla.

Pakasta jäädykettä vähintään 5 tuntia. Kasta vuoka reunaa myöten lämpimään veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Koristele jäädyke puolukoilla, kauralastuilla ja kermavaahdolla. Sulanutta jäädykettä ei voi pakastaa uudelleen.

Peppi Pitkätossun voimavuoka

Onko perinteinen makaronilaatikko lasten herkkua? Jos kaipaatte sille vaihtelua, niin testaa tämä!




Lapset on erilaisia ja ruokapöydässäkin kukin toimii tyylillään. Toiset on kaikki ruokaisia ja valmiita maistelemaan uusia juttuja, kun taas toisille vatsan täyttäminen ravitsevalla ruoalla on haastavampaa.

Lapset yleensä innostuu ruoasta kun saavat olla mukana sen valmistamisessa. Jos joku on niin fiksu (minä en), että suunnittelee ruokalistat etukäteen, niin lapset kannattaa ottaa mukaan siinä vaiheessa kun niitä ruokia kirjataan johonkin ylös. Lapsien suusta kuulee yleensä parhaat jutut ja sieltä varmasti tulee jotain innostavia lisäyksiä ruokien nimiin. Johan maistuu tavallinen pinaattikeittokin nirsommankin lapsen mielestä ihan toiselta kun se on Kippari-Kallen voimakeittoa.

Peppi Pitkätossun voimavuoka oli jo puoliksi syöty, kun ehdottelin lapsille netin kautta löytynyttä meille uutta ruokaa. Spagettivuoka ei ehkä hurmaa ulkonäöllä, mutta maistuu kyllä monelle. Alkuperäinen ohje sisältää jauhelihaa, mutta sen voi hyvin korvata esimerkiksi tonnikalalla, härkiksellä, nyhtökauralla tai mifulla.




PEPPI PITKÄTOSSUN VOIMAVUOKA

400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
300-400 g paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
1 lihaliemikuutio
1 tl mustapippuria
1 tl paprikamaustetta
2 tl basilikaa,oreganoa tai pizzamaustetta (jos keittiöstä löytyy näitä tuoreena, niin käytä niitä!)
13-15 dl vettä
350 g rakettispagettia
250 g koskenlaskija sulatejuustoa

Ruskista jauheliha kevyesti öljyssä pannulla. Sekoita jauhelihan joukkoon paseerattu tomaatti ja mausta seos suolalla, lihaliemikuutiolla, mustapippurilla, paprikalla ja yrteillä. Siirrä jauhelihaseos isoon kattilaan, kaada mukaan vesi (huuhdo myös pannusta maut mukaan) ja anna kiehahtaa. Lisää rakettispagetti ja anna kiehua viitisen minuuttia.

Lohko sulatejuusto pienimmiksi paloiksi, sekoita joukkoon ja anna liueta. Kaada spagetti-jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 33–45 minuuttia. Tarjoa lisänä kasviksia.

tiistai 11. lokakuuta 2016

Savoijinkaalikääryleet sienitäytteellä




Kurttu- eli savoijinkaali on kaaleista ehkä se kaunein ja ravintoarvoiltaan lähes lehtikaalin luokkaa. Valitse vihanneshyllystä löyhä kerä, jonka lehdet ovat tummanvihreät, ryppyiset ja napakat. Riittävän viileässä (+2- +5) kosteuden haihtumiselta suojattuna kurttukaali säilyy hyvänä jopa viikkoja. Kurttukaalisesonki on nyt käynnissä ja jatkuu vielä pitkälle talveen asti.

Perinteiset kaalikääryleet Mysi Lahtisen ohjeella on ihan parhaita, mutta myös työläitä. Nämä sieniohratolla täytetyt savoijinkaalikääryleet valmistuvat huomattavasti sukkelammin. Vaihtoehtoisesti nämä savoijinkaalikääryleet voi myös kuorruttaa valkokastikkeella ja juustoraasteella ja paistaa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.





SAVOIJINKAALIKÄÄRYLEET
4-6 annosta

1 savoijinkaali (jos pieniä, niin varaa 2)
2 kourallista tuoreita sieniä (esim suppilovahveroita)
2 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynsi
1½ dl ohrasuurimoita
5 dl kasvislientä
1½ dl voimakasta juustoraastetta (emmental,parmesaani tms.)
nippu lehtipersiljaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

LISÄKSI:
voita voiteluun

Laita vesi kiehumaan kaalia varten.

Poista kaalista uloimmat nahistuneet/rikkinäiset lehdet. Irrota sen jälkeen 12 lehteä kääryleitä varten. Ryöppää lehtiä kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia, älä heitä keitinvettä pois. Jäähdytä kaalinlehdet kylmässä vedessä ja kuivaa ne. Leikkaa lehdistä kovat keskiruodit pois. Laita lehdet sivuun odottamaan seuraavaa vaihetta.

Valmista täyte. Keitä ohrasuurimot lähes kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Putsaa ja hienonna sienet. Paista sieniä voissa pannulla kunnes kaikki neste on haihtunut pois. Siirrä syrjään.

Hienonna sipulit ja suikaloi jäljellä oleva kaali. Kuullota sipulit ja kaalisuikaleet voissa.  Lisää joukkoon muutama kauhallinen kaalin keitinvettä ja hauduttele sipuli-kaaliseosta 5-10 minuuttia. Lisää ohrasuurimot. Lisää tarvittaessa kaalin keitinvettä. Sekoita joukkoon sienet, juustoraaste ja hienonnettu lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lusikoi täyte kaalinlehdille ja rullaa kääryleiksi voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Voitele kääryleet voisulalla ja paista 200 asteessa 20 minuuttia uunissa.

Tarjoa savoijinkaalikääryleet höyrytetyn porkkanan ja hapanimeläkastikkeen kera.

HAPANIMELÄKASTIKE

1½ dl omena/ananasmehua
3 rkl ketsuppia
2 rkl soijaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 rkl maizenaa

Sekoita mehu, ketsuppi, soija, viinietikka, hunaja ja maizena kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Keitä minuutti.

Tarjoile hapanimeläkastike kuumana, haaleana tai kylmänä.

maanantai 10. lokakuuta 2016

Oopperakellarin silakkapihvit




Onko perinteiset oopperakellarin silakat tuttu kalaruoka? Anopin vinkistä innostuin kokeilemaan ja ihastuin. Ihan on ansaittu paikka näillä silakkapihveillä perinteisten kalaruokien joukossa. Kun tavalliset silakkapihvit pyöritellään jauhoissa ja paistetaan, niin opperakellarin silakat marinoidaan ensin kermassa. Marinadi pehmentää silakan makua ja tekee pihvistä mehevämmän. Gluteenittomat oopperakellarin silakat valmistat uunissa paistamalla.

Jos silakoita tuntuu olevan reilusti, paista osa myöhemmin ja tarjoa loput ruisleivän välissä ruishampurilaisen tapaan.






OOPPERAKELLARIN SILAKKAPIHVIT

MARINADI:
1 kananmunan keltuainen (tai koko muna)
2 dl kuohukermaa tai kermaviiliä
1 rkl dijonsinappia
1 rkl hienoa merisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
tuoretta tilliä
1 rkl puristettua sitruunamehua

noin 600 g silakkafileitä

PAISTAMISEEN:
karkeita ruisjauhoja (tai murskattuja hapankorppuja)
voita

Sekoita marinadin ainekset, yhdistä silakkafileiden kanssa. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin kaksi tuntia välillä sekoittaen.

Valuta marinoituneet silakat jos käytit marinadissa kuohukermaa. Pyörittele fileet ruisjauhoissa. Paista voissa rapeiksi. Tarjoa oopperakellarin silakkapihvit perunamuusin kanssa.

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Puolukka-piimävaahto




Pinkkiä pöytään! Puolukka-piimävaahto on mainio herkku lasten ja yhtä hyvin myös aikuisten välipalapöytään. Puolukka ja piimä toimii hyvin yhdessä, joten tätä kannattaa kokeilla. Piimä kuin piimä, sinänsä sillä ei ole mitään merkitystä, mitä piimää tässä käyttää. Mutta meillä ollaan melko tarkkoja piimän rakenteen suhteen. Mitä paksumpi koostumus, sitä parempi. Ja juuri sellainen koostumukseltaan paksumpi piimä sopii tähän vaahtoon loistavasti, sillä se pitää vaahdonkin paksumpana. Ainakin Juustoportilta löytyy tällainen paksumpi versio.

Puolukka-piimävaahdon kanssa voi popsia pähkinöitä, granolaa tai vaahdon sekaan voi sekoittaa vaikka puhtikauraa, jolloin välipala on täyttävämpi.

Tulevana perjantaina 14.10. vietetään Roosa nauha -päivää. Teemaan voi osallistua myös sisäisesti nauttimalla puolukka-piimävaahtoa!




PUOLUKKA-PIIMÄVAAHTO
4:lle

2 dl puolukoita
2 dl kuohukermaa
1½ dl piimää
1-2 rkl sokeria

Vatkaa kermavaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon piimä ja puolukat (kokonaisena tai survottuna). Mausta sokerilla. Nauti!

lauantai 8. lokakuuta 2016

Kurpitsa-vuohenjuustokeitto




Kotimaisten sesonkikasvisten valikoima on näin lokakuussakin erittäin maukas. Sesonkihyllystä löytyy kirpeitä, kuulaita ja voimakkaita makuja. Kaaleja ja juureksia löytyy jos jonkinlaista. Kotimainen kesäkurpitsa on väistynyt paremmin kylmää kestävien kurpitsojen tieltä. Pulleat, kauniin oranssit kurpitsat loistavat nyt sesonkihyllyjen ykköspaikalla. Tämä kauden herkku sopii paljon muuhunkin kuin säilykkeeksi ja lyhdyksi.

Samettisen pehmeä kurpitsa-vuohenjuustokeitto lämmittää mukavasti koleana syyspäivänä. Höyryävä keitto maustetaan timjamilla ja currylla.





KURPITSA-VUOHENJUUSTOKEITTO

1,3–1,5 kg kurpitsaa (noin 0,9 kg kuorittuna ja kuutioituna)
2-3 perunaaa
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl curryjauhetta
5 dl kana- tai kasvislientä
muutama oksa timjamia
noin 150 g vuohenjuustoa
suolaa ja mustapippuria

VIIMEISTELYYN:
currya
tuoretta timjamia
vaahdotettua maitoa

Kuori kurpitsa ohuelti, poista sisältä siemenet ja rihmasto. Leikkaa isoiksi paloiksi. Kuori perunat ja valkosipulinkynnet, lohko perunat pienemmäksi.

Kuullota kurpitsaa, perunaa, valkosipulinkynsiä ja currya oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Lisää kanaliemi (tai kasvisliemi) ja timjamioksat. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää. Poimi timjamioksat keitosta.

Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon paloiteltu vuohenjuusto ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa kana- tai kasvislientä.

Viimeistele keitto vaahdotetulla maidolla, currylla ja tuoreella timjamilla.

perjantai 7. lokakuuta 2016

Mustikkasmoothie




Mustikkasmoothie on hyvänmakuinen ja terveellinen vaihtoehto aamiaiselle (tai väli/iltapalalle). Tämä suomalaisella superfoodilla viimeistelty herkku maistuu myös lapsille eikä se sisällä lisättyä sokeria. Mustikkapyreen tilalla tai lisänä voi hyvin käyttää muitakin marjoja tai hedelmäsoseita. Maustamaton maitorahka on mainio pohja erilaisille terveellislle aamu- ja väli/iltapaloille. Tämä postaus on toteutettu yhdessä Ehrmannin kanssa.




Ehrmann maitorahkat valmistetaan maidosta ja hapatteesta, ilman lisäaineita tai keinotekoisia makeutusaineita. Maustamaton rahka on pehmeää ja maukasta - hyvää sellaisenaan. Tuotteisiin ei lisätä proteiinijauhetta eli rahkatuotteet sisältävät vain luonnollista proteiinia. Tuotesarjasta löytyy myös laktoositon maitorahka. Maustamattoman maitorahkan puhdas maku sopii hyvin leivontaan, jälkiruokiin ja välipaloihin. Tuotesarjaan voi käydä tutustumassa Ehrmannin-sivustolla.

Ehrmannilla on menossa kilpailu, jossa koodeja keräämällä voi voittaa matkan Alpeille. Käy osallistumassa!




Rahka on helppo ja nopea vaihtoehto kiireiseen päivään. Yksinkertaisen maukas maitorahka rakastaa kotimaisia marjoja ja sesongin hedelmiä. Näillä luonnon omilla makeuttajilla saat helposti vaihtelua ja makua välipalaasi.

Kun sekoitetaan tuoreita/pakastettuja marjoja tai sesongin parhaita hedelmiä maustamattoman maitorahkan tai jogurtin joukkoon, makeutta ei yleensä tarvitse lisätä. Mutta jos esimerkiksi smoothie kaipaa lisämakeutta, tavalliset sokerit kannattaa unohtaa. Yksi parhaista luonnollisista makeuttajista on banaani. Myös erilaisilla mausteilla kuten kookoshiutaleilla, rouhitulla vaniljatangolla, kardemummalla, aniksella tai kanelilla voidaan korvata tavallinen sokeri. Myös esimerkiksi lakritsijuurta kannattaa kokeilla, se korostaa yksinkertaisia makuja entisestään.




MUSTIKKASMOOTHIE
yhdelle

1 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
ripaus rouhittua vaniljatankoa
ripaus kardemummaa

PINNALLE:
mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
(ripaus kookoshiutaleita)

Sekoita tuoreet tai kohmeiset mustikat sauvasekoittimella tasaiseksi mustikkapyreeksi. Mausta mustikkapyree ripauksella vaniljaa ja kardemummaa. Laita maitorahka ja mustikkapyree kerroksittain annoskulhoon. Ripottele pinnalle mustikoita (ja kookoshiutaleita). Nauti!



Yhteistyössä Ehrmann