sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Siemennäkkileipä




Siemennäkkileipä on kaikessa yksinkertaisuudessaan hillittömän hyvä ratkaisu hävittää kaappiin jääneet siemenpussin jämät. Rouskuvan rapeat näkkärit silloin tällöin pitävät kuiva-ainekaapin sisällön kunnossa. Siemeniä voi vaihdella sen mukaan mitä kaapista löytyy.

Meillä tämä pellillinen katoaa parempiin suihin hetkessä, mutta näkkileivät pysyvät rapeina kun ne säilyttää tiiviissä purkissa. 


SIEMENNÄKKILEIPÄ
pellillinen

3 dl (isoja) kaurahiutaleita
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
½ dl pellavansiemenrouhetta
1 tl suolaa
2 dl kiehuvaa vettä

Sekoita keskenään hiutaleet, jauhot, siemenet ja suola. Lisää kiehuva vesi ja sekoita kunnes vesi on imeytynyt seokseen.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita päälle pellin kokoinen leivinpaperi ja kaulitse näkkäriseos ohueksi levyksi leivinpaperien välissä. Leikkaa levy sopiviksi paloiksi ennen paistamista. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia.

lauantai 5. marraskuuta 2016

Itse tehdyt levitteet leivälle




Talvikausi on alkanut, joten höyryävät keitot ja pitkään haudutetut pataruoat lämmittävät nyt mukavasti. Höyryävän lautasen viereen sopii mainiosti tuore leipä, jolle sipaistaan kerros herkullista levitettä voin sijaan. Terveellisempi porkkanalevite ja vähemmän terveellinen fetalevite sopivat käytettäväksi sekä yhdessä että erikseen.


PORKKANALEVITE

3-4 porkkanaa
vettä
50 g voita
½ dl  tuoretta rakuunaa
½ dl  tuoretta persiljaa

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä porkkanapalat kypsiksi vedessä. Kaada keitinvesi pois ja anna porkkanoiden jäähtyä. Lisää jäähtyneiden porkkanoiden joukkoon huoneenlämpöinen voi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon hiennonnetut yrtit ja sekoita. Anna maustua viileässä.


FETALEVITE

220 g  fetajuustoa
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
6 rkl oliiviöljyä
tuoretta timjamia

Yhdistä feta, sitruunan kuoriraaste ja mehu, valkosipulinkynsi ja oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Lusikoi levite kulhoon ja lorauta pintaan hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle tuoretta timjamia.