lauantai 24. joulukuuta 2016

Lohipastrami



Näyttävä lohipastrami kuuluu monen joulupöytään. Pastrami valmistuu vaivatta ja on herkullinen tarjottava myös joulun välipäiviin tai uudenvuoden juhlaan. 


LOHIPASTRAMI

350 g lohifileetä (paksummasta päästä leikattua)
1 rkl suolaa
1 tl sokeria
1-2 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kokonaisia rosepippureita 

Nypi lohesta ruodot ja irrota nahka. Sekoita suola ja sokeri ja ripottele seos lohen pintaan. Siirrä lohi kylmään pariksi tunniksi.

Pyyhi talouspaperilla ylimääräinen suola pois. Leikkaa lohi kolmeen osaan. Murskaa pippurit ja kääntele lohipalat pippurisekoituksessa.

Paahda kuumalla, kuivalla pannulla jokaista sivua, yhteensä reilu minuutti tankoa kohden. Vain kalan pinnan on tarkoitus kypsyä. Viipaloi lohesta noin 1 cm paloja. Tarjoile lohipastrami salaatin ja sinappikastikkeen kera.


OIKEIN HYVÄÄ JOULUNAIKAA!

perjantai 23. joulukuuta 2016

Sienisalaatti

Sienisalaatti kuuluu perinteiseen joulupöytään. Valmista kermaisen pehmeä, etikalla ja omenalla raikastettu sienisalaatti näin joulunaaton aattona niin se on parhaimmillaan joulupöydässä. 




SIENISALAATTI

4 dl suolasieniä
1 pienehkö sipuli
½ omena (Granny Smith)
1 tl valkopippuria
1,5 dl kuohukermaa
2 tl rajamäen viinietikkaa

Liota sieniä kylmässä vedessä. Vaihda liotusvesi välillä, jos sienet ovat kovin suolaisia. Sopiva suolaisuus löytyy maistelemalla. 

Valuta sienet hyvin ja purista kuiviksi. Silppua sienet, omena ja sipuli. Sekoita ne keskenään ja mausta valkopippurijauheella.

Vatkaa kermaa sen verran, että se hieman paksunee. Lisää siihen etikkaa tippa kerrallaan, samalla maistellen. Sekoita sieni-omena-sipulisilppu kermaan. Kääri astian päälle kelmu ja pane lautanen painoksi salaatin päälle. Nosta sienisalaatti kylmään tekeytymään seuraavaan päivään. 

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Perinteinen joulumenu

Enää kolme yötä jouluun. Laatikoita ehtii vielä hyvin paistelemaan, mutta onhan kinkku jo nostettu sulamaan? Mitä isompi kinkku sitä pidempi sulatusaika ja kannattaa myös ottaa huomioon, että luullinen kinkku sulaa kauemmin kuin luuton.

Kinkun sulatusaika jääkaappilämpötilassa:

- Pieni kinkku (noin 2-3 kg) 1-2 vuorokautta
- Keskikokoinen kinkku (noin 3-6 kg) 2-3 vuorokautta
- Iso kinkku (8-12 kg) 3-5 vuorokautta.




Kinkku paistetaan hitaasti matalassa lämmössä ja kuorrutetaan sinapilla ja korppujauholla. Ohje perinteisen joulukinkun valmistamiseen löytyy täältä.






Meidän joulupöydässä erilaisten kalojen lisäksi tärkeässä osassa on myös laatikot. Jokaisella on oma suosikkinsa, joten pöydästä löytyy imelletty perunalaatikko, lanttulaatikko ja porkkanalaatikko. Poimi ohjeet täältä. Viime vuonna tein ensimmäistä kertaa punajuuri-bataattilaatikkoa, johon tulee myös vuohenjuustoa. Aivan ihanaa, suosittelen!

Kalapöytään kannattaa valmistaa hurmaava Mysi Lahtisen sinappikastike. Se sopii mainiosti esimerkiksi graavilohelle ja lohipastramille. 




Puolukkajäädyke on helppo valmistaa ja se sopii täydellisesti myös joulupöytään. 



sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Riisisuklaakuuset




Perinteinen riisisuklaa vie ajatukset lapsuuteen. Riisisuklaa oli oman karkkipajan ensimmäinen tuotos noin 20 vuotta sitten ja olihan se myös hurjan hyvää. Poikkean nyt tuosta alkuperäisestä reseptistä ja valmistan riisisuklaan sulatetusta valkosuklaasta. Näitä on mukava tehdä lasten kanssa! 


RIISISUKLAAKUUSET

200 g valkosuklaata
8 dl riisimuroja
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

Koristeluun:
koristerakeita
tomusokeria

Tee leivinpaperista kartioita. Teippi tarttuu huonosti leivinpaperiin, joten kartion kiinnittämiseen helpoin ja nopein keino on nuppineula.

Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Lisää kookosöljy ja sekoita tasaiseksi.

Kaada seos tarvittaessa suurempaan kulhoon. Lisää riisimurot ja sekoita kunnes murot ovat kauttaaltaan suklaan peitossa. Lusikoi seos kartioihin. Kartiot voi istuttaa vaikkapa tyhjään kananmunakennoon. Anna suklaan jähmettyä jääkaapissa noin tunti tai kunnes kuuset pysyvät koossa.

Poista leivinpaperit ja koristele kuuset strösseleillä. Kuuset kannattaa siirtää vielä koristelun jälkeen jääkaappiin jähmettymään. Viimeistele kuuset tomusokerilla.

Ps. Puolita ohje jos se tuntuu liian suurelta.

torstai 15. joulukuuta 2016

Rakuunakanaa ja paahdettuja juureksia





Sydänmerkki ja Kaksplus haastoivat bloggaajat suunnittelemaan koko perheelle maistuvan ja samalla myös terveellisen ruoan. Ruoan valmistuksessa tuli käyttää vähintään kolmea sydänmerkillä varustettua tuotetta ja kasviksia kehotettiin käyttämään runsaasti. Bloggaajien reseptit on nyt julkaistu ja lukijat voivat käydä äänestämässä omaa suosikkiaan.

Kotimaisia juureksia kannattaa suosia ruoanlaitossa nyt runsain määrin. Hyvän varastoinnin ansiosta juuresten sesonki jatkuu pitkään. Monipuolisuuden lisäksi juurekset ovat terveellisiä ja ennen kaikkea hinnaltaan melko edullisia aineksia ruokapöytään. 

Uunissa paahdetut juurekset valmistuvat vaivatta ja lopputulosta on helppo muokata erilaisilla mausteilla/yrteillä. Uunijuurekset sopivat lisukkeeksi lähes mihin vain. Mehevä rakuunakana valmistuu sillä välin kun juurekset kypsyvät uunissa. 





RAKUUNAKANAA JA PAAHDETTUJA JUUREKSIA 
4:lle

4 broilerin rintafileetä

Marinadi:
½ dl rypsiöljyä
2 tl hunajaa
1 rkl dijon-sinappia
½ sitruunan mehu
1 rkl kuivattua rakuunaa

Paistamiseen:
1 rkl voita/öljyä
mustapippuria myllystä

Kastike:
2 dl vettä
½ kanaliemikuutio
1 dl kermaa
½ tl kurkumaa
rakuunaa

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Pyöritä broilerin fileet marinadissa. Peitä kulho ja siirrä fileet jääkaappiin marinoitumaan yön yli. Jos on kiire, anna fileiden marinoitua huoneenlämmössä tunti, mielummin kaksi.

Sulata rasva pannussa. Paista fileiden pintaan kaunis väri molemmin puolin. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Lisää pannulle vesi ja kanaliemi ja anna kiehua. Kääntele fileitä pannulla, kunnes liemi on haihtunut puoleen alkuperäisestä. Lisää kasvisrasvasekoite. Mausta kastike kurkumalla ja rakuunalla. Anna fileiden muhia vielä hetki pannulla.


UUNIJUUREKSET
6 perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 punajuuri

2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja lohko juurekset suurinpiirtein samankokoisiksi lohkoiksi. Laita juureslohkot kulhoon ja lorauta päälle öljy, suola ja mustapippurirouhe. Sekoita.

Levitä juurekset tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä juureksia uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Käännä juurekset kerran kypsennyksen aikana.

maanantai 5. joulukuuta 2016

Hirvipullat ja helppo punajuurisalaatti

Meillä hirvikausi oli tänä vuonna ohi parissa viikossa, joten viime aikoina hirvenlihaa on taas syöty monessa muodossa. Yksi koko perheen suosikki on perinteiset hirvipullat. Helppoa ja herkullista ruokaa, olematta kumminkaan ihan tavallista. Hirvenlihapullat sopivat mainiosti vaikkapa itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Lihapullia kannattaa tehdä kerralla enemmän ja pakastaa ylimääräiset.




Punajuurirakkaus on vienyt tämän äidin mennessään ja jälkikasvu tulee hyvää vauhtia perässä. Punajuuri kuuluu niihin aineksiin, mitä voisin syödä päivittäin syksyllä ja alkutalvesta kun juuret ovat parhaimmillaan. 

Nykyisin yksi joulupöydän suosikeista onkin punajuuripaistos, heti perinteisten laatikoiden jälkeen. Vaikka punajuurien käsittely on hieman haastavaa, niin värjäävyyden takia niin ne ovat äärettömän helppoja valmistaa. Myös joulupöytään sopiva lisuke syntyy keitetyistä punajuurilohkoista ja smetanasta. Niin helppoa ja yksinkertaista, täydellinen kaveri vaikkapa näille hirvipullille!


HIRVENLIHAPULLAT

350 g hirvenjauhelihaa
½ dl korppujauhoja
100 g kermaviiliä (tai smetanaa)
1½ rkl sipulijauhetta tai ½ sipuli hienonnettuna ja kuullotettuna
6 maustepippuria murskattuna
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
voita paistamiseen

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön.

Sekoita kermaviili, korppujauhot ja mausteet. Anna turvota hetken aikaa.

Lisää joukkoon jauheliha ja kananmuna. Sekoita jauhelihamassaa noin 5 minuuttia sähkövatkaimella, jotta taikinasta tulee hieman kiinteämpi. Näin se pysyy myös paremmin koossa kun pullia paistellaan. Pyörittele pieniä lihapullia kostutetuin käsin ja paista ne voissa. Jos valmistat isomman määrän lihapullia, paista pinta pannulla ja siirrä lihapullat uuniin kypsymään.


HELPPO PUNAJUURISALAATTI

4 punajuurta
1 prk smetanaa
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
(½-1 tl kuivattua timjamia)

Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi noin tunnin ajan. Jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori ja lohko punajuuret. Notkista smetana, sekoita siihen mausteet. Sekoita joukkoon punajuurilohkot.