sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Palsternakkasämpylät

Hyödynnä porkkanoita, palsternakkaa ja punajuuria suolaisessa ja makeassa leivonnassa - juurekset tuo pehmeyttä rakenteeseen ja ihanaa makua lopputulokseen.






Juureksia kannattaa nyt suosia. Palsternakka sopii talviseen lihapataan ja pyreeseen täydellisesti, mutta ihanaa se on myös sämpylätaikinassa. Palsternakka tekee sämpylän rakenteesta erityisen pehmeän.


PALSTERNAKKASÄMPYLÄT
noin 20 kpl

200 g palsternakkaa
2 dl vettä

2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata esim. spelttijauhoilla) 
40 g voita

koristeeksi:
kurpitsansiemeniä


Kuori ja kuutioi palsternakka. Keitä palsternakkakuutiot pehmeäksi kiehuvassa vedessä. Soseuta.

Siirrä palsternakkasose kulhoon ja lisää maito. Sekoita kädenlämpöisen nesteen joukkoon hiiva, hunaja ja suola. 

Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä mielummin löysäksi kuin liian kovaksi. Lisää joukkoon lopuksi kuutioitu voi. Vaivaa kunnnes voi on sekoittunut taikinaan.

Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 20-30 minuuttia.

Leivo taikina sämpylöiksi (noin 20 kpl), kasta sämpylän pinta kurpitsansiemeniin ja nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota sen aikaa kun uuni lämpiää.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia, kunnes pinnassa on hyvä väri.

Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla.

24 kommenttia:

  1. Porkkanasämpylöitä on tullut tehtyä ja syötyä, mutta palsternakkaversioita ei! Ovat ainakin sinun tekeminäsi oikein houkuttelevan näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanasämpylät on myös herkullisia!

      Poista
  2. No täähän näyttää hyvältä! Mulla palsternakka on päätynyt lähes aina vain palsternakka-porkkanapyreeseen, mutta ehkä joskus voisi kokeilla muutakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla palsternakkaa myös leivontaan!

      Poista
  3. KIitos vinkistä, ihanan kuuloisia lämpimäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuressämpylät on ihania, suosittelen!

      Poista
  4. Varmasti todella hyvän makuisia :) Alkoipa tehdä mieli lämpimiä juuressämpylöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihania ja rakenteeltaan niin ihanan pehmeitä!

      Poista
  5. Enpä olekaan tehnyt palsternakkasämpylöitä, vaikka moneen kertaan on pitänyt. Kiitokset muistutuksesta. Ensi viikonloppuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kannattaa ryhtyä tuumasta toimeen! Ainakin meidän kaupan sesonkihyllyssä on nyt kasapäin palsternakkaa, eikä vain niitä muoviin pakattuja ja paloiteltuja versioita.

      Poista
  6. Pakko kokeilla ainaisen porkkanan sijasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! On nämä ihania, niin kuin on myös ne porkkanasämpylät!

      Poista
  7. Ihanan näköisiä! TYkkään tosi paljon palsternakasta, mutta enpä ole tullut ajatellleeksi, että sitä voisi sämpylöihin käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Palsternakka on kyllä maukas ja monipuolinen juures. Kannattaa kokeilla sitä myös leivontaan! :)

      Poista
  8. Ihan täydellisiä sämpylöitä. Meillä tehtiin alkuviikosta porkkanasämpylöitä. Palsternakka kuulostaa myös houkuttelevalta. Ai niin, sanoinko jo, että nuo näyttävät ihan täydellisiltä ;)

    VastaaPoista
  9. Ihanan täydellisiä sämpylöitä, olisipa joku leipomassa noita aamiaiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunituore leipä aamiaisella on kyllä parhautta! :)

      Poista
  10. Onpa ihana idea! Palsternakka on todella mieluisa juures, mutta eipä sitä kyllä tule käytettyä läheskään tarpeeksi. Kekkasin jonain jouluna tehdä siitä laatikkoa, muuten se ei ole keittiössäni vielä päässyt oikein oikeuksiinsa. Täytyypä testata näitä joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palsternakka on ihanaa! Kannattaa kokeilla sitä joskus myös leivontaan!

      Poista
  11. Samaa mieltä, juurekset muhevoittavat ihanasti leivonnaisia, varsinkin kun raastaa ihan muhjuiseksi.

    VastaaPoista
  12. Herkullisen näköisiä! Mitäköhän sämpylät tykkäisi jos palsternakat paahtaisi uunissa keittämisen sijaan? Ainakin paahdettu palsternakka lorauksella hunajaa ja öljyä on aivan taivaallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi nam! Toimisi varmasti myös paahdettuna! :)

      Poista