maanantai 24. huhtikuuta 2017

Töhnämunkit ja munkinpaistajan muistilista

Juuri kun töhnämunat on vasta syöty, on aika valmistautua seuraavaan kausijuhlaan. Vappuna maistuu töhnämunkit, parhaimmat munkit mitä olen ikinä tehnyt tai maistanut! Ihan vain perinteiset munkit vaniljakermavaahdolla täytettynä. Sanoinko jo, että nämä on täydellisiä!




Munkinpaistajan muistilista:

- Uppopaistoon paras keittoastia on valurautapata, mutta muukin esim. paksupohjainen teräskattila sopii. Käytä keittämiseen kookosrasvaa tai ruokaöljyä. Rasvaa pitää olla kattilan pohjalla niin paljon ettei paistettava tuote ota pohjakosketusta paiston aikana.

- Paras rasvan keittolämpötila on noin 180 astetta. Ja paras apuväline uppopaistamiseen on digitaalinen lämpömittari. Sillä on helppo tarkkailla rasvan lämpötilaa.

- Varaa rasvakattilan viereen kansi, jolla saat jostain syystä ylikuumenneen rasvan liekit tukahtumaan.

- Älä milloinkaan tiputa rasvaan vettä, sillä silloin keitos alkaa roiskua.

- Älä jätä tulikuumaa rasvakattilaa yksin.




MUNKIT
16-18 kpl

1½ dl maitoa
1 dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
6½ dl vehnäjauhoja
70 g voita
rypsiöljyä paistamiseen
sokeria

TÄYTE
2 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
½ tl vaniljarouhetta tai 1 vaniljatangon sisus
kuivattua vadelmaa tai suklaarouhetta koristeluun

Lämmitä vesi lähes kiehuvaksi ja kaada maidon joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesi-maitoseokseen. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.

Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

Valmista täyte sillä välin kun pullataikina kohoaa. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi, lisää joukkoon vaniljakreemijauhe ja vanilja ja sekoita. Siirrä valmis vaahto jääkaappiin odottamaan.

Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja painele se kevyesti 3-4 cm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä munkkeja noin 4 cm:n läpimittaisella rengasmuotilla. Anna munkkien kohota 20 minuuttia liinan alla.

Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 180-asteiseksi. Paista muutama munkki kerrallaan molemmin puolin kullanruskeaksi eli 2-3 minuuttia/ puoli. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Kierittele munkit sokerissa.

Täytä ja viimeistele jäähtyneet munkit. Täytä pursotinpussi vaniljavaahdolla. Käytä kapeapäistä tyllaa. Työnnä pursotinpussin kärki munkin sisään ja pursota. Täyte saa rönsyillä. Viimeistele munkit esim. kuivatulla vadelmarouheella.

8 kommenttia:

  1. Voi nam! :D Jos vain vauva antaa vappuna mulle hetken rauhan, niin munkkeja on pakko paistaa. Ne on niin törkeän hyviä itse tehtyinä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi toivottavasti vauva ymmärtää hyvän päälle ja antaa munkinpaistorauhan! :)

      Poista
  2. Maistuisi mullekin! Aivan ihana kuva, vesi kielellä ihailen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja! <3 Harmi kun Tarjanne ei vielä kulje, muuten lähettäisin muutaman sokerimunkin sinne teille! :)

      Poista
  3. Loistava idea! Voisin tehdä kestotilauksen sun leivistä ja kaikista herkkuleipomuksista :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotas, laiva aloittaa risteilyt kesäkuussa. Laitetaan sitten tilaus vetämään! :D

      Poista
  4. En ole moneen vuoteen paistanut munkkeja, äiti kun paistaa yleensä. Tänä vuonna jo ajattelin, että täytyy laittaa paistopiste pystyyn, mutta matkataankin vanhempieni luokse. Parhaita munkkeja siis tiedossa. Hyvää vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastapaistetut munkit on ihania ja aivan parhaita äidin tekemänä! ❤

      Poista