torstai 27. huhtikuuta 2017

Vaivaamattomat juurisämpylät




Vaivaamaton pataleipä on saavuttanut suuren suosion, eikä suotta. Helppoa, rapeakuorista leipää - mikä sen parempaa! Nyt on sämpylöiden vuoro. Vaivaamattomat peltisämpylät valmistuvat yhtä helposti kuin pataleipä. Sekoita esitaikina aamulla, viimeistele se sämpylätaikinaksi illalla ja pane kylmään yöksi. Paista rapeat ja maukkaat sämpylät aamupalalle.

Sämpyläbuumi on valloittanut useamman ruokabloggaajan keittiön. What's cooking -tapahtumassa järjestetty juurisämpyläpaja innosti bloggaajat juuren äärelle. Itseltä tuo tapahtuma jää näköjään aina väliin muiden menojen takia. Täysin ilman hiivaa leivottuja juurisämpylöitä on leiponut ainakin Chocochili ja Campasimpukka.

Peltisämpylän resepti on alkujaan Håkan Johanssonin kirjasta Kunnon leipää.

SÄMPYLÄT
15 kpl

ESITAIKINA (valmista 1.päivän aamuna)
2 rkl vehnähapanjuurta
100 g vettä
100 g vehnäjauhoja

(jatka esitaikinaa 1. päivän iltana)
500 g kylmää vettä
3 tl suolaa
10 g hiivaa
esitaikina
750 g vehnäjauhoja (tästä 200 g voi korvata esim. spelttijauhoilla)

Tee esitaikina. Yhdistä vehnäjuuri, vesi ja vehnäjauhot kulhossa ja jätä liinalla peitettynä huoneenlämpöön iltaan asti. Jos käytössä on hyvä, elävä juuri, taikina alkaa kuplia päivän aikana.

Valmista itse taikina. Mittaa vesi muovikulhoon. Lisää suola ja hiiva ja sekoita. Pane loput ainekset kulhoon ja sekoita, kunnes seos näyttää taikinalta, mutta älä enempää. Peitä taikina muovikelmulla tai kertakäyttöisellä suihkumyssyllä ja pane se kylmään. Anna nousta yön yli (noin 12-15 tuntia).

Aseta uunin lämpötilaksi 250 °C. Kaada taikina varovasti jauhotetulle työtasolle. Ripottele jauhoja myös taikinan pinnalle. Jaa taikina 15 osaan, pane palat pellille ja pelti uuniin. Laske lämpötila 230 °C:een ja paista noin 15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilän päällä.


Näin saat rapean pinnan sämpylöille:

- kun laitat uunin kuumenemaan, laita samalla uunin alimmaiselle tasolle korkeareunainen pelti ja pellille noin 2 dl vettä

- varo kuumaa vesihöyryä kun laitat sämpylät uuniin!

- ota vesipelti pois uunista kun olet paistanut sämpylöitä noin 5 minuuttia. Jatka paistamista kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin pintaan.

18 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä. Pitääkin mennä laittamaan taikina alulle - on taas se aika viikosta (juuren kanssa leivottaessa tästä tulee näköjään tosi säännöllistä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Totta, tämä on säännöllistä puuhaa. Meillä lapsetkin jo tietää koska leipää on tarjolla. 😊

      Poista
  2. Mun juuri asuu nyt pakastimessa. Mutta kunhan saan taas uunin, voisikin kaivaa sen taas esiin. Tää vesipeltikikka pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltikikkaa kannattaa testata! Toivottavasti saat pian uunin käyttöön!

      Poista
  3. Kaikki vaiva(ama)ton sopii mulle! Ihanan näköistä jälleen. Hauskaa vappua sille puolen Näsijärveä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja! Vaivaamattomat on ihania kun valmistuvat aamuisin niin nopeasti. Hauskaa vappua myös sinne!

      Poista
  4. Tää worshop oli ihan täydellinen mulle! Olen aina ollut melko kehno hiivaleipuri, mutta juurella tehdyt sämpylät on nyt onnistuneet joka kerta. Ihan mahtavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Juurileivonta on huippua!

      Poista
  5. Lämpimiä sämpylöitä ja kylmää voita. Voiko oikeasti olla mitään parempaa. Aina välillä siedätän vilja-allergiaani näin ja muistan miten yksinkertainen ruoka on vaan niin parasta. Voin vain siis kuvitella miten hyviä nämä ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, yksinkertainen ruoka on parasta!

      Poista
  6. Nam, näyttääpä ihan mielettömän herkulliselta! Saako postauksesi jakaa meidän facebook -sivuilla?

    VastaaPoista
  7. mistä saa vehnäjuuren? 500g vettä onko 5dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapanjuuri valmistetaan vedestä ja jauhoista. Juurileivonta on nyt kovassa nosteessa täällä Suomessa, mutta vielä ei olla Ruotsin tasolla tässä asiassa. Ruotsissa käyttövalmiin taikinajuuren voi ostaa ruokakaupasta. Sitä odootellessa juuri kannattaa valmistaa itse. http://pataporisee.blogspot.fi/2017/04/hapanjuuri.html

      Periaatteessa 1 dl vettä painaa noin 100g, mutta parempaan lopputulokseen päästään kun mitataan ainekset tarkasti keittiövaakaa apuna käyttäen.

      Poista
  8. Kuulostaa niin hyvältä. Lisäksi sama kysymys kuin edellisellä. Mistä sait juuren?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurellani on ikää noin 2 vuotta. Olen sen aikoinaan tehnyt tällä ohjeella: http://pataporisee.blogspot.fi/2017/04/hapanjuuri.html

      Poista
  9. Aivan kaikesta paras olis jos olisit leipomas mulle näitä. Mikä siinä on, että en pysty illalla ajattelemaan, että aamulla haluaisin näitä. Ja sitten aamulla täälä kuolailen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuoreet sämpylät on ihan parhaita aamusella. Ehkä vielä joku ilta ajattelet, että aamulla pyöräytät sämpylöitä. Täytyypä muistaa toimittaa tuoreita sämpylöitä seuraavalla pohojanmaan reissulla :)

      Poista