perjantai 19. toukokuuta 2017

Lusikkaleivät




Lusikkaleivät ovat perinteinen kahvipöydän tarjottava. Ne soveltuvat juhlaan kuin juhlaan. Ja niiden valmistaminenkin on hyvin yksinkertaista, joskin ne ovat hieman aikaa vieviä. Oikeanlainen lusikka on se juttu. Vanhanaikainen syväpesäinen teelusikka on kaikkein paras tähän tarkoitukseen.

Hillo vai marmeladi? Minä valitsen hillon, koska siinä on yleensä hieman vähemmän sokeria. Mutta marmeladi pitää lusikkaleivän paremmin kasassa. Joten molempi parempi.

Ohjeesta tulee noin 30 valmista lusikkaleipää, lusikan koosta riippuen. Jos tarvitset lusikkaleipiä isomman määrän, ohjetta ei kannata tuplata. Taikinan jäähtyessä sen käsiteltävyys huononee. Lusikkaleipiä voi leipoa etukäteen ja ne voi hyvin pakastaa ilman täytettä.




LUSIKKALEIVÄT

200 g voita
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

LISÄKSI
vadelmahilloa tai vadelmamarmeladia
sokeria

Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Voisula ei saa palaa, tarkkaile sen väriä. Kun voisula saa hiukan väriä, nosta kattila levyltä. Lisää sokeri ja sekoita. Sekoita seos kädenlämpöiseksi esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.

Sekoita vaniljasokeri, leivinjauhe ja jauhot. Lisää taikinaan ja sekoita seos murumaiseksi taikinaksi. Poimi taikinasta nokare kerrallaan ja painele ne kevyesti teelusikan syvennykseen. Silottele reunat tasaisiksi. Liu'uta taikina varovasti uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia tai kunnes pikkuleivät ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä.

Levitä pieni nokare hilloa pikkuleivän tasaiselle puolelle ja paina toinen pikkuleipä päälle. Pyörittele lusikkaleivät lopuksi sokerissa.

4 kommenttia:

  1. näyttää hyvältä :) pitäisi itsekkin kokeilla tehdä perinteisiä leipomuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elli! Nämä perinteiset juhlapöydän herkut on kyllä ihania!

      Poista
  2. Lusikkaleivät on pikkuleipien parhaimmistoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Näitä voisikin leipoa pakastimeen ihan muuten vain ja sulatella sieltä sitten aina sitä mukaan kun herkkuhammasta kolottaa! 😊

      Poista