lauantai 13. toukokuuta 2017

Mansikkakakku




Juhlapäivän kruunaa perinteinen mansikkakakku. Runsas kermavaahto ja tuoreet mansikat takaavat maukkaan lopputuloksen. Huomasin, että blogistani löytyy kovin vähän täytekakkuja. Tällä klassikkokakulla tilanne korjaantuu huomattavasti. Jään odottamaan lämmintä ja runsasmarjaista kesää!

Tämän päivän kakkumuoti on erittäin salliva koristelujen suhteen. Koristelua helpottaa kummasti kun kakun reunoja ei tarvitse pursottaa. Kakun ulkonäössä rosoisuus on ennemminkin hyvästä kuin pahasta. Joten tällä idealla tämäkin kakku koristeltiin rennosti veitsellä, pinnan pursotuksia lukuunottamatta.






MANSIKKAKAKKU
12-14 annosta

SOKERIKAKKUPOHJA:
4 munaa
2 dl hienoa sokeria
1½dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

KOSTUTUSLIEMI:
1½ dl laktoositonta maitoa
1 tl vaniljasokeria

TÄYTE:
noin 1 litra mansikoita (osa jää koristeluun)
1 dl mansikkahilloa
kourallinen kohmeisia pakastemansikoita
3 dl kuohukermaa
1 dl kreikkalaista joguttia
½ rkl sitruunamehua
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

KORISTELUUN:
3 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
mansikoita
(mustikoita)
sitruunamelissan tai mintun lehtiä


Vaahdota sokeri ja munat keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. (Vaahto on sopivaa, kun siitä vaahdon päälle tehty kahdeksikko viipyy hetken vaahdon pinnalla).

Sekoittele vehnäjauho+perunajauho+leivinjauheseos siivilän läpi puuhaarukalla varovasti käännellen vaahdon joukkoon.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halk.20-24 cm). Jos käytät irtopohjaista kakkuvuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.

Paista 175-200 asteessa uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kokeile kakun kypsyyttä loppuvaiheessa puisella hammastikulla (kakku on kypsä kun taikinaa ei enää tartu puutikkuun).

Jäähdytä kakku ja irrota varovasti vuoasta. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan terävän sahalaitaisen veitsen avulla.

Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa täytteen kuohukerma vaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon 1 dl kreikkalaista jogurttia ja mausta vaahto sitruunamehulla, sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita kostutusliemen aineet, maito ja vaniljasokeri keskenään. Muussaa haarukalla täytteen masikkahillo ja kohmeiset mansikat sekaisin.

Aloita mansikkakakun kokoaminen pohjalevystä. Sivele pohjalle pullasudin tai lusikan avulla kolmasosa kostutusliemestä. Levitä pohjalle puolet mansikkaviipaleista ja näiden päälle puolet kermavaahdosta. Levitä keskimmäiselle kakkulevylle puolet mansikkahillosta ja nosta kakkulevy hillopuoli kermavaahtoa vasten, kostuta se ja täytä toinen kerros kuten ensimmäinen.

Levitä loppu mansikkahillo päällimmäisen kakkulevyn alapintaan, nosta se kakun päälle ja kostuta pinnalta. Suojaa kakku kelmulla ja nosta kakun päälle tasainen paino, esimerkiksi lautanen. Nosta kakku kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja mausta vaahto sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä vaahtoa veitsen avulla mansikkakakun reunoille ja pinnalle. Lusikoi loppu vaahto pursotinpussiin. Pursota mansikkatäytekakun päälle koristepursotuksia haluamallasi tyllalla. Viimeistele koristelu tuoreilla mansikoilla, mustikoilla ja esimerkiksi sitruunamelissan lehdillä.

12 kommenttia:

  1. Ihana! Mansikkakakku on kyllä kesän takuuhitti. Omat syntymäpäiväni osuvat juuri kesään ja mietin nyt jo tekisinkö mansikkakakun. On se vaan niin raikkaan makea ja hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mansikkakakku maistuu kaikille eikä sellaista juhlaa olekaan mihin se ei sopisi. Minullakin mansikkakakku kuuluu kesän perinteisiin. Ensimmäinen kakku pitää tehdä heti kun kotimaisia mansikoita on saatavilla ja toinen viimeistään sitten kun mansikoiden pakastusoperaatio on käynnissä.

      Poista
  2. Olen erittäin mielissään tämän hetkisestä muotivillityksestä kakkukoristeluissa! Mun silmää miellyttää sellainen huolettoman (helpon) näköinen kakku. Ehkä se johtuu siitä että heti ei tule lannistunut olo, vaan uskon että ehkä minäkin osaisin tämän tehdä. Mansikkakakku on klassikko, eikä suotta. Ihanaa kesää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Pieni epävarmuus kääntyy voitoksi tässä lajissa, kunhan uskaltaa kokeilla, ihan mahtavaa! Ihanaa kesää myös sinulle Jenni! <3

      Poista
  3. Ihanan kesäinen kakku ja yhdistelmä. Vielä kun saadaan se aurinko kylään <3

    VastaaPoista
  4. Paksu jugurtti kermakakun täytteen raikastajana on kyllä ihan ehdoton! Se on mun mielestä vielä kivempi kuin rahka: se tuo keveyden fiilistä, jonka avulla jaksaa ottaa toisenkin suuren palan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Rahkasta jää täytteeseen pieni sivumaku, mistä kaikki ei välttämättä pidä. Jogurtti antaa raikkaan tuulahduksen muuten hieman raskaalle kermavaahdolle.

      Poista
  5. Minäkin ilahduin tuosta jugurttitäytteestä, jota en ole itse ymmärtänyt kokeilla. Kesän ensimmäinen mansikkakakku taitaa saada jugurttisisuksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jogurtti sopii ihanasti kakun täytteeseen, kannattaa kokeilla! :)

      Poista
  6. Mäkin tein joku aika sitten hyvin simpplin vadelmatäytsärin ja totesin, että ei se vaadi mitään ihmeellisyyksiä, että kakku on maukas.

    VastaaPoista
  7. Mulla on synttärit heinäkuussa ja ainoa oikea synttärikakku on aina ollut mansikkakakku. Ja just kermakakku, eikä mikään muu. Jogurtti kuulostaa hyvältä lisältä perinteiseen kakkuun, täytyy ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista