perjantai 11. elokuuta 2017

Ahvenanmaan parhaat

Perinteeksi muodostunut kesäreissu Ahvenanmaalle tehtiin kesäkuussa ja seuraavasta reissusta jo haaveillaan. Syksyinen Ahvenanmaa ja sadonkorjuujuhlat ovat olleet mielessä jo useamman vuoden, joten ehkä tänä vuonna. Mutta nyt katsaus kesäiseen Ahvenanmaahan. Kahdessa päivässä ja yhdessä yössä ei lasten kanssa ihmeitä ehdi, mutta ne tärkeimmät on taas käyty läpi. Ahvenanmaan saaristotunnelma, aurinko ja iloiset ihmiset eivät petä koskaan.


Svarta Katten

Ravintola SmakbynSmakbyn avokeittiö

Smakbyn myymälä

Smakbyn
(134 Slottsvägen, Kastelholm)

Tällä kertaa poikettiin hieman perinteisestä kaavasta ja suunnattiin päivälliselle Smakbyn ravintolaan. Smakbyn on edelleen ehdoton käyntikohde kun saarella poiketaan, vaikka se ei enää näiden vuosien jälkeen suurempia yllätyksiä tuota. Puhdas ja yksinkertainen lähiruoka toimii aina, mutta voin ja kerman suhteen voisi välillä keventää.

Harvassa tämän luokan ruokapaikassa on samanlaiset tilat lasten leikkeihin kuin Smakbyn ravintolassa. Ravintolasta löytyy roolivaatteet merirosvoleikkeihin ja hienot rekvisiitat matka- ja makumuistojen ikuistamiseen. Neljän liikkuvaisen kanssa ei kumminkaan ehditty keskittymään täydellisiin muotokuviin.

Ravintolan läheisyydessä oleva Kastelholman linna on yksi Ahvenanmaan suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan raunioissa riittää nähtävää ja koettavaa myös perheen pienimmille.

Omalla autolla tai pyörällä matkaava voi tehdä pysähdyksen Taffelin sipsitehtaalle. Tehtaanmyymälä sijaitsee Godbyssä, Maarianhaminasta Sundiin kulkevan päätien (Sundsvägen) varrella.


Kastelholman linna

Stallhagen

Stallhagen Ab
(Getavägen 196, Godby)

Ahvenanmaalla riittää näitä suosittuja ja kuuluisia käyntikohteita ja yksi niistä on pienpanimo Stallhagen. Paikka sijaitsee noin 18 km matkan päässä Maarianhaminasta Godbyssa. Jos olet autolla liikenteessä, täällä kannattaa poiketa. Panimon lisäksi paikka tarjoaa myös ruokaa, olutmaistajaisia, konsertteja ja teatteria. Panimon ravintolassa oli juuri käyntihetkellä olutmaistajaiset ja tupa täysi, joten ruokailu jäi nyt väliin.
Pub Niska

Pub Niska
(Sjökvarteret, Mariehamn)

Kun Ahvenanmaalla iskee pizzanälkä, kannattaa poiketa Pub Niskaan. Me pitkämatkalaiset syödään usein Niskan pizzat jo Turussa, näin tälläkin kertaa. Mutta paikka on ihana ja omalaatuinen. Pizzaa nautitaan ihan omanlaisessa sisustuksessa merimaisemaa ihaillen ja hyvästä pizzasta nauttien.


Åss Paviljongen
(Strandpromenaden, Mariehamn)

Maarianhaminan länsisatamassa sijaitseva Åss Paviljongen on varma valinta. Laadukas ja samalla myös hyvin rento merihenkinen ravintola, mitä ei kannata sivuuttaa. Ravintolassa on olen syönyt muistoihin jäänneet ahvenet jokunen vuosi sitten, mutta harmittavasti tänä vuonna aika ei riittänyt tälle ravintolalle.


Svarta KattenSvarta Katten
(15 Norragatan, Mariehamn)

Maarianhaminassa on pari kahvilaa, joissa voisi poiketa aina mennen tullen ja palatessa. Svarta Katten on meidän kestosuosikki. Ihana vanha puutalo kätkee sisäänsä suloisen lounas-kahvilan. Vitriini on täynnä herkullisia kakkuja ja muita leivonnaisia. Kauniilla säällä kahvikupposen nauttii mielellään kahvilan pihapiirissä.

Viime vuonna löydettiin myös ihana Johannas hembakta. Herkulliset pullat, leivät ja ystävällinen palvelu jättivät jäljen. Harmittavasti kahvila olikin nyt muuttanut muualle ja herkut jäi tällä kertaa saamatta.


Hotelli PommernHotelli Pommern
(Norragatan 10, Mariehamn)

Pommern on Maarianhaminan hotelleista ehdottomasti se ykköspaikka. Pari vuotta sitten valmistunut täysremontti teki tästä entisestä Scandic-ketjun hotellista kaupungin hienoimman. Huoneet eivät kokonsa puolesta eroa muista hotelleista, mutta järkevien tilajärjestelyjen ansiosta perhehuoneessa yöpyy mainosti myös tällainen 6-henkinen perhe.

Siisti hotelli pitää sisällään myös käymisen arvoisen Kvarter5 ravintolan. Runsas ja maukas aamiainen kutsuu yöpyjät nauttimaan kiireettömistä aamuista. Ravintola kannattaa pitää mielessä myös lounas-/ ja päivällisaikaan. Tänne kannattaa poiketa syömään ihan vaikka ohikulkijana.

Muumifaneille on ihan omat muumihuoneet, joissa nukutaan muumilakanoissa. Osa huoneista on sisustettu historiallista Pommern-laivaa kuvaavilla tauluilla. Hotelli sjaitsee keskeisellä paikalla, joten nappivalinta siinäkin suhteessa.

17 kommenttia:

 1. Oi miten kauniita kuvia!<3 itse kävin Ahvenanmaalla tänä kesänä vain vaihtamassa laivaa, mutta ois niin kiva käydä siellä ihan kunnollakin :)

  www.ellileppiniemi.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Ahvenanmaa on erityisen ihana matkakohde etenkin näin kesäkaudella! Kannattaa poiketa! :)

   Poista
 2. Pub Niskan pizzat syötiin mekin Turussa viime viikonloppuna. Kyllä tykkäsin. Paikastakin.Mua ai nua pub nimiset ravintolat antaa tietyn kuvan joka ei ainakaan Niskan kohdalla sovi.
  Ahvenanmaalla ei ollakjaan oltu kasten kans. Ehkä se voisi olla kesäretki ens kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nimi johtaa kyllä hieman harhaan. Toivottavasti kukaan ei kumminkaan jätä käymättä tuon nimen takia. On kyllä harvinaisen hyvä paikka! Lasten kanssa kannattaa ehdottomasti lähteä kesäretkelle Ahvenanmaalle!

   Poista
 3. Hyvin jäsennelty juttu. Meille Ahvenanmaa on melkeinpä joka vuotinen kesämatkakohde. Meidän 4-vuotiaskin on käynyt Ahvenanmaalla jo neljä (tai ehkä viisi) kertaa. Ihanat tutut paikat kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ahvenanmaa on kyllä niin ihana, että sinne kaipaa joka kesä. Me käytiin siellä kesäisin jo ennen lapsia ja lasten kanssa tätä perinnettä jatketaan. Laivamatkakin on pituudeltaan juuri sopiva.

   Poista
  2. Sama juttu meilläkin. Lapsena käytiin vierasvenesatamassa veneellä, nuorempana asuin puoli vuotta keskustassa kun työskentelin siellä ravintolassa ja nyt käydään sitten omien lasten kanssa. Se sopii kyllä kesäkohteeksi oikeastaan kaikille. Ja laivamatka on tosiaan juuri sopivan lyhyt.

   Poista
 4. Ihania kuvia. Ahvenanmaa on mun matkaunelmalistan kärjessä, mutta jostain syystä aina vaan mennään jonnekin muualle. Jospa ensi kesänä? Ihania ravintoloita ja niin kauniita maisemia, ai että! Muumilakanat kelpaisi kyllä koko meidän perheelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Menkää ihmeessä, viihdytte varmasti! Muumihuone on kuin tehty teille! 😊

   Poista
 5. Kerran olen käynyt purjehtiessa Maarianhaminassa oikein olemassa. Muuuten katsellut vsin laivan kannelta.

  VastaaPoista
 6. Tänne on päästävä. Hyvä, että löysin tällaisen koosteen, josta on helppo poimia ne itseä kiinostavimmat kohteet helposti, ( kunhan sinne asti pääsee :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Ahvenanmaa löytyy myös teidän reissusuunnitelmista lähiaikoina! Ihana paikka!

   Poista
 7. Siitä onkin ehkä 20 vuotta, kun olin viimeksi Ahvenanmaalla. Ehkä pitäisi päivittää tilanne. Näyttää ihan mielettömältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa jo päivittää tuo matkakokemus! :)

   Poista
 8. Ahvenamaa näyttää todella kauniilta. En ole vielä koskaan käynyt, ainoastaan laivalla mennyt ohi. Kumpa ensi vuonna olisi mahdollisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti matka toteutuu! Ahvenanmaalla riittää nähtävää, koettavaa ja hyvää ruokaa! :)

   Poista