tiistai 5. syyskuuta 2017

Grillattu lohi ja tsatsiki

Pitkän sadejakson jälkeen on taas se tunne, että vielä on kesää jäljellä. Vaikka virallisesti ollaan jo syksyn puolella, ei se estä grillailua.

Suosin yksinkertaisia kastikkeita ja mieluusti sellaisia kastikkeita, jotka sopii useammankin ruoan kanssa. Yksi sellainen on tsatsiki. Raikas tsatsiki valmistuu helposti ja maistuu ihanalta muun muassa grillatun kalan kanssa. Kokeile myös grillattujen kasvisten tai kanan kanssa, lihapullien kera tai ihan vain leivän päällä tai dippinä.


lohi

GRILLATTU LOHI JA TSATSIKI

noin 600 g lohifilee
öljyä
suolaa
pippuria

Tsatsiki:
½ kurkku
1 tl suolaa
1-2 valkosipulin kynttä
2 dl turkkilaista jogurttia
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
(tuoretta minttua)

Nypi lohesta pois ruodot. Leikkaa lohi annospaloiksi (4 kpl). Sivele pintaa öljyä.

Nosta lohipalat parilalle lihapuoli alaspäin ja laita grillin kansi kiinni. Älä yritä kääntää tai siirtää lohipaloja heti, sillä pariloitava tuote tarttuu aina ensin parilapintaan kiinni ja irtoaa vasta riittävästi kypsyttyään. Käännä kalapalat kun pinta on saanut kauniin värin ja kypsennä ne loppuun nahkapuoli alapäin. Kala on kypsä kunnes se on läpikuultamatonta. Jos käytössäsi on lämpömittari, lohen optimi sisälämpötila on noin 45˚.

Mausta lohifileet suolalla ja pippurilla.

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Siirrä kurkkuraaste siivilään ja ripottele päälle suola. Valuta 15–30 minuuttia ja painele kurkkuraasteesta lopuksi ylimääräinen neste pois. Valuta myös jogurtti. Laita suodatinpussi esim suppilon sisään, lusikoi jogurtti suodatinpussiin ja anna valua hetki.

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa kurkkuraaste, valkosipulisilppu ja jogurtti. Mausta pippurilla ja ripauksella sokeria.

Anna tsatsikin vetäytyä mielellään muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti