maanantai 11. syyskuuta 2017

Leipäviikko

Tällä viikolla (11-17.9.) vietetään valtakunnallista leipäviikkoa, joten luvassa on mitäpä muutakaan kuin leipää. Alku viikosta leivotaan hiivalla, mutta loppuviikkoa kohti maku vain paranee ja siirrytään juurileivontaan. Leipäviikon teemana on tänä vuonna kansallisruuaksi valittu ruisleipä. 

Perinneleivät herättävät usein maukkaita makumuistoja. Ohrarievä eli rievä eli riävä on Tampereelta lähtöisin oleva perinneleipä. Perinteinen rievä valmistetaan ohra- ja vehnäjauhoista. Rievä leivotaan hyvin löysästä taikinasta ja paistetaan korkeassa lämpötilassa. Ja niin kuin perinteiset hiivaleivät, myös riävä on parhaimmillaan uunituoreena voin kera.

Ohraa kannattaa suosia leivonnassa ja ruoanlaitossa. Tämä Suomen vanhin viljalaji alentaa kolesterolia ja siten myös sydäntautiriskiä. Ruoanlaitossa ohralla voi hyvin korvata muun muassa riisin. Ohran jyvästä puuttuu sitkoaine ja se asettaa rajoitteensa leivonnassa, mutta esimerkiksi vehnäjauhoihin ydistettynä se on monipuolinen vilja myös leivontaan.

RIEVÄ
2 tai 3 leipää

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
5 dl ohrajauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi velliksi. Sekoita joukkoon ohrajauhot. Sotke taikinaa, kunnes se jonkin verran alkaa irrota kulhon reunoilta. 

Anna taikinan kohota peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.  

Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa taikina kiinteäksi.

Leivo taikinapalat pyörivin liikkein kekomaisiksi rievänaluiksi. Nosta leivänalut pellille leivinpaperin päälle ja taputtele mataliksi.

Kohota rieviä liinan alla noin 30 minuuttia.

Pistele haarukalla ja paista 225 asteessa noin 35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti