sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Perinteinen hirvipaisti ja syksyiset lisukkeet




Hirvikausi on nyt parhaimmillaan. Metsästävän miehen kanssa tämä sesonki kuuluu vahvasti meidänkin syksyyn. Hirvireseptejä löytyy täältä blogista jokunen. Jos meidän lapsilta kysytään niin hirvestä valmistetaan usein takuuvarmoja hirvipullia tai hirvikeittoa. Mutta parasta lienee perinteinen hirvipaisti. Paahdettu myskikurpitsa ja suppilovahverohöystö kruunaavat syksyisen hirvipaistin.

Myös näitä hirvireseptejä kannattaa testata:
- routapaisti eli jääpaisti

Vähärasvainen hirvenliha sopii usein käytettäväksi kuten naudanliha. Sen hentoa riistanmakua ei kumminkaan kannata peittää liian voimakkaalla maustamisella. Hirviruokien valmistuksessa ja lisäkkeissä toimii hyvin kauden juurekset (mm. sipuli, porkkana, palsternakka) ja metsän antimet, kuten sienet. Katajanmarja on yksi perinteinen hirvenlihan maustaja, ne kannattaakin poimia nyt talteen talven varalle!




HIRVIPAISTI

2 kg paisti
voita paistamiseen
1 rkl hienoa merisuola
mustapippuria rouhittuna
1 rkl timjamia
1-2 sipulia
2 porkkanaa
2-3 valkosipulinkynttä
noin ½ litraa vettä (tai lihalientä)

Kastike:
paistoliemi
vehnäjauhoja tai maizenaa vesitilkkaan sekoitettuna
2 dl kuohukermaa

Poista kalvot paistista. Jos paisti on muodoltaan epämääräinen, sen voi sitoa paistilangalla pyöreäksi. Sulata voi pannulla. Paista paisti jokaiselta kyljeltään kauniin ruskeaksi. Hiero paistin pintaan suola ja timjami ja rouhi pintaan mustapippuria. Nosta paisti pataan.

Kuori ja halkaise sipulit. Pilko hyvin pestyt porkkanat kuorineen pannulle. Pyöräytä sipuleita ja porkkanoita pannulla niin, että ne saavat hieman väriä.  Kippaa porkkanat ja sipulit pataan.

Kaada pataan vettä/lihalientä niin paljon, että se yltää paistin puoleenväliin asti.

Nosta kannella peitetty pata 175-asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Murea kahden kilon paisti kypsyy reilussa parissa tunnissa, sitkeämpi vaatii kolme tuntia.

Käännä paisti kerran kypsymisen aikana. Lisää kiehuvaa vettä, jos liemi haihtuu likaa.

Nosta kypsä paisti padasta, kääri folioon ja peittele liinan mutkaan siksi aikaa kun kaikki on valmista.

Siivilöi liemi kattilaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Suurusta kastike kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla/maizenalla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen ja lisää kerma. Maista kastiketta.

Tarjoa hirvipaisti kermakastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera. Lisäkkeeksi sopii myös paahdettu myskikurpitsa ja suppilovahverohöystö.




PAAHDETTU KURPITSA

1 pienehkö myskikurpitsa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 rkl hunajaa
mustapippuria myllystä

Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Leikkaa kurpitsat noin 1½ cm x 1½ cm kuutioiksi. Pyörittele ne öljy-hunajaseoksessa ja mausta suolalla ja kevyesti mustapippurilla.

Paahda kurpitsoja 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.




SUPPILOVAHVEROHÖYSTÖ

1½-2 litraa suppilovahveroita
ruokaöljyä
2 keskikokoista sipulia
reilu pala purjoa
runsaasti tillisilppua
smetanaa
suolaa, pippuria

Paloittele suppilovahverot ja höyrytä turha neste pois paistinpannussa. Kaada sienet välillä siivilään, jotta saat ne nopeammin kuiviksi. Lorauta pannulle öljyä. Paista sienet kevyesti.

Hienonna sipulit ja leikkaa purjo renkaiksi. Lisää sienten joukkoon. Anna muhia, välillä sekoittaen.

Lisää joukkoon tillisilppu ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele höystö smetanalla.

12 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloinen ohje, ehdottomasti kokeiltava <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ohje pääsee kokeiluun! Hirvipaisti lisukkeineen on kyllä herkkua! :)

      Poista
  2. Upean näköinen annos! Olispa mullakin lähipiirissä metsästäjä, hirveä söisin mielelläni välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! En tiedä mikä nykyisin on hirvenlihan saatavuus kauppahalleissa/lihakauppiailla. Määrät kun on vähentynyt, niin tuntuu ettei sitä päädy enää omaankaan pakastimeen niin paljon kuin ennen.

      Poista
  3. Ihailin instassa tätä kaunista annosta! Ja jos annos on upea, niin on upea tuo lautanenkin. HIrvi on minusta tosi hyvää, mutta harvemmin tulee syötyä. Maistuis kyllä sun ihanien lisukkeiden kera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Nämä lautaset on kyllä niin ihania! Valmistaja on Tuias :) Myskikurpitsa ja suppilovahvero toimivat lisäkkeenä myös vaikkapa kalan kanssa.

      Poista
  4. Hirvi on herkullista :) Meillä syötiin aiemmin pääasiassa hirvenlihaa sekä peuraa ja minä maustan ne kyllä aika ronskilla kädellä nykyään. Jotenkin hirvenliha on aika mautonta muuten Peuranliha on huomattavasti maukkaampaa, mutta vielä harvempaa herkkua. Erityisen isossa suosiossa meillä on aasialaiseen tapaan maustetut hirvipadat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvi on kyllä herkkua ja sopii moneen! Itsellä on ollut tapana valmistaa hirvenliha yksinkertaisesti miedoilla mausteilla. Mausteisempiin ruokiin tulee usein laitettua muuta lihaa, mutta kyllä vain se hirvi toimii sielläkin!

      Poista
  5. Voi mistä löytyisi se metsästäjä, jolta näitä herkkuja pakastimeen saisi? Niin mieluusti kokkaisin riistaruokia enemmänkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy käydä kysymässä halleista/lihakauppiailta tai suoraan metsästysseuralta. Meillä on ainakin myyyvät välillä esim puolikkaita vasoja muillekin kuin seuraan kuuluville.

      Poista
  6. Ollapa lähipiirissä metsästäjiä! Siinä samalla saisi tietää onko paisti peräisin vanhasta hirvaasta vai nuoresta uroksesta. Kokeneempi varmaan näkee paistin mureuden katsomalla? Erotan kyllä vasan ja vanhan hirven lihan väristä, mutta muuten saa arpoa miten kauan paistia pitelee uunissa. Pitääkin kokeilla tätä yhdistelmää hirven kanssa, näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  7. Tulee niin usein paloiteltua paisti ja laitettua uuniin muuten täysin samalla tyylillä. Täytyy ensi kerralla laittaakin taas pitkästä aikaa kokonaisena. Hirveän hyvää on!

    VastaaPoista