sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Palsternakkasämpylät

Hyödynnä porkkanoita, palsternakkaa ja punajuuria suolaisessa ja makeassa leivonnassa - juurekset tuo pehmeyttä rakenteeseen ja ihanaa makua lopputulokseen.






Juureksia kannattaa nyt suosia. Palsternakka sopii talviseen lihapataan ja pyreeseen täydellisesti, mutta ihanaa se on myös sämpylätaikinassa. Palsternakka tekee sämpylän rakenteesta erityisen pehmeän.


PALSTERNAKKASÄMPYLÄT
noin 20 kpl

200 g palsternakkaa
2 dl vettä

2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata esim. spelttijauhoilla) 
40 g voita

koristeeksi:
kurpitsansiemeniä


Kuori ja kuutioi palsternakka. Keitä palsternakkakuutiot pehmeäksi kiehuvassa vedessä. Soseuta.

Siirrä palsternakkasose kulhoon ja lisää maito. Sekoita kädenlämpöisen nesteen joukkoon hiiva, hunaja ja suola. 

Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä mielummin löysäksi kuin liian kovaksi. Lisää joukkoon lopuksi kuutioitu voi. Vaivaa kunnnes voi on sekoittunut taikinaan.

Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 20-30 minuuttia.

Leivo taikina sämpylöiksi (noin 20 kpl), kasta sämpylän pinta kurpitsansiemeniin ja nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota sen aikaa kun uuni lämpiää.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia, kunnes pinnassa on hyvä väri.

Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla.